Frissült az ELTE HÖK Savaria gárdája

Új tagokkal bővült az ELTE HÖK Savaria gárdája. Az újdonsült HÖK-ösökkel beszélgettünk ambícióikról, terveikről és az elkövetkezendő időszakról.

Dabóczi Arnold harmadéves földrajz-történelem szakos hallgató, az EHÖK gazdasági ügyekért felelős elnöki referense. Eredetileg irodavezetőnek jelentkezett, de más hatások által végül a gazdasági vonalra jelentkezett. Nem bánta meg, hiszen nagyobb rálátása lett az egyetemi életre. Lang Márk elsőéves magyar-történelem szakos hallgató, a Bölcsészettudományi Kar alelnöki referense. A gólyahét programjai nagyon megtetszettek neki, gimnáziumban DÖK-ös volt és látta a felhívást, hogy lehet jelentkezni a Hallgatói Önkormányzatba, így spontán, hirtelen elhatározásból jelentkezett. Zelkó Réka másodéves tanítószakos hallgató, Hajas Ádám referense. Hajas Ádám kereste meg, hogy legyen a referense, hiszen sokat segített neki már a gólyahéten is. Valamint szükségessé vált egy referens a Tanító- és Óvóképző Karon, hiszen Ádám szeptembertől a szociális támogatásokkal foglalkozik. Bella Stella kereskedelem és marketing szakos, másodéves hallgató, a Társadalomtudományi Kar szombathelyi ügyekért felelős alelnöke. A HÖK kereste meg, így kapva az alkalmon, hogy a hallgatóknak végre rendes érdekképviselete legyen, jelentkezett. Egyáltalán nem bánta meg, egyre inkább tetszik neki ez a feladatkör, szeret programokban részt venni, valamint szervezni is, és szívesen segít másoknak; jelenleg a TáTK-s szakestet szervezik, amire nagy az érdeklődés. Menyik Balázs másodéves duális gépészmérnök szakos hallgató szombathelyi ügyekért felelős alelnök az Informatika Karon. Szecsődi Tímeával úgy ismerkedett meg, furcsa módon, hogy leszakította az autója lökhárítóját, ez volt az első meghatározó élménye a Hallgatói Önkormányzattal. Mindig érdeklődött a HÖK iránt, és amikor az IK pályázatot írt ki, jelentkezett. Ezen kívül még elmondta, hogy néha sok a feladat, hisz SH mentorként is tevékenykedik; ez a rövidítés a Stipendium Hungaricum-ot jelenti, amelynek keretén belül külföldi, harmadik országbeli hallgatók érkeztek a gépészmérnök szakra, ugyanis elindították a képzést angol nyelven is. Egy szaktársával mentorként tevékenykedik a külföldi hallgatók életében.

IMG_5790

Fotó: Mihajliv Renáta

HÖK-ösnek lenni azonban nem csak buli, hiszen ez a titulus nagy felelősséggel is jár, illetve rengeteg feladat hárul egy-egy emberre. Ennek ellenére valami mégis motiválta a hallgatókat, hogy jelentkezzenek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mik ezek a dolgok. Esetleg jól jön egy kis plusz pénz, vagy szeretik a kihívásokat?

Stella a következőket mondta: “Igazából amíg csak hallgató voltam, annyit tudtam, hogy a HÖK szervez nekünk mindent és azt gondoltam, milyen jó nekik, mennyi szabad idejük van, hogy tanulnak és még ilyenekre is jut idő. Aztán, ahogy egyre jobban belelátok, rájövök, hogy ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik! Rengeteg energiát fektet bele mindenki, a hallgatók nem is tudják, mivel jár egy-egy rendezvény megszervezése, a bál kapcsán például eszembe sem jutott, hogy a képviselők egyesével kopogtatnak és szerzik be a tombolákat, amiket hallgatóként meg lehet nyerni. Sok a kötelesség, meg kell felelni az órákon, hiszen nekünk is ugyanannyi hiányzásunk van, mint mindenki másnak. El kell látni a feladatokat, és Budapesttel is kommunikálni kell, többször fel is utazunk, bár ez mondjuk az EHÖK-öt érinti inkább és a régebbi képviselőket.”

Az új tagok beilleszkedését, illetve a csapat összekovácsolódását csapatépítő tréningekkel segítik. Voltak már bowlingozni, jelenleg szabadulószobába készülnek, februárban pedig vezetőképzőt szerveznek. Itt elmélyítik az egyetemi tennivalókat, mindenki tisztában lesz a teljes feladatkörével, illetve mindenki más feladatkörével is. A pár napos képzés célja, hogy csapatként, egységként folytassák a munkát továbbra is, átbeszéljék a működést, hiszen már BDPK (Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ) van, a hallgatók megfelelő tájékoztatása érdekében mindenkinek mindennel tisztában kell lennie. Az őszi szünet sem mindenkinek szünet, elsősorban a HÖK-ösöknek nem, rengeteg feladatuk van ilyenkor is, nincs idő pihenni. Készültek a HKLB-re, összeszedték a csapatokat, a többiek tombolákat gyűjtöttek össze, hogy a hallgatók minél több nyereményt vihessenek haza. Ezeken kívül még a gólyabál programjait is lefixálták.

IMG_5814

Fotó: Mihajliv Renáta

Azt is szerettük volna megtudni, hogy a közös érdekeken kívül vannak-e személyes céljaik, álmaik, amit szeretnének megvalósítani a közeljövőben; ez egyfajta támaszt is nyújt és erőt is ad, hogy van egy csapat mindenki mögött, akire számíthat. Kihasználják-e ezt, a Karon vagy az egyetemen belül valamilyen cél megvalósításához? A beszélgetésből kiderült, hogy igen. A gépészmérnök képzésen például szeretnének egy hagyományt elindítani, ez egy viszonylag friss képzés: szakestet szeretnének szervezni az IK-nak, ahol több ember jelenik meg és érzi jól magát. Szeretnének egy egyetemi szintű szemétszedéses napot is, illetve adománygyűjtéseket szervezni. Bár a HÖK minden évben karácsonykor egy jótékonysági szervezetet bevonva, illetve a Több lett? Maradhat!  HÖOK-program keretében szervez. A közeljövőben pedig lesz egy adománygyűjtéses buli a Campus Clubban.

Arról is kérdeztük őket, hogy van-e “kivételezés” a tanárok részéről, jár-e plusz felelősséggel, illetve mennyire segítik a munkájukat. Az Informatikai Karon például minden héten, kedden találkoznak az intézetigazgatóval, átbeszélik a Műszaki Intézettel kapcsolatos dolgokat, tolmácsolja a hallgatók észrevételeit a tanárok fele és fordítva is. Kivételezés nincs, a két dolgot különválasztják.

Végezetül arról érdeklődtünk, hogy milyen formában tudják összeegyeztetni az órákon való aktív részvételt, illetve a rájuk háruló feladatokat. Mint kiderült, rugalmasan állnak hozzá a tanárok a hiányzásokhoz. – mondta Arnold. Plusz feladatokért cserébe megoldható, hogy az önkormányzati feladatok miatt hiányozzanak órákról: valamit valamiért. A tanárok nagy többsége maximálisan segíti a HÖK-ös hallgatók munkáját és fejlődését, hiszen az egyetem és a hallgatótársak érdekeit képviselik.

Minden új és régebbi Hallgatói Önkormányzatos diáknak további sok sikert kívánunk a közös és egyéni célok eléréséhez, valamint köszönjük áldozatos munkájukat!

Mihajliv Renáta galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]