Rendhagyó Woyzeck-előadás a Szkénében

Szeretnél végre megnézni egy klasszikus színdarabot kevésbé klasszikus feldolgozásban? Ha a válaszod igen, akkor ott a helyed a Georg Büchner műve alapján színpadra állított Woyzeck-előadáson! A Szkéné Színházban február 14-én, illetve március 18-án 19 órától megnézheted a darabot, amely ezúttal más szemszögből közelíti meg Büchner alkotását.

Aki a színházi világban jártas, az valószínűleg már hallotta Georg Büchner nevét, és töredékekből álló Woyzeck című darabja sem teljesen ismeretlen számára. A színházak repertoárjában igen gyakran előfordul, de általában hasonló feldolgozásban. Ebben az esetben viszont Hegymegi Máté rendező rendhagyó, kevés szereplős, kevés díszlettel dolgozó, de annál mélyebb mondanivalóval rendelkező előadását láthatod. A darabban minden szimbolikus: a főszereplőket játszó színészek életkora, a jelmezek, a díszlet.

woyzeck_21

„Hegymegi értelmezése csodásan plasztikus, és félelmetesen hat a nézőre. Az előadás komplexen és maradandóan fejti ki hatását, a nézők közül senki sem fogja elkerülni, hogy az este utáni héten ne Franz Woyzeck rettenetes napjára emlékezzen. Egyetlen meglazuló szál elég lenne a kibillenéshez, de ennek veszélye egy pillanatra sem fenyeget. A rendezés tökéletes.” – írja a Két Lámpás színikritikai blog.

Az eredeti mű megtörtént bűneseteket vett alapul, amelyek Büchner korában nagy port kavartak: Daniel Schmolling 1817. szeptember 25-én leszúrta barátnőjét, L-t; Johann Christian Woyzeck pedig 1821. június 21-én hét késszúrással ölte meg szeretőjét. E két bűntény okára, elkerülhetetlenségére derül fény, a gyilkos lelki folyamataiba nyerünk bepillantást, elméjének mélységébe hatolunk. A mű tehát nem mondható könnyen emészthetőnek, de aki izgalmakra, mély benyomásokra, átszellemülésre vágyik, annak mindenképpen érdemes megnéznie az előadást.

49748519_2116504221739598_7165181879925080064_o

Az előadás a pályakezdőket támogató STAFÉTA-programnak köszönhetően valósult meg, főszereplői pedig tehetséges egyetemisták, Major Erik és Tóth Zsófia. A szövegkönyv Thurzó Gábor és Halasi Zoltán fordításának, valamint Peer Krisztián szövegének felhasználásával készült. Ha szeretnél több információt megtudni az előadásról, olvashatsz kritikákat itt és itt, de természetesen akkor váltja ki a legnagyobb hatást, ha hagyod, hogy ott és akkor lepjen meg minden egyes kis részlet. Jegyet a Szkéné Színház oldalán tudsz vásárolni 3900 forintért.

Ne felejtsd el: február 14-e és március 18-a 19 óra, Szkéné Színház!

Forrás: szkene.hu

Képek forrása: szkene.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]