Filmklub az ÁJK-n – beszélgetés dr. Rácz Annával

Az ELTE számos közösségépítő programjai közül az ÁJK-n működő filmklubbra bukkantam, mely nem csak a Jogtudományi Kar hallgatói számára ad betekintést a filmek világába, hanem az egész ELTE diáksága számára is. Akiket hajt a mozgóképek iránti vágy, valamint benne szeretne lenni egy igazán többszemléletű beszélgetésben, azt mindenképpen tárt karokkal várja az ELTE NFI Egyetemi Filmklubja.

Dr. Rácz Annával, az ELTE NFI Egyetemi Filmklub vezetőjével, illetve a Kar Dékáni Hivatalának hivatalvezető-helyettesével folytatott izgalmas beszélgetésem során kiderült, hogy milyen élményekkel gazdagodhatnak a látogatók a filmklub részvételekor, hogy milyen meglepetésekkel és kulisszatitkokkal szolgálhat még ez az esemény.

Hogyan jött a motiváció a filmklub létrejöttére? Hogyan kezdődött a megalapítás?

dr. Rácz Anna: Tavaly nyáron keresett meg minket a Nemzeti Filmintézet azzal a kezdeményezéssel, hogy az ELTE-n belül is szeretnének egy régi hagyományt feleleveníteni, ugyanis a korábbi időkben az ELTE-n is működött egyetemi filmklub. Ez egy közösségépítésre is lehetőséget adó folyamat, hiszen nem csupán arról van szó, hogy megnézzük a programban szereplő filmeket, hanem utána meghívott vendégekkel, illetve a résztvevőkkel közösen beszélgetünk is róluk. A Nemzeti Filmintézet 23 egyetemen hozott létre ilyen filmklubokat, a határon túlon is működnek már, Erdélyben és Délvidéken. A filmek kiválasztása mindenhol ugyanúgy történik, a filmklubvezetők egy, a Nemzeti Filmintézet által biztosított, 20-22 filmet tartalmazó listából választhatják ki a félévük programját. Mi örömmel mondtunk igent erre a kezdeményezésre, és fontos elmondanom, hogy ez az egész ELTE-re vonatkozó program, tehát minden karról várjuk az érdeklődőket. Ezen kívül nagyon sok megkeresést kapunk a végzett hallgatóinktól, hogy ők is szívesen részt vennének a vetítéseken.

dr. Rácz Anna, a filmklub vezetője

Mennyire népszerű a filmklub a diákok körében?

DRA: Az első félév tapasztalatai nagyon pozitívak, kezd kialakulni egy állandó résztvevői kör, és bízom benne, hogy ők továbbadják hallgatótársaiknak az itt szerzett tapasztalataikat. Ezen kívül többfórumon igyekszünk népszerűsíteni az eseményeinket. Még kísérleti fázisban vagyunk, érzékeljük, hogy például a vizsgaidőszak közeledtével néha megcsappan a létszám, de azt gondolom, hogy ez egyáltalán nem probléma, mivel egy filmről érdemben beszélgetni kisebb számú közösséggel lehetséges igazán.

Mi a legfőbb célja a klubnak?

DRA: A programunkban a magyar filmtörténet klasszikusai szerepelnek, melyek mindegyike fontos társadalmi és emberi kérdéseket is elemez. A filmek utáni beszélgetések során ezeket a kérdéseket vesszük át, és természetesen arról is szó esik, hogy a saját életünkben átéltünk-e már olyan helyzetet, mint amelyet a vásznon láttunk. Mit tudunk kezdeni például egy olyan helyzettel, amikor a történelem erőteljesen beleszól a mindennapi életünkbe. Felmerülnek etikai, erkölcsi kérdések is, és ezek mindig nagyon inspiráló beszélgetéseket eredményeznek. Célunk emellett az is, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek a magyar filmtörténetbe, ezért több vetítésre hívunk filmtörténész vagy filmesztéta vendéget. Így lehetővé válik az is, hogy a látottakat az érdeklődők el tudják helyezni a magyar filmtörténetben, valamint érdekességek is kiderülnek, „kulisszatitkokat”, időnként fun facteket is megosztanak velünk a meghívottak. A tavaszi félév első vetítésén, a Dögkeselyűn András Ferenc, a film rendezője volt az egyik a meghívott vendég. Minden eseményre igyekszem hívni egy filmes szakembert, és ezt egy olyan személlyel egészítem ki, aki az Állam- és Jogtudományi Karon vagy más ELTE Karon oktat. A Dögkeselyűre például Morvai Krisztina büntetőjogász kolléganőm jött el, hiszen ez a film komoly büntetőjogi kérdéseket is boncolgat. A Hideg napok című film tegnapi, március 30-i vetítésére pedig sikerült Szilágyi Tibort, a film egyik főszerepét játszó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt és Dr. Gyarmati György történészt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának egykori igazgatóját meghívnom.

Interjú közben

Hogyan épül fel egy ilyen esemény?

DRA: A vetítés kezdetén vendégeinkkel elmondunk néhány fontosabb információt a filmről, esetleg a rendezőről vagy az operatőrről, és nem lelőve a poént, próbálunk olyan szempontokat adni, amire már a filmnézés közben is érdemes figyelni. Majd megnézzük a filmet, és utána rögtön elkezdődik a beszélgetés. Az interaktivitás nagyon fontos cél, kíváncsiak és nyitottak vagyunk a közvetlen élményekre, gondolatokra. Minden filmhez ajánlunk olvasnivalót is, mivel ezek a filmek általában kötődnek az irodalomhoz, illetve a különböző szépirodalmi művek segítik a mondanivaló megértését, elmélyítését, így még érdekesebb lehet a történet. Általában komoly témákat elemzünk, de a tavalyi félévben a Macskafogó is szerepelt a programunkban. Idén két időpontra a filmklub tavalyi résztvevői válogathattak be két filmet, ennek alapján a Tanú, illetve Kovács András Hideg napok című filmje került be a félévi menübe. Ez egy nagyon jó visszajelzés volt a számomra arra vonatkozóan, hogy a résztvevőket nem rettentik el az általam is előnyben részesített, nehéz témák.

Hol tudnak a diákok leginkább tájékozódni a filmklubról?

DRA: Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar honlapján az Események rovatban mindig megtalálhatóak a vetítések, és a Kar Facebook-oldalán is. Minden alkalomnak van Facebook-eseménye. Egy, kifejezetten a filmklub látogatói számára létrehozott Facebook-csoporttal (NFI Egyetemi Filmklub) is rendelkezünk, ahová szívesen várjuk a jelentkezőket. Kapcsolatban vagyunk az ELTE kommunikációs kollégáival is, akik sokat segítenek a népszerűsítésben, így az ELTE honlapján és közösségi felületein is megjelennek az alkalmak hirdetései.

Hogyan működik a jelentkezés?

DRA: A járványhelyzet és a korlátozott férőhelyek miatt eddig regisztráció alapján működött a jelentkezés. Továbbra is célszerű regisztrálni, amelyet az én email címemen tehetnek meg a hallgatók (anna.racz@ajk.elte.hu). Ez azért is hasznos, mert így felkerülnek a résztvevők az értesítő körlevélre, amelyen keresztül szintén küldöm a legfrissebb információkat a vetítésekről.

Milyen a kapcsolat a Nemzeti Filmintézettel?

DRA: Nagyon pozitív tapasztalataim vannak ezen a téren. Jól működik a kapcsolattartás, a kommunikáció és félévente kétnapos képzéseken is részt vehetünk. Ez azért is nagyon hasznos, mert ilyenkor találkozhatunk más egyetemeken működő filmklub vezetőivel is, így megoszthatjuk egymással élményeinket, tapasztalatainkat, a jó gyakorlatainkat. Ez számomra nagyon inspiráló.

Mi az, amit Ön a legjobban szeret a klub működtetésében?

DRA: A programokra való előzetes felkészülést, amelyek során alaposan beleáshatom magam egy-egy alkotás hátterébe, ez alapján alakul ki a beszélgetés tervezett fonala. Illetve a filmeket követő inspiráló beszélgetéseket, amelyek során fontos emberi és művészeti dolgokról, illetve ezek összefüggéseiről is beszélgethetünk. Mindig meg szoktam kérdezni a résztvevőktől, hogy szoktak-e például történeteket hallani a családban a háborús időszakokból vagy más olyan periódusokból, amelyeket ezek a filmek megmutatnak, és örülök, ha nyitottak arra, hogy ezeket megosszák, hiszen ezeket a történeteket magunkban hordozzuk és minket is meghatároznak. Nehéz megnyitni egy ilyen beszélgetést, de az a tapasztalatom, hogyha ezt a fajta örökségünket tovább tudjuk adni, az nagyon felszabadító, ugyanakkor mások számára is tanulságos tud lenni.

Ha felkeltette érdeklődésedet a Filmklub, akkor érdemes figyelni az ajk.elte.hu honlapot, ahol minden eseményt meghirdetnek. Illetve mindig készül Facebook-esemény, valamint a résztvevők jelentkezését nagy szeretettel várják a csoportba is.

Légy ELTE-s, építs közösséget, nézz filmet!

A fotókat az ELTE Online fotósa, Sziszi Li készítette.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]