Minden, amit látnod kell Athénban – 1. rész

Athént méltán nevezik az európai kultúra bölcsőjének. A görög főváros zsúfolásig tele van múzeumokkal, gyönyörű épületekkel, forgalmas terekkel, egyszóval látványosságban nem szűkölködik a hely. Az ókori polisz emlékei mellett őrzi a Bizánczi Birodalom maradványait, sőt a modern kori fejlődés is nyomon követhető Athénban. Így, ha rövid időre érkezel, nem egyszerű kiválasztani, melyek is a legfontosabb nevezetességek. Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket mindenképpen látnod kell Athénban!

1. Akropolisz és Parthenón

athens12Azt hiszem, ez nem is volt kérdés… A város, sőt, az ország szimbóluma lett az ókori épületegyüttes az idők folyamán. Az ajándéknak szánt szuvenírek között tuti lesz pici Parthenón, így elég ciki lenne felvállalni, hogy valójában nem is jártál ott. Ezenkívül persze kétségtelenül megéri! Ugyan Athén szinte minden pontjáról látható, de ha ott jársz, az teljesen más érzés. Megtapasztalod azt a csodát, hogy ugyanitt jártak, dolgoztak és éltek emberek már az i.e. 5. században.  És egyszeriben rádöbbensz, hogy modern technika ide vagy oda, régen is milyen hatalmas, lenyűgöző és nem utolsó sorban maradandó dolgokat tudtak alkotni az emberek.  Egy hasznos tipp: ha spórolni szeretnél a jegyekkel, tudsz kombinált belépőt váltani, ami 30 euróba kerül. Előnye, hogy 5 napon át érvényes (tehát nem kell egy nap alatt mindenen végigszaladnod), és az Akropolisz mellett a fő régészeti helyekre is belépést biztosít, mint például az Agora, Roman Agora, Hadrianus Könyvtára stb. Viszont múzeumi belépőket sajnos nem tartalmaz.

2. Plakaathens 15

Athén legősibb és legszebb városrésze, piciny kanyargós utcákkal, neoklasszikus épületekkel. Manapság persze a turisták egyik legkedveltebb helyévé vált, így éttermekben, kávézókban és szuvenírboltokban sem szűkölködik. Plaka közvetlenül az Akropolisz lábánál helyezkedik el, így a környezet is pazar, ezt mondanom sem kell. A hely hangulata szintén magával ragadó: macskaköves utcák, tipikus házikók, vidám emberek mindenhol. Úgy szokták leírni, mintha egy piciny falu lenne a nagyvárosban. Először egészen hihetetlennek tűnik, hogy ilyen egyáltalán létezik, ám ha arra jársz, Te is egyetértesz majd.

3. Lycabettus Hill

athens 14A görög főváros legmagasabb pontja, ahonnan belátod egész Athént. A hegy neve Periklész korából származik, jelentése „A farkasok ösvénye”. Ekkor úgy gondolták, hogy ez volt az utolsó hely Atticában, ahol a farkasok szabadon mozoghattak. Aggodalomra viszont már semmi ok, a farkasok eltűntek, ellenben a pazar kilátás megmaradt. Athén hatalmassága ilyenkor érzékelhető ténylegesen, hiába tudtuk elméletben, hogy 3,5 millióan élnek itt, akkor is hátborzongató látni az épületrengeteget, egészen amíg a szem ellát. Persze, most túloztam egy kicsit, azért látszik a tenger, a hegyek, szóval egy-két szelfit biztosan megéri lőni a Lycabettus Hillen.

4. A tengerathens20

Végül, de nem utolsó sorban, ha már elég volt a sok emlékműből, épületből és sétából, akkor irány a Földközi-tenger.  Athén tengerparton fekszik, ám a belvárostól a part viszonylag messze helyezkedik el. Nem megközelíthetetlen, de időt vesz igénybe eljutni mind Athén legforgalmasabb kikötőjéig,  Pireasig, mind Palaio Faliroig, ahol strandolni lehet. Ha a tömegközlekedést választod, akkor az előbbihez metróval (zöld vonal), az utóbbihoz pedig villamossal juthatsz el a leggyorsabban.  A víz május végétől már elég meleg ahhoz, hogy úszni lehessen benne, ám akad bőven olyan bátor jelentkező, aki már márciusban a habok közé veti magát. Ízlések és pofonok, de egy biztos, ahol süt a nap és hullámzik a tenger, az rossz hely nem lehet!

Kép forrása: tripadvisor.com
wikipedia.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]