Az ELTE vezet a rangsorokban

A 2011-es listák alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legjobban teljesítő magyar felsőoktatási intézmény.

A Heti Válasz és a CEMI (Central European Management Intelligence) 2011-ben is elkészítette a magyar egyetemek és főiskolák rangsorát: a „Felsőoktatási Rangsor 2011” a Heti Válasz október 20-i számának mellékleteként látott napvilágot. Az ELTE magasan vezet a jogi és a kommunikációs képzési területen, de jól szerepel az informatikai és a közgazdasági listán is.

A HVG Diploma-különszáma a Felvi 2012-es hazai felsőoktatási rangsorával 2011. november 22-én jelent meg, az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján összeállított listán idén is az ELTE Bölcsészettudományi kara áll az élen. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara a rangsor nyolcadik helyén végzett.

Az ELTE  jól teljesít a nemzetközi összehasonlításokban is: a sanghaji Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2011-es listájára, amely a világ 500 legjobbját gyűjti össze, rajta kívül Magyarországról csak a Szegedi Tudományegyetem került fel, mindkettő a 301–400. helyre. A Quacquarelli Symonds (QS) által a legjobb természettudományi szakokról összeállított 2011-es felsőoktatási rangsorában az ELTE a földtudományi képzések világrangsorában a 101–150. helyen szerepel.

Az Eduline cikke összegyűjtött még számos nemzetközi felsőoktatási ranglistát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem ezeken is állandó tényező: A webes jelenlét alapján rangsoroló Webometrics listáján és a kizárólag a tudományos cikkek száma és idézettsége alapján összeállított HEEACT-listán az első ötszáz intézmény között szerepel, és a Leiden European Rankingben is a legjobb magyar helyezést érte el.

 

www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]