Nem tudjuk, hogy mit csinálunk, de azt megcsinálhatjuk – Mucha Dorka: Puncs

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár harmadik napján mutatta be (újra) Mucha Dorka Puncs című könyvét, mely a Margó-díj Top3-as listájába is bekerült. A kötet ugyan tavasszal már megjelent, de most is sor került egy beszélgetésre, amit dedikálás követett.

Mucha Dorkát Valuska László kérdezte először is az elsőkönyves író reakcióiról. Megtudtuk, hogy egy keddi napon vette kezébe először a regényt, miután első sajtótájékoztatóját megtartotta. Tudta, hogy kisméretű lesz, de még ő is meglepődött rajta. Érdekesség, hogy mióta megjelent, egyben még sosem olvasta el. Rengeteg reakciót és visszajelzést kapott a kötet kapcsán, és nagyon hamar eltelt így a nyár.

Ezután a történet motivációiról tudhattunk meg részleteket, vagyis arról, hogy mi indította be az írás folyamatát. Sokszor mondják pályakezdő íróknak, hogy írjanak arról, amiről tudnak, ez pedig huszonévesen az egyetemi élet. Emellett a Független Mentorhálózatban Totth Benedek mentorálta Dorkát, aki felfigyelt az egyik történet karakterére, és elkezdték szépen kibontani különböző feladatokkal. Például le kellett írnia, hogy mi lehet a lány hűtőjében, ami be is került a könyvbe: szójaszósz és light kóla.

72217398_2412437415686352_649578181061246976_n

Elengedetlenül szóba került a kötet kapcsán az aszimmetrikus kapcsolatok lehetősége, hogy vajon a könyvben szereplő pároshoz hasonlóak élhetnek-e egészséges kapcsolatban. Mucha szerint ez nem lehetséges, például amiatt is, amit ő maga látott vagy hallott sokszor ehhez hasonló egyetemi történetekben. Általában a feleség győz, és nincs is szó versengésről, mivel a szerelmes hallgatólányok a vesztes pozícióból indulnak. Emellett kiemelte, hogy a cselekményt már 2017-ben elkezdte írni, így nem a #metoo mozgalom „trendjébe” akart becsatlakozni. Másik érve erre még az, hogy a főhős nem kiszolgáltatott, hiszen ő hívja fel a telefonszámot. A történet valamennyire mégis egy hatalmi helyzetről szól.

A könyvre rengeteg reakció érkezett, voltak, akik saját történetüket osztották meg, és sokan szerették volna megtudni, hogy vajon generációs-e a probléma. Amiről itt inkább szó van, az az, hogy miénk az első generáció, amelyik bármit megtehet. Nem tudjuk, hogy mit csinálunk, de azt megcsinálhatjuk.

Megtudhattunk emellett kulisszatitkokat a regény megírásáról, karakterfelépítésekről és különböző technikákról. Sőt, még azt is, hogy eredetileg az egyik szereplő meghalt volna. Coming-of-age storynak nem tekinthetjünk Mucha Dorka szerint a regényét, mivel ezekben a felnövéstörténetekben a főhős általában rájön valamire, itt viszont erről szó sincs, és teljes a kilátástalansága. Ott van a lakótársa, aki követendő példa lehetne, de még ez sem hat rá.

Amikor Valuska arról kérdezte, hogy szerinte a főhős milyen lesz 30-40 év múlva, a macskával dobálózó nőhöz hasonlította a Simpson családból, hiszen semmi esetre nem lesz képes majd egy egészséges kapcsolatra.

Mucha saját jövőbeli terveire is kitért, például hogy amit a Puncsból továbbvinne, az a minimalizmusa. Végül a távolabbi tervei alapján szeretné befejezni az egyetemet, de emellé még jó pár regény és egy nagyregény is várható. Egy biztos, hogy egy lelkes olvasó kérésére a Puncsnak nem lesz folytatása.

 

A kiemelt és a cikkben szereplő kép forrása a 21. Század Kiadó Facebook-oldala.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]