November 14: kezdődik a VERZIÓ emberi jogi filmfesztivál!

November 14–19. között rendezik meg a 14. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált Budapesten. Nemcsak izgalmas filmekkel, hanem közönségtalálkozókkal, koncertekkel, beszélgetésekkel, kiállítással és szakmai programokkal is várják az érdeklődőket öt különböző helyszínen. A nézők szavazhatnak is kedvenc filmjeikre, a közönségdíjas alkotást pedig ingyen levetítik a záróeseményen. Ajánlónk következik.

Dokumentumfilm-fesztiválról lévén szó, nem meglepő, hogy a program jó része a közel-keleti helyzettel és a menekültkérdéssel foglalkozik. A november 14-i megnyitó is jórészt e témák jegyében fog telni: köszöntőt mond többek közt Monserrat Feixas Vihé, az ENSZ egyik menekültügyi biztosa, a nyitófilm pedig Zaradasht Ahmed Nincs hová bújnod című, egy iraki orvos életét feldolgozó dokuja lesz. A fesztivált megnyitó Mundruczó Kornél videóajánlójában hangsúlyozza, hogy a dokumentumfilmekben mindig az ember áll a középpontban, minden igazságával, örömével és bajával együtt. Az emberi sorsokon keresztül pedig a kényes, akár fájdalmas témákat is jobban és hitelesebben meg lehet közelíteni.

A sokszínű szekcióbeosztásnak köszönhetően azonban nemcsak ezeket a témákat járják körül az alkotások. A fesztivál ideje alatt kétnapos szimpóziumot tartanak 1917 művészeti és eszmetörténeti örökségének feltérképezése céljából A kommunizmus kísérlete címmel, aminek keretei közt az adott korszakot tárgyaló filmeket is levetítenek. A Kié a város?-kategória filmjei a lakhatás körülményein keresztül vizsgálják az emberi jogok érvényesülését vagy épp csorbulását. Török Gábor (a nagysikerű 1945 című film rendezője) kiemeli ajánlójában a hatvanas években virágzó rigai iskola legfontosabb alkotásait bemutató Retrospektív: rigai iskola című kategóriát. Ezen filmek legmarkánsabb jellemzője, hogy nem elsősorban az elmondottakon, hanem az elmondás mikéntjén van a hangsúly; Török „lírai dokumentumfilmeknek” nevezi ezeket. Hasonlóan a formai megvalósítással kísérleteznek a fotófilmek is: mozgókép helyett állóképek sorozatát állítja elénk, így világít rá napjaink audiovizuális kultúrájának kérdéseire.

 

verzió13

Az Art Mozi a tavalyi fesztivál idején

 

A hazai kínálat is izgalmasnak ígérkezik: bemutatják Dér Asia filmjét Ember Judit rendezőről (Visszahúz a múlt), de látható lesz Mészáros Márta és Pataki Éva csángó gyermekekről szóló filmje is (Bármi legyen, gazdagít). Nem meglepő, hogy két alkotás is az elvándorlásról szól (MENJEK/MARADJAK: Édes otthon; Schrott), de a Polgár-család történetével is megismerkedhetünk Yossi Aviam filmjének köszönhetően (A Polgár-lányok). Szó esik a csillagos házakról (Beágyazott emlékeink), és olyan közelinek tűnő, mégis távoli és alig ismert világokról és problémákról, mint a falusi lét (Iborfia, Iza, Rézangyalok), vagy épp a városi szegénység (Nem szegényeknek való vidék).

A szakmai zsűrin kívül egy diákzsűri is értékeli a versenyben lévő filmeket, illetve közönségdíjat is kiosztanak a legtöbb nézői szavazatot kapó alkotásnak. A programok és a vetítések a Trafóban, a Toldi, a Művész és a Kino Mozikban, a Blinken OSA Archívumban és a Közép-európai Egyetemen fognak zajlani, melyekre külön-külön is lehet jegyet váltani, de a fesztiválbérlet megvásárlásával az összes programon részt lehet venni. Mindenképp érdemes.

 

További információk, program és videóajánlók a fesztivál honlapján elérhetők.

 

Képek: programturizmus.hu, VERZIÓ honlap

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]