A követ lánya – Könyvajánló

Miért is szeretek igazán olvasni? Egyszerű a válasz: ott vagyok, ahol akarok; akkor, amikor akarok és azzal, akivel akarok. Röviden egy másik világba lépek, pontosabban végtelen sok világba. Pam Jenoff nemrég Párizsba, az első világháború utáni béketárgyalások időszakába repített. Margot-val töltöttem jó néhány estét. Tetszett az akkori Párizs, és A követ lányától is sok mindent megtanultam. Bepillantasz velem ebbe a világba?

talánA követ lánya egy elragadó romantikus és történelmi regény keveréke. Az első világháborút lezáró béketárgyalások idején játszódik, a korabeli Párizsban. Főszereplője Margot Rosenthal, egy húszéves lány, akinek a francia fővárosban töltött néhány hónapját kíséri végig a történet. Margot édesapja a német delegáció diplomatájaként tevékenykedik Párizsban, így a lány is részese lesz a béketárgyalásoknak.  Margot aktívan kíván részt venni az eseményekben, ám ezzel csak bajba sodorja magát és édesapját. Eközben lelkében is vihar dúl, hiszen képtelen hazatérni a háborúban megsérült vőlegényéhez, aki Berlinben várja őt. A teljes delegáció megérkezésekor ráadásul megismerkedik Richwald kapitánnyal, a jóképű német tiszttel, aki fordítói munkát ad neki a lány nagy örömére. Az együtt átdolgozott esték során új, eddig még nem tapasztalt érzések ébrednek Margot-ban. Egy díszvacsorán megismert barátnője, Krysia próbál segíteni neki, ám ebben a kaotikus világban, mikor mindenki próbál új életet építeni, többé már semmi sem biztos. Margot-nak most először kell felnőttként komoly döntéseket meghozni, miközben nem várt fordulatok alakítják életét.

 

Pam Jenoff, az amerikai származású írónő regénye bestseller alkotás, melyet több díjra is jelöltek. Sokszínűsége közönségkedvencé tette, hiszen széles olvasói réteget képes megszólítani. Szólhat egy fiatal lánynak, aki átéli Margot vívódását, egy szülőnek, aki látja gyermekét a főszereplőben, vagy a romantikus könyvek kedvelőinek, de akár a történelem iránt érdeklődőknek is.letöltés (1)

Margot karaktere van a leginkább megformálva, ám a többi szereplő sem elnagyolt. Margot apja a tipikus professzor; Krysia a komoly politikai nézetekkel rendelkező önálló nő; Richwald kapitány pedig a szigorú, zárkózott katonatiszt. Margot kapcsolata e három szereplővel szoros, ám nem konfliktusmentes. Viszonyaik fejlődése segít a lánynak saját személyiségének változtatásában. Egyre felnőttesebbé válik, a kezdeti gyermek Margot, aki édesapját követte mindenben, folyamatosan kibontakozik, és egy önálló, talpraesett és a saját hibáiból tanuló nővé érik. Richvald kapitány oldalán megtapasztalja az igazi szerelmet, a gondolkodás és az értelem szabadságát. Dilemmája a két férfi között sokáig emészti Margot-t, míg végül eljut a végső döntésig. Ám ez az, ami igazán megerősíti, és önbizalmat ad a lánynak.

A könyv végkifejlete teljesen meglepett. Nem az a romantikus regény, amiben megvannak a kötelező lépések a megismerkedéstől a happy endig. Mondanom sem kell, ez előnyére szolgál. Viszont a történelem és az időszak körülményei sajnálatomra kissé háttérbe szorulnak, mikor Margot visszatér Berlinbe a párizsi hónapok után. A német város mint bukott helyszín megjelenik ugyan a könyvben, ám én szívesen olvastam volna többet az akkori Berlin helyzetéről, kinézetéről, eseményeiről. Ahogyan ezt kiválóan eltalálta az író Párizsnál, Berlinnél már felborult az egyensúly.

A követ lánya egy könnyed, élvezhető olvasmány, amit nem tesznek szárazzá a történelmi tények, csöpögőssé az érzelmek és hihetetlen fikcióvá a véletlenek tömeges egybeesése. Egy reális világba enged bepillantást, ahol jólesik elidőzni egy kicsit.

Forrás: libri.hu

Kép: libri.hu, pamjenoff.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]