Kitépi a szívedet, majd megtapossa – Bojack Horseman

Az animációs sorozatok sokáig azt az egy célt szolgálták, hogy megnevettessék a nézőket. Az elmúlt években egyre több olyan sorozat jelent meg, ami ennél többet akart. Mostanában már az is előfordul, hogy egyáltalán nem cél a nevettetés. Erre az egyik legjobb példa a Bojack Horseman, aminek az 5. évadát a közelmúltban mutatták be. Az új szezon kiváló apropót ad arra, hogy a figyelmetekbe ajánljuk ezt a sorozatot.

Mennyire abszurd az, ha egy animációs sorozatban az emberek és az állatok egyenlőek, ugyanúgy kommunikálnak, egymással is létesíthetnek kapcsolatot? Első hallásra nagyon, de ha jobban belegondolunk, akkor ez csak a külsőt reprezentálja, mert igazából a belső értékek, tulajdonságok vannak előtérben. A Bojack Horseman mégsem ilyen egyszerű, mert az állatok egyrészt emberiek, másrészt viszont a saját fajukra jellemző tulajdonságok ugyanúgy igazak rájuk.

A történet középpontjában a címet is adó Bojack Horseman áll. A neve önmagáért beszél, mivel ő egy ló, akinek emberi tulajdonságai vannak. Bojack egy olyan színészt testesít meg, aki a kilencvenes években igen keresett volt, s azóta is azokból a sikereiből próbál megélni, ami néha jobban, néha rosszabbul megy. A folyamatos kudarcok hatására lelkileg egyre mélyebbre süllyed, a külvilág felé egy kiállhatatlan személy képét mutatja. Ki kell mondani: egy valódi tapló, akivel ugyan próbál együttérezni a néző, de ez nem igazán megy.

Az egyes részek mégis elérik, hogy szimpatizálni akarjunk vele, majd az epizód végére Bojack rendre kitépi a nézők szívét, majd meg is tapossa azt. Általában ezt azzal éri el, hogy a legfontosabb pillanatokban rossz, erkölcsileg megkérdőjelezhető döntéseket hoz. Erre az alkoholproblémája sem lehet mentség, józanul ugyanúgy hajlamos rosszul cselekedni. Karaktere valódi drámája abból fakad, hogy néha megpróbál jó döntést hozni, helyesen cselekedni, de ilyenkor is mindig rosszul jön ki a dologból.

Az eddigi 5 évad alatt Bojack személyisége kapta a legnagyobb mélységet, ebből következik, hogy az ő karaktere tette meg a legnagyobb utat. Az első évad arról szól, hogy a bukott színészről önéletrajzi könyv készül, s ebben egy szellemíró (Diane Nguyen) segít neki. Eközben megpróbál visszakerülni a filmszakmába, ami a második évadra sikerül is neki, majd a harmadik szezon már arról szól, hogy díjakat akar nyerni a visszatérő filmjével.

Mr. Peanutbutter és Diane

A negyedik évadban talán kicsit háttérbe szorul Bojack, mert – bár így is kellően izgalmas az ő történetszála – a családját ismerhetik meg a nézők. A legnagyobb különbség, hogy ezekben a részekben egyre nagyobb teret kapnak a mellékszereplők is. Amíg a korábbi évadok a színészek világát mutatták be elsősorban, itt a politika kerül előtérbe. Mr. Peanutbutter (Diane férje, szintén színész) indul a választásokon, bár nem teljesen önszántából. Főleg a hírnevére próbál építeni, s a részek előrehaladtával a választások elbagatellizálásáról fest súlyos képet a sorozat.

Szintén a negyedik szezonban kerül előtérbe Princess Carolyn is, aki Bojack ügynöke, és az egész addigi életét az ő pályájára tette fel. Munkamániája abból is fakad, hogy a magánélete kudarcokkal teli, sikeres párkapcsolata sem nagyon volt. Ez megváltozik, amikor megismerkedik valakivel, s hamarosan már családot terveznek, ezzel együtt az addigi munkafelfogását is átértékeli. Az ő történetszála egyértelműen a boldogságkeresésről és a sikerélmények hajkurászásáról szól.

Diane karaktere fejlődik a legtöbbet a korábbi évadokban is, aki egy nagy álmokat szövögető feminista íróból idővel kitartott feleség lesz, ugyanakkor egyáltalán nem boldog ettől. Több lehetősége is adódik, hogy olyan munkát végezhessen, ami boldoggá teheti őt, de ezek próbára teszik a házasságát, és végső soron továbbra sem lehet teljesen boldog. Bojack és az ő karaktere sok szempontból hasonlítanak, ugyanakkor Horseman sokkal súlyosabb eset.

Bojack rettenetesen fél az egyedülléttől, bár ezt nem tudja beismerni. Éppen ezért nem él egyedül, évek óta az ő kanapéján húzza meg magát Todd, aki látszólag végtelenül buta, emellett nagyon könnyen befolyásolható, de talán Bojack egyetlen igazi barátja. Idővel kiderül, hogy sok dologban tehetséges, remek érzéke van a vállalkozásokhoz. Valamiért vonzódnak hozzá a befolyásos nők, de ezt ő nem viszonozza. A sorozat előrehaladtával egyre többet foglalkozik a karaktere a szexuális identitás kérdésével.

Todd és Bojack

Az ötödik évad azon az úton megy tovább, amelyikre a negyedik lépett. Továbbra is Bojack a legfajsúlyosabb szereplő, de a többi karakter története is tovább íródik, egyre kisebb a különbség Bojack és a többiek jelenléte között. Itt mondják ki először, hogy Diane karaktere sok mindenben hasonlít a főszereplőre, ez a további évadokban még jelentőséget is kaphat. Ez a szezon olyan kérdésekkel foglalkozik mélyebben, mint a munka és magánélet kettéválasztása, valamint a gyógyszerfüggőség.

Összességében a Bojack Horseman egy nagyon izgalmas, szívszorító dráma, tele érdekes karakterekkel. Emocionálisan nem könnyű nézni ezt a sorozatot, de a jó drámákra ez általában igaz, s ez a jók közül is kiemelkedik. Egyik legnagyobb erőssége, hogy a karakterek nem stagnálnak, folyamatosan haladnak valamerre, de végig úgy, hogy nem kerülnek önellentmondásos helyzetekbe. A közelmúltban mutatták be az ötödik évadot, szeptember 14-én adta ki a Netflix.

 

Képek forrása: IMDb

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]