Középkori vásárnap Csempeszkopácson – Programajánló a hétvégére

Idén június 16-án rendezik meg Csempeszkopácson a Középkori vásárnap elnevezésű, egész napos, színes programokkal tarkított rendezvényt, ami remek lehetőséget kínál arra, ha kikapcsolódnátok a hétvégén.

Június 16-án immár 19. alkalommal rendezik meg – a Szombathelytől mindössze 16 km-re fekvő – Csempeszkopácson a Középkori vásárnapot, mely a településen összefonódott a Szentháromság vasárnapjával, azaz a háromszemélyű egy Isten pünkösd utáni vasárnapon tartandó ünnepével.

Az egykor Csempesz és Kopács falvak egyesítéséből született Csempeszkopács község kevesebb, mint 300 lelket számlál, és Vas megye szombathelyi járásában fekszik. A mai község területén már a római korban volt emberi élet: ezt bizonyítja egyebek mellett az, hogy a Kopács falurész mesterséges dombon épült templomába nagyméretű, római kori téglák is beépítésre kerültek a 13. század második felében. A Szent Mihály templom méltán örvend országos hírnévnek; egyesek szerint a jáki templom hatása fedezhető fel rajta. Az egyhajós épület amellett, hogy a román kori falusi építészet egyik legszebb emléke, ma Magyarország legkisebb, működő templomainak egyike, így nem véletlen, hogy a Vas megyei Értéktárba is bekerült.

Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe archív

A Szent Mihály templom körüli Árpád téren a Középkori vásárnap alkalmával felelevenedik a régi falusi vásárok hangulata. A valóságos időutazásra invitáló programot először a millennium évében, 2000-ben rendezték meg hagyományteremtő szándékkal. Évről évre nagy sikernek örvend; az idei immár a 19. alkalom lesz.

Szokássá vált, hogy délelőtt a helyi lakosság kezdi meg az ünneplést: mindenekelőtt megkoszorúzzák a millenniumi emlékművet, majd ökomenikus istentiszteleten vesznek részt a templomkertben. A sátras fogadókban elfogyasztott ebédet követően délután kettőkor a vásári menet bevonulásával megnyitják a Vásárt.

Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe archív

A nap folyamán mesterség-bemutatók várják a látogatókat: közöttük bóklászva megismerkedhetünk többek között a kovácsok, a kosárfonók, a fazekasok, az ólomöntők, sőt, még a mézeskalácsosok világával is. Ezeket környékbeli mesteremberek mutatják majd be. A kézművesek a helyszínen készítik el a portékáikat, így beleleshetünk abba is, hogy ezek hogyan készülnek.

Délután színpadi produkciók, ügyességi próbák és minden korosztály számára játékok színesítik a nap programját. A küzdőtéren harci bemutatót tart a Fekete Sereg, majd a színpadon a táplánszentkereszti Egy vérből társulat komédiája közben foghatjuk a hasunkat a nevetéstől. Fellépnek a helyi színjátszók is „Ganédomb” nevű előadásukkal. Az est sztárvendége Kátai Zoltán Kossuth-díjas énekmondó, népzenész lesz, aki egyébként az ELTE BDPK jogelőd intézményében, a Berzsenyi Dániel Főiskolán végezte ének szakos tanulmányait.

Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe archív

A meteorológusok is napsütéses, meleg időt jósolnak vasárnapra, amit talán csak néhány zápor és zivatar zavarhat meg, így valóban érdemes fontolóra venni, hogy vizsgák közötti lazításképpen a régmúlt korok világában időzzünk el egy nap erejéig Csempeszkopács híres vásárnapján.

A Vásár helyszíne tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. A délutáni programokra buszok a szombathelyi Ady térről 14:10-kor, 14:50-kor és 15:35-kor indulnak. A menetidő fél óra; a jegy ára diákigazolvánnyal oda-vissza 370 Ft. A busz a csempeszkopácsi autóbusz-váróterembe érkezik meg, illetve onnan indul vissza. A váróterem és az Árpád tér közötti távolság fél km, kényelmes tempóban 10 perc alatt teljesíthető.

A Vásárra a belépés díjtalan!

A Középkori vásárnap plakátja a részletes programmal

 

Kiemelt és szövegközi fotók, melyek a tavalyi Középkori vásárnapon készültek: Nagy Jácint/Vas Népe (archív, 2018)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]