Megszakadhatnak a tárgyalások a HÖOK és a minisztérium között?

Ezen a héten, vagy legkésőbb a jövő hét elején döntik el, hogy a szervezet továbbra is részt vesz-e a felsőoktatási kerekasztal munkájában.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) illetékes fórumai ezen a héten vagy legkésőbb a jövő hét elején döntik el, hogy a szervezet továbbra is részt vesz-e a felsőoktatási kerekasztal munkájában – mondta Nagy Dávid elnök hétfőn. A hallgatói szervezet vezetője jelezte: a kerekasztal finanszírozási munkacsoportjának hétfői ülésén delegáltjuk nem vett részt.

Nagy Dávid a HÖOK demonstrációkon való részvételéről azt mondta: a politikamentes demonstrációkat továbbra is támogatják. A szervezet a nap folyamán közleményben tudatta, hogy nem tudtak a hallgatói szerződés elemeinek tervezett, alaptörvényben történő rögzítéséről, továbbra is elutasítják a “kényszeren alapuló röghöz kötést” és kérik a felsőoktatást érintő cikkelyek visszavonását.

Nagy Dávid kiemelte: a szerződés kapcsán a minisztériummal folytatott egyeztetések során a HÖOK többször jelezte, hogy az Európai Unió hivatalos álláspontjának, valamint a vonatkozó statisztikai mutatóknak az ismeretében tud javaslatokat tenni a témához. Ezen egyeztetések során a kormányzat kizárólag az elvi elvárások fenntartására és nem a röghöz kötés technikai megvalósítására – alaptörvénybe foglalására – tett utalást. A hallgatói szerződés intézménye a jelenleg hatályos alaptörvénybe ütközik, bizonyosan ez az oka az alaptörvény módosítására tett kísérletnek – hangsúlyozta a hallgatói szervezet elnöke.

A Fidesz-KDNP az Országgyűlésnek pénteken benyújtott alaptörvény-módosításában tett javaslatot arra, hogy az alkotmány rögzítse a hallgatói szerződés lehetőségét. Az indítvány alapján a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében emlékeztetett: a HÖOK korábban elfogadta, hogy a kabinet ragaszkodik a hallgatói szerződés meglétéhez, és azt ígérte, javaslatot küld a szaktárcának a szerződés tartalmi kérdéseiről, ám ennek mostanáig nem tett eleget. A kormány mindazonáltal a konstruktív, folyamatos egyeztetés híve, és számít arra, hogy hamarosan megállapodás születik ebben a kérdésben is a két fél között – közölte az Emmi.

forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]