Adventi vásárok, programok és jótékonysági akciók Budapesten

Hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak, azonban a budapesti adventi vásárt nem szabad kihagyni. Hogy milyen programokon vehettek részt az adventi hétvégéken a Deák tér környékén, a cikkből kiderül.

A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár Európa tíz legszebb vásárának egyike, és mivel igen sok a külföldi látogató, nyelvgyakorlás céljából is érdemes kilátogatni ide. A tradicionális ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásár termékei között. A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességeket kínálnak az 1200 négyzetméteres gasztroteraszon, továbbá az ételek mellett a vásáron jelen vannak a hazai borrégiók italai is. A kézműves standok vasárnaptól csütörtökig 10–20, pénteken és szombaton 10–21 óráig tartanak nyitva.

Budapesten már elindult az adventi fényvillamos is. 2017. december 6. és 2018. január 4. között minden nap 17 órától bukkan fel több villamosvonalon is a fényárban úszó, különleges nosztalgiaszerelvény, melynek 3500 méternyi fényfüzérén összesen 39200 darab fehér és kék színű LED világít. A járműre a bérletek és jegyek érvényesek. Utazhatunk vele a Deák tér környéki vásárokba is, hiszen leggyakrabban a kettes villamos vonalán közlekedik.

sol travel

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál január 1-ig várja a nézelődni vágyókat. A Bazilika homlokzata minden nap sötétedéstől pompás fényárba borul, így a látogatók megtekinthetik Közép-Európa egyik legnagyobb 3D-s fényjátékát. Kulturális programok, kézműves foglalkozások, flash-mobok és meglepetéskoncertek is várják a Bazilikához érkezőket, a gyerekeknek pedig ingyenes korcsolyapálya és korcsolyabérlés áll rendelkezésükre. Mézeskalácsot, kürtőskalácsot, valamint a street food legjobb fogásait is meg lehet kóstolni a téren. A Szent István téri vásár részletes programja itt olvasható.

Az egyetemisták számára a Művészetek Palotája kínál ingyenes korcsolyázási lehetőséget. 2017. december 2. és 2018. január 28. között, minden nap 16–20 óráig, érvényes diákigazolvány felmutatásával térítésmentesen lehet igénybe venni az épület előtti jégpályát. A Bálna adventi programjai között is szerepel ingyenes korcsolyapálya.  

A Szabad Tér Színház 2017. november 17. és december 27. között, idén ötödik alkalommal szervezi meg az Advent Budapesten téli fesztivált és karácsonyi vásárt Budapest fényligetében, a Deák tér melletti Városháza parkban. A karácsonyi vásár hangulatán túl immár hagyományosan Budapest legnagyobb karácsonyfája, az óriási adventi koszorú és a közel száz kis fenyőből álló köztéri installáció is várja a látogatókat. A fesztivál különlegessége, hogy ingyenesen látogatható programokat is kínál a vásár fűtött Üvegházában: gyerekkoncertek, bábszínházi előadások, kézműves foglalkozások, hangszeres, betlehemes játék és adventi gyertyagyújtás várja a látogatókat. Az adventi hétvégék részletes programja itt érhető el.

A közelgő karácsony miatt a jótékonyságra is nagy hangsúly helyeződik a Városháza parkban. Az Üvegház karácsonyfája alatti kosarakban plüssmacikat gyűjtenek, amelyeket karácsony után kórházi ápolásra szoruló gyerekeknek, valamint hátrányos helyzetű családoknak juttatnak el. Az adományozók egyedi képeslapot kapnak.

Vasárnaponként a Várkert Bazárban is rendeznek adventi családi programokat, illetve az adventi adománygyűjtést szervező Óbuda is változatos rendezvényekkel és koncertekkel várja a gyertyagyújtásra kilátogatókat.

Forrás: Adventi ÜnnepAdvent Budapest

Kiemelt kép: kulturaonline
Fényvillamos: Sol Travel

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]