Minden, amit látnod kell Athénban – 2. rész

Az első részben olvashattál a legfontosabb nevezetességekről, amik tényleg gyönyörűek és kihagyhatatlanok, ám most egy kicsit más szempontból fogom bemutatni Athént. Mesélni szeretnék egy-két helyről, amiket a turistakönyvek már nem feltétlenül tartalmaznak. Véleményem szerint ezek sokszor izgalmasabbak, és jobban bemutatják az adott ország kultúráját, az ottaniak életét, mint a képeslapon díszelgő szimbolikus látványosságok. Nem nagy titkokat fogok veletek megosztani, de ezeket a dolgokat tényleg kár lenne kihagyni, ha már egyszer Athénban jártok!

1. Niko’s tour

Niko, aki nem munkanélküli, csupán jobfree, munkaszabad, ha lehet így fordítani. Niko, az Athénban született bankár. Niko, aki mindezt megunta, és az idegenvezetésben teljesedett ki. De ami a 19225235_228504627656918_5216038394544238054_nlegfontosabb, Niko narancssárgában. Ennyi alapinformáció egyelőre elég lesz a bohókás, vicces és nem utolsó sorban tájékozott (egy ilyen szakmában ez nagyon jelentős!) kalapos férfiról. Niko városi túrái ingyenesek, bárki csatlakozhat hozzájuk. Minden alkalommal a Syntagmán (Athén főterén) van a találkozó a hét különböző napjain. Az időpont pontosítása érdekében érdemes felkeresni őt magát, van Facebook-oldala, amin keresztül mindenkinek nagyon szívesen válaszol.  A túra maga körülbelül 3-4 órát vesz igénybe, ez nyilván függ az érdeklődés mértékétől, és a résztvevők tempójától. Nem kell megijedni! Tudom, elsőre rengetegnek tűnik, de megvannak a trükkjei, és repül az idő a városnézés során! Niko és csapata soha egyetlen múzeumba, régészeti helyre sem vált belépőt, ám ennek ellenére így is rengeteg érdekes dolgot lehet megtudni Athénról és sok új helyet felfedezni a Nicos’ Free Walking Tour in Athens során.

 

2. The Stavros Niarchos Parkkhpoi-stavros-niarchos-peiraias.me_

Athén legújabb és legdinamikusabban fejlődő parkja, kulturális és sportközpontja, szórakoztató centruma, nem is tudom, hogy foglaljam össze. Stavros Niarchos, akiről a hely a nevét kapta, egy görög nemzetiségű milliárdos volt, aki rendkívül sokat adományozott vagyonából. Családja ezt teszi mind a mai napig, és nem csupán a görög államnak, hanem nemzetközi szinten is adakoznak. Tehát, az új Stavros Niarchos Foundation Cultural Center is a családi vagyon támogatásából jöhetett létre, ami hozzáteszem, szintén milliárdos összeg! Az új Nemzeti Opera és az új Nemzeti Könyvtár kapott helyet a park közepén lévő létesítményben. Befogadóképessége körülbelül 4000 fő, ám a parkkal együtt naponta kb. 20000 ember látogatja a helyet! Csak az aránHeaderStavros Niarchos Foundation Cultural Centre Athens SNFCCc Michel DenancC12yosság kedvéért, ez Magyarországon már egy kisebb város létszámának felel meg. A park maga is lenyűgöző: kávézók, futball-, futó-, kosárlabdapályák, szabadtéri edzőgépek, medence, nyáron kinti mozi, rengeteg füves terület, ahol aerobikot, jógát tartanak, egy mesterséges tó, ahol hajókázni lehet… és ez mind egy 210 000 m2-es területen. (Nem elírás, tényleg annyi!!!) Szerintem csodálatos, nekem az egyik kedvenc helyem lett, és ajánlom mindenkinek, akár csak egy kellemes vasárnapi piknikre.

 

 

3. Little Kock
littlekook-01306-1170x508
Egy mesebeli helyet képzelj el.
Felnézel keresztbe: kötelek, amin mindenféle színű és formájú lámpák és pici színes zászlók lógnak. Ha lenézel, macskakővel borított, egyenetlen talaj. Ha szétnézel, elképedsz. Tényleg, mintha valaki elkezdené mesélni, hogy egyszer volt hol nem volt az Óperenciás Tengeren is túl és most stop. Megérkeztünk. Itt vagyunk az Óperenciás tengeren is túl, a Little Kockban. Az utcán található dekoráció little-kookhangulata teljesen magával ragad, az ínycsiklandozó fagyi, gofri, és süti látványáról nem is beszélve. Az utcában lévő eladók mind jelmezt viselnek, ez a foglalkozásuk része. A Little Kockba belépve nem fogunk csalódni, a belseje még egy lépéssel továbbrepít, esetleg visszarepít minket gyerekkorunk felhőtlen mesevilágába. Az aprócska részletektől, mint az étkészlet, az egészen nagy dolgokig át, mint a homlokzaton látható sárkány, minden ki van dolgozva. A hely nemsokkal a Monastiraki (Athén második legnagyobb tere, turisták által igen kedvelt) mellett található, de mivel nem konkrétan a téren van, a nagy tömegtől nem kell aggódni.  És lassan itt is a vége, fuss el véle, de én inkább azt mondanám, hogy ha nem hiszel nekem, akkor járj utána. És kérlek, ne higgy nekem!

Kép forrás: facebook.com
snfcc.com
tripadvisor.com
depositphoto.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]