Utoljára Erasmus Szabadegyetem

Milyen formák és anyagok jellemzik a skandináv családi házakat? Milyen nehézségekkel kell
szembenéznie egy belvárosi kutyának? Van-e múzsájuk a mai képzőművészeknek?

Az Erasmus Szabadegyetem utolsó előadásán – november 20-án a Kossuth Klubban – a skandináv építészet, állatorvoslás és kortárs festőművészet rejtelmeibe nyerhetünk betekintést.

Béres Attila, építész. A finnországi Ouluban töltött Erasmus féléve alatt szeretett bele a skandináv építészet formavilágába. Jelenleg is a neves, Norvégiában alkotó építésznek, Todd Saundersnek dolgozik, a Saunders Architecture tagjaként. 2009-ben, a Wallpaper magazin, a világ egyik legnagyobb példányszámú design havilapja, a világ legtehetségesebb fiatal építészeinek listájára is felkerült. A Graduate Directory nem egy frissen végzett kreatív
szakember pályájának adott komoly lökést. A fiatal tervező itthonról dolgozik az irodának, és nem is tervezi, hogy külföldre költözzön. Jellemző, hogy egyszerre akár öt terven is dolgozik párhuzamosan.

Dr. Gazsi Nóra, klinikus állatorvos, a “Budapesti állatorvos” elnevezésű háziállatok részére otthoni ellátást nyújtó szolgálat vezetője. Az állatok iránti magas fokú érdeklődését a vidéken töltött nyarak nagyban befolyásolták. Azóta is lovak, kutyák, cicák, hüllők és madarak gazdája. A bécsi egyetemi klinikán volt Erasmus ösztöndíjjal. A nyári gyakorlatait Angliában, egy neves lóklinikán töltötte. Pályafutását egy vecsési kisállat rendelőben kezdte, majd
2007-től egy budapesti kiszálló praxis kisegítőjeként is el kezdett dolgozni. 2009-re az innen merített tapasztalatai ihlették a “budapesti állatorvos” csapat összeszervezésének és közös munkánk beindításának ötletét.

Bánki Ákos, Barcsay díjas festőművész. Fiatal korától aktívan jelen van a kortárs művészeti életben. 2010-től a Roham Galéria művészeti vezetője, ahol kezdetben a Roham magazin művészeinek műveit mutatták be, de mára már olyan helyspecifikus installációkat keresnek, amik hűen tükrözik a Galéria szellemiségét. A New York-i iskola követője; alkotásait az intuíció, a méret és a különböző lelki mechanizmusok kivetítései határozzák meg. Számos sikeres hazai és nemzetközi kiállításon van túl, munkái világszerte megtekinthetőek különböző galériákban. A tudatossá tett véletlen címmel saját könyve is megjelent, amely egy egész ciklust felölelő korszakot mutat be.

Ami közös bennük: érdekes dolgokkal foglalkoznak, szakmai elismertséget szereztek, és
évekkel ezelőtt mind Erasmus ösztöndíjasok voltak.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]