KultúrKarantén – YouTube, a színház új otthona

A koronavírus miatti elzártság senkinek sem könnyű. Szinte mindenki érzi a veszteséget, amit a szociális élet hiánya okoz. Ez a kultúra terén sincs másképp, azonban mint nézők szerencsések vagyunk: sok színház elérhetővé tette az előadásait, hogy otthonunk kényelméből is élvezhessük azokat.

Első Magyar Karanténszínház

Talán adja magát, hogy a sort a külön erre az alkalomra alakult Első Magyar Karanténszínházzal kezdjük. A kezdeményezés Magács László színházi rendező nevéhez fűződik, otthona pedig a TRIP hajó belső fedélzete. Ehhez az online színházi ötlethez csatlakozott többek között Hegedűs D. Géza és Vecsei H. Miklós is. Az előadásokat és koncertetket a TRIP Facebook-oldalán keressétek.

 

Katona József Színház

A Katona József Színház YouTube-csatornáján eddig három teljes előadás elérhető, olyan témákat feldolgozva, mint a kivándorlás vagy Kafka A perének tovább- és újragondolása. A szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Kulka János, Szacsvay László vagy Borbély Alexandra.

 

Pécsi Nemzeti Színház

A Pécsi Nemzeti Színház is a YouTube-ra költözött. Jelenleg két előadásuk elérhető: a Hamupipőke és a Kávécsarnok – Tűzoltó. Mint a legtöbb színház esetében, a Pécsi Nemzeti Színháznál is érdemes odafigyelni, hogy az előadások csak bizonyos ideig érhetők el, illetve folyamatosan frissítik az online repertoárt. Ezekért az infomációkért a legegyszerűbb, ha feliratkoztok a színházak YouTube-csatornájára, vagy követitek őket a Facebookon. A Pécsi Nemzetit itt érhetitek el.

 

Tamási Áron Színház

Othello

A Tamási Áron Színház elindította a StreamHázat, aminek keretében több előadásuk is elérhető lesz. Hogy melyik mikor, azért a honlapjukat, illetve a Facebook-oldalukat érdemes figyelni. De ha már említettük a klasszikusokat, a legtöbb klasszikus tőlük várható, mint például az Antigoné vagy az Othello.

 

Örkény István Színház

Az Örkény Színház YouTube-csatornájára is két teljes előadás felkerült már, az egyik a Nyugat 2008–1908, a másik pedig a nőNYUGAT. A magyar irodalom kedvelőinek mindkettő érdekes lehet. Olyan színészeket láthatunk bennük, mint Csuja Imre, Pogány Judit vagy Für Anikó.

 

Budapest Bábszínház

Igen, most még bábszínházat is lehet otthon nézni. A Budapest Bábszínház YouTube-csatornáján három előadás is elérhető. Ez azonban nem minden: a színészek mesét is olvasnak. Ha van kistestvéretek, ők biztosan élvezni fogják ezt a lehetőséget. Illetve sokunk otthon van most a szülői házban, így pihenésképpen, két beadandó között a mesékkel még egy lépéssel közelebb kerülhetünk a gyerekkorunkhoz.

 

Csokonai Nemzeti Színház

A debreceni Csokonai Színház Szabó Magda talán leghíresebb regényét hozza házhoz, Az ajtót. Ez a történet mindig mélyen elgondolkodtató, a karantén idején pedig talán még jobban, hiszen jelen van benne a bezártság és a privátszféra fontossága is. A darabot az MTVA Archívumában tudjátok megtekinteni.

 

Szegedi Nemzeti Színház

A Szegedi Nemzeti YouTube-oldalán is találunk teljes előadásokat, köztük olyan klasszikust is, mint a Tóték. Emellett náluk is van mese: a színészek Török Sándor meseregényét, a Kököjszi és Bobojszát olvassák fel, jelenleg a negyedik fejezetnél tartanak.

 

National Theatre

nt-at-home_one-man-two-guvnors-2578x1128

Ha angol nyelvű színház érdekel, most ahhoz sem kell kimozdulnunk, vagy a pénztárcánkba nyúlnunk. A londoni Nemzeti Színház közvetítéseiért eddig az Urániába kellett mennünk, most azonban minden csütörtök este elérhetővé tesznek egy előadást a YouTube-csatornájukon. A program neve Nation Theatre at home, és minden előadás egy hétig elérhető, a következő darab online premierjéig. Az előadások mellett pedig interjúkat és egyéb érdekességeket is megosztanak. Az első elérhetővé tett előadás néhány szereplőjét például újra összehozták egy videóchat erejéig.

 

Globe Színház

Shakespeare aligha álmodhatott arról, hogy a Globe színpadán játszott darabokat egyszer a világ minden pontjáról láthatják majd a nézők. A Globe YouTube-ján egyelőre a 2018-as Hamletet tudjuk megnézni teljes hosszában, azonban ezen kívül még öt másik előadás várható hétfő esténként.

 

A sort szinte a végtelenségig lehetne folytatni. Azonban a karanténhelyzet súlyos csapás a színházaknak is, szerte a világban. Ezért a National Theatre előadásai alatt például adakozni is van lehetőségünk. A nézők szerencséje viszont, hogy most annyi előadást van lehetőségük megnézni otthonról és ingyen, mint még soha. Ráadásul olyan előadásokat is, amelyekhez időutazóknak kéne lennünk, hogy élőben láthassuk őket. Melegítőben, a kanapén ülve nézni egy színházi előadást egészen más élmény. Hogy jobb vagy rosszabb, azt mindenki eldöntheti saját maga, de kipróbálni mindenképp érdemes.

 

További színházak és előadások listája elérhető a Literán, a kultura.hu-n és a Papagénón.

Képek forrása: A kihagyhatatlan! – blog, Tamási Áron Színház, National Theatre

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]