Arany Medál-díj ‒ immár tizedszer

14 éves korában, pontosan tíz éve alapította Mészáros Márton az Arany Medál-díjat, amelyet a közönség ítél oda hat kategóriában. Az idei díjátadón, 2018. december 5-én Csernus Mariann, Ónodi Eszter, Rudolf Péter, Herendi Gábor, Darvasi László és Herr Szilvia vehetett át kitüntetést.

A Bethlen Téri Színház nézőtere 2018. december 5-én 15 órakor megtelt újságírókkal, érdeklődőkkel, és persze az idei, valamint régebbi Arany Medál-díjazottakkal. A közönség interneten keresztül hat kategóriában szavazott: az év írója, az év színésze, az év színésznője, az év rendezője, a legígéretesebb fiatal tehetség díja, valamint életműdíj.

Az est háziasszonya, Juhász Anna kulturális menedzser és a díjalapító Mészáros Márton kulturális újságíró elmondták, hogy olyan sok szavazat érkezett, hogy az azt fogadó e-mail-fiókon tárhelyet kellett bővíteni… Mészáros Márton, az ELTE BTK mesterszakos hallgatója elmondta, hogy személyes ügynek tekinti ezt a díjat, amelyet tíz éve tart életben. Örül annak, hogy az egyszerű ötletből fontos ügy lett. Külön kiemelte, hogy milyen megtisztelő a díj számára, hogy a legtöbb díjazott személyesen vette át azt. A megjelenteket Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere is köszöntötte, és egyben megköszönte a művészeknek, hogy hivatásukkal szórakoztatják és tanítják az embereket. Őket Pribojszki Mátyás és Szász Ferenc Grunting Pigs című akusztikus zenei blokkja követte.

Mészáros Márton kulturális újságíró, a díj alapítója

Mészáros Márton kulturális újságíró, a díj alapítója

Az év rendezője díjat Herendi Gábor vehette át. A díjat a Herendi-filmek rendszeres szereplője, Szabó Győző adta át pályatársának és barátjának. Herendi elmondta, hogy hálás a közönségnek a díjakért, de rendezőként csak azért tud érvényesülni, mert jó színészek vannak. Az év színésze Rudolf Péter lett, akit Ábrahám Edit korábbi díjazott köszöntött. Rudolf Péter elmondta, hogy mennyire meghatónak tartja, hogy valaki 14 évesen egy kulturális díjat alapít, amikor a legtöbben még teljesen más, jelentéktelen dolgokkal vannak ebben a korban elfoglalva. Herr Szilvia kapta a legfiatalabb tehetségnek járó díjat filmbeli alakításaiért. Szabó Erika rövid gratulációja után Herr Szilvia megköszönte a díjat, és hozzátette, 19 évesen meghatja, hogy a filmbeli 16 éves kori énje elismerésben részesül. Ónodi Eszter, aki az év színésznője címet vehette át Thuróczy Szabolcs kollégájától, Rudolf Péterhez hasonlóan Mészáros Márton fiatalkori díjalapítását és elhivatottságát emelte ki. Az év íróját, Darvasi Lászlót Bán Zsófia köszöntötte. Darvasi László elmesélte, hogy az Aldiban kapta a telefonhívást, hogy Arany Medál-díjas lett. Büszke arra, hogy olyanok mellett veheti át a díjat, akiket tisztel és szeret.

Az életműdíjat Bánsági Ildikó adta át Csernus Mariann-nak, aki jelenleg a legidősebb aktív színművész Magyarországon. Csernus Mariann a díjat megköszönve elmondta, hogy kilencven évesen is reméli, hogy még tudja folytatni a pályáját egy darabig.

A díjátadót zeneszámok zárták, végül pedig pezsgővel és állófogadással ünnepelték az idei díjazottakat.

Az idei év Arany Medál-díjasai a rendezvény házi asszonyával és a díjalapítóval

Az idei év Arany Medál-díjasai a rendezvény házi asszonyával és a díjalapítóval

A rendezvény egyik médiatámogatója 2017-ben és 2018-ban is az ELTE Online volt, a hallgatói magazint Blankó Miklós főszerkesztő képviselte az ünnepségen.

Képek: Réder Brigitta (ELTE Online), a kiemelt képen Csernus Mariann színművésznő az Arany Medál-életműdíj átvétele után

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]