Kiírták az idei Örkény István drámaírói ösztöndíjat

Közzétette a Petőfi Irodalom Múzeum (PIM) a 2022-re szóló Örkény István drámaírói ösztöndíj pályázati felhívását, valamint a pályázáshoz szükséges dokumentumokat. A pályázat beadásának határideje február 14. hétfő.

Az ösztöndíjat 1990-ben hozták létre azzal a céllal, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon azon fiatal pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolják vonzódásukat a műfajhoz.

Az ösztöndíjban megalapítása óta olyan neves alkotók részesültek, mint Ottlik Géza, Bartis Attila, Szálinger Balázs, Pass Andrea, Székely Csaba vagy Terék Anna.

A pályázatra azon 1982. január 1-jét követően született drámaírók jelentkezhetnek, akik a megpályázott ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesülnek központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban.

Korábbi Örkény István drámaírói ösztöndíjasok is pályázhatnak abban az esetben, amennyiben nem töltöttek ki három teljes ösztöndíjas intervallumot, és a korhatárnak megfelelnek.

Az ösztöndíjat egy teljes, új színdarab tervével lehet megpályázni, amelyet az ösztöndíj elnyerése előtt nem publikáltak.

Ösztöndíjban idén legfeljebb négyen részesülhetnek. Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, a 2022. január 1. és december 31. közötti időszak, összege havi bruttó 200 ezer forint.

A Petőfi Irodalmi Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett pályázatának szakmai lebonyolításában a PIM felkérésére az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Nonprofit Kft. vesz részt.

A pályázati feltételek részletes leírása, valamint a pályázáshoz szükséges dokumentumok a PIM és az OSZMI honlapján is elérhetőek.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]