Athén, a művészet édesanyja

„Athens the eye of Greece, mother of arts and eloquence.”- írta John Milton, 17. századbeli angol költő, politikus, a barokk irodalom egyik legnagyobb alakja. Az idézet második részét szeretném kihangsúlyozni a cikkben, mivel Athén valóban tömve van múzeumokkal. Ugyan, az sosem volt titok, hogy a görög fővárost a kultúra fellegvárárának titulálják, ám egy weboldal 48 múzeumot sorol fel, ami azért valljuk be, még Athénban is meglepően soknak számít. Aggodalomra semmi ok, nem kell végigolvasnotok mind a 48 darab ajánlót! Én csupán 4-et hoztam, amit egyedinek és érdemesnek tartok arra, hogy a szűk nyaralásotokba beleférjen!

  1. Akropolisz Múzeum

Az Akropolisz Múzeum Athén egyik ékességének számít. A 2009-ben új épületbe költöző tárlat, az Akropolisz-hegy lábánál helyezkedik el, így tökéletes kilátás nyílik mind az Akropoliszra, mind a Parthenónra. A gyönyörű panoráma az épület tervezőjének, Bernard Tschumi-nak köszönhető, aki a létesítményt üvegpalotának álmodta meg. A négyemeletes, rendkívül világos múzeumban az Akropolisz eredeti darabjai találhatóak. A kiállítás öt részre van osztva, érdemes minden galérián végigsétálni, hiszen különböző korokból származnak az ősi fellegvár maradványai. Érdekesség, hogy nem csak szemmagasságban találhatunk néznivalót, a talpunk alatt is akad egy-két érdekesség, hiszen az épület egy régészeti lelőhelyre épült.  Az Akropolisz Múzeum tényleg lélegzetelállító, és valóban egy eztmuszájlátniathénban-múzeum. Ez nem csak az én véleményem, a trip advisor szerint 2017-ben a világ 25 legjobb múzeuma közül a 8. lett.

Elhelyezkedés:  15 Dionysiou Areopagitou (közel az Acropolis metro állomáshoz)
Nyitva tartás:
hétfő 8:00–16:00
kedd-csütörtök, szombat, vasárnap 8:00 – 18:00
péntek 8:00 – 22:00

Jegyek: 5 Euro, 3 Euro (kedvezményes)

Acropolis_Museum_-_Night

 

  1. Nemzeti Régészeti Múzeum

Ha valaha érdekelt a régészet, vagy akár egy picit is a történelem, mindenképpen érdemes ellátogatni ebbe a múzeumba. A legnevezetesebb darabja a kiállításnak, amiről már biztosan hallottál, Agamemmnón arany halotti maszkja. Agamemmnón Mükéné királya volt, aki Trójai háborúban is harcolt. Fivére, Melanosz kérésére indult a perzsa város ellen, hiszen feleségétől, a gyönyörű Helénétől fosztották meg Melanoszt. A mitológia a trójai falóval folytatódik, de ezt a részét szerintem már mindenki ismeri. A kiállítás többek között szobrászati, ókori váza- és Szantorini-kollekciókból épül fel, de a teljesség kedvéért kattintsatok ide. A múzeum épülete neoklasszikus stílusban épült, tehát tipikus nagy ion oszlopos, görög létesítmény.

Elhelyezkedés: 44 Patission (közel az Omonia metró állomás)
Nyitva tartás: Hétfő–vasárnap: 8:00 – 20:00
Jegyek: 10 Euro, 5 Euro (kedvezményes)

letöltés

 

  1. Hellén Motormúzeum

Athén autómúzeuma 2011 márciusában nyitotta meg a kapuit közel 300 autó bemutatásával. A kiállítás a legelterjedtebb besorolást használja az autók osztályozására. Így megtekinthetünk veterán, vintage, poszt-vintage, klasszikus, poszt-klasszikus és modern járműveket egyaránt. A hely hírnevét öregbíti, hogy kulturális eseményeknek, oktatásnak is helyet ad. Sőt, Forma-1 szimulátort is kipróbálhatnak a látogatók. A szemet gyönyörködtető négykerekű csodákat mindenkinek bátran merem ajánlani!

 

Elhelyezkedés: Victoria metró megállóhoz közel
Nyitva tartás:
hétfő–péntek: 10:00–14:00,
szombat, vasárnap: 11:00–18:00
Jegyek: 8 Euro, 5 Euro (kedvezményes)

HellenicMotorMuseum5

  1. Benaki Múzeum

Egyetlen athéni múzeumajánló sem lenne teljes a Benaki Múzeum nélkül. A hatalmas privát kollekciót megéri megtekinteni, hiszen teljes áttekintést nyújt a görög történelemről. Így ha csupán egyetlen múzeumra van időd, ez tökéletes választás lehet. Az ősi műtárgyaktól kezdve, a bizánci emlékeken át a görög forradalomig minden korszakát bemutatja a Benaki Múzeum Görögországnak. Emellett a görög népművészettel is megismerkedhetsz közelebbről. Különösen csütörtök éjjel ajánlatos felkeresni a tárlatot, hiszen a belépés aznap ingyenes és a múzeum egészen éjfélig nyitva tart. Éjszaka a múzeumban, ugye klasszul hangzik?

 

Elhelyezkedés: 1 Koumbari St. & Vas. Sofias Ave ( Syntagma metró állomáshoz közel)
Nyitva tartás:
szerda, péntek: 9:00–17:00
csütörtök, szombat: 9:00–12:00
vasárnap:9:00–15:00
Jegyek: 9 Euro ,7 Euro (kedvezményes)

kell

 

Forrás : wikipedia. com
thetravelporter.com
Kép: wikipedia.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]