Hétvégi programtippjeink: Könyvhét, Margó és sok minden más

Ha nincs ötleted, hogyan töltsd el ezt a hétvégét, vagy csak lazítanál egyet két vizsga között, érdemes végigfutnod kulturális programajánlónkat. Különösen megéri ugyanis kimozdulni a napokban a forróság és a vizsgaidőszak ellenére – mutatjuk, miért.

Június 12-én, azaz ma délután kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Petőfi Irodalmi Múzeumban: egészen vasárnapig jobbnál jobb programok közül lehet válogatni. A fesztivál első napján megemlékeznek a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey Jánosról A Nibelung-lakópark című drámájából készült film vetítésével. Lesz beszélgetés az Aegon-díjas Takács Zsuzsával, Péterfy Gergellyel, Szvoren Edinával, Krusovszky Dénessel, Schein Gáborral, Nádasdy Ádámmal, és még lehetne sorolni – a Margó Extra keretein belül pedig közéleti személyiségek (pl. Vekerdy Tamás, Ónodi Eszter, Molnár Áron NoÁr) beszélnek majd az irodalomhoz fűződő viszonyukról. Kétféle rendhagyó kurátori tárlatvezetésen is részt lehet venni Éjszaka a múzeumban címmel (erre érdemes előre regisztrálni!), de lesz beszélgetés a kortárs irodalom taníthatóságáról, számtalan kötetbemutató és – a zenekedvelőknek jó hír – Rájátszás, illetve Háy Come Beck is. A Margón minden program ingyenes – további infókat és a részletes programot megtaláljátok a Facebook-oldalon és a honlapon.

61645478_2772572929437951_7895099090705317888_n

Térey János

Június 13-án délután négykor nyílik meg a 90. Ünnepi Könyvhét (Simon Márton költő nyitóbeszédével), és egészen június 17-e délutánig várja a látogatókat különféle programokkal és dedikálásokkal. Fontos változás, hogy ezúttal a standok nem a Vörösmarty téren, hanem a Duna-korzón lesznek felállítva, a színpad pedig a Március 15. térnél. Folyamatosan be lehet kapcsolódni a színpadon folyó beszélgetésekbe és könyvbemutatókba, de nagyon jó program csak úgy kimenni nézelődni is. Érdemes előre megnézni, melyik napon ki dedikál, hátha sikerül egy-két aláírást is összegyűjteni közben. A Könyvhét programjairól a Facebook-oldalukon és a honlapjukon olvashattok bővebben.

59823360_2226848940739420_3991171112259026944_n

A Könyvhéthez és a Margóhoz kapcsolódóan számos egyéb programon, beszélgetésen, bemutatón is részt vehettek. Aki vidéken lesz a hétvégén, az sem marad le feltétlenül mindenről: a Fiatal Írók Szövetsége például Szegeden és Debrecenben is hirdetett meg programokat, Budapesten pedig szombaton és vasárnap dedikálnak a frisskötetes fiatal szerzők (többek közt Seres Lili Hanna is, rovatunk társrovatvezetője). A Debreceni Könyvhétről itt, a FISZ könyvheti programjairól pedig itt olvashattok részleteket.

61830699_10157409094746869_3967448032198262784_n

A Prae Kiadó újdonságaira is érdemes odafigyelni a napokban, ugyanis hat új kötetet mutatnak be június 13-án a Fugában. Az elsősorban az irodalom- és kultúratudomány iránt érdeklődők számára izgalmas „örök véget és örök kezdetet” – Tanulmányok Szabó Lőrincről, illetve A poszthumanizmus változatai. Ember, embertelen és ember utáni című köteteket több szál is fűzi egyetemünkhöz (a szerkesztők, szerzők közt több ELTE-s oktatót találni), de nemcsak ezért érdemes figyelemmel kísérni a Prae programjait. Lesi Zoltán Magasugrás című kötetét június 14-én egy kiállításmegnyitóval egybekötve is bemutatják a FERi Galériában 17 órától, a látogatók pedig este hattól, héttől és nyolctól egy-egy felolvasó performanszba is bekapcsolódhatnak. A Prae programjaival a Margón, a Debreceni Könyvhéten és Szegeden is találkozhattok, a Fugában tartott bemutatóról pedig itt olvashattok bővebben.

prae_logo

 

Néhány programról mi is tudósítunk majd, de érdemes teleírni a naptáratokat a következő napokra. Egy szó, mint száz: kultúrára fel! 🙂

 

Fotók innen, innen, innen és innen.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]