Március 27: színházi világnap!

1957. március 27-én volt a párizsi Nemzetek Színházának évadnyitója. Ennek emlékére 1961-től a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlésének határozata alapján ez a nap a színházé: a színészek és a színházi dolgozók, illetve a kultúra előtt tisztelgünk ekkor. 1978-tól minden évben egy-egy, a Nemzetközi Színházi Intézet által felkért színházi alkotó üzenetet fogalmaz meg erre a napra, amely a világ összes országában elhangzik.

Az első ilyen üzenet Jean Cocteau-tól származott. Az elmúlt éveket illetően 2013-ban Dario Fo Nobel-díjas drámaíró, színész, zeneszerző, színházigazgató, 2014-ben Brett Bailey, dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező, 2015-ben Krzysztof Warlikowski, a kortárs lengyel színház egyik legelismertebb rendezője, a varsói Nowy Teatr művészeti igazgatója fogalmazott meg hasonlót. 2016-ban Anatolij Vasziljev neves orosz rendező üzent. Kiemelte, hogy színház mindig volt, örökké lesz, és az eljövendő ötven-hetven évben különösen nagy szükség lesz rá. „Mert valamennyi művészet közül csakis a színház az, ahol a szó szájtól szájig, a tekintet szemtől szemig, a mozdulat kéztől kézig, testtől testig hatol. Nincs szüksége közvetítőre.” Hangsúlyozta, hogy mindenféle színházra szükség van, kivéve a politikai játszmák színházára. A tavalyi évben Isabelle Huppert francia színész írt üzenetet a színházi világnap alkalmából: „Elég egy üres tér és a színész. Vagy színésznő. Mit csinál, mit mond? A közönség figyeli, és soha ne feledjük, közönség nélkül nincs színház. Egyetlen néző közönség. De azért ne legyen túl sok üres szék a nézőtéren.” Huppert leginkább a színház nemzetek és nyelvek felett álló értékét emelte ki.

színházz-580x414

Az idei színházi világnapi üzenet március 27-én derül ki, s minden előadás előtt felolvassák majd, Magyarország teátrumaiban is. A jeles nap alkalmából országszerte sok érdekes program várja majd a közönséget a színházakban. A napot számos határon túli színház, többek között a Kolozsvári Állami Magyar Színház is ünnepli. Mivel a nap célja a színházi szakemberek előtt való tisztelgés, a színházi világnak ez egy meglehetősen jó alkalom arra, hogy kitüntetéseket és díjakat adjon át számukra. Ilyenek a Gobbi Hilda-, a Soós Imre- és a Vámos László-díjak, a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díja, valamint a MASZK Országos Színészegyesület díjai, amelyek egy gála keretei közt kerülnek átadásra. A színházi világnapot 2018-ban 56. alkalommal ünneplik világszerte.

Forrás: hetedhéthatárjelesnapokhvg

Kiemelt kép: Teszvesz blog

További kép: Debreceni Nap

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]