Idén először Ányos Fesztivál a Lágymányoson, ti is jöttök?

Ismét bulizunk, jövő héten szerdától péntekig (09. 20-22.) érkezik az ELTE új minifesztiválja. Az Ányos Fesztivál alapvetően egy fröccsfesztivál, megspékelve napközbeni sportprogramokkal, könnyed, tudomÁnyos előadásokkal. Az estét a zene fogja uralni a LágymÁnyosi kampuszon: kétóránként koncertek, Dj-k  hajnalig, mindezt két színpadon.

Ha már a fröccs fesztiválja, akkor, néhány érdekesség a bor és a szóda születéséről. Tudtad, hogy az első fröccsöt 1842. október 5-én Fáy András fóti pincéjében itták? Jedlik Ányos vitt magával egy szódásüveget erre a baráti borkóstolóra. A fröccs elnevezés viszont nem Jedlik érdeme. Ki más agyából pattant volna ki ez a remek szó, ha nem nagy nyelvújítónk Vörösmarty Mihályéból? A költőnek nem tetszett a németes spiccer elnevezés, így első itala elfogyasztása után megalkotta a ma ismert fröccs szót. 

Jedlik Ányosról neveztek már el utcát, teret, iskolát, fizikaversenyt, ám fesztivált még soha. Egészen mostanáig! És higgyétek el, itt sem a dinamó vagy a villanymotor játszotta a főszerepet… Jövő hét szerdától péntekig mi biztosan a fröccsöt fogjuk a leginkább értékelni a tudós munkái közül. Emellett Jedlik Ányos az Eötvös család közeli barátja volt. Az ELTE jogelődjének a Pesti Királyi Tudományegyetemnek pedig egykori rektora. A névválasztás során azért ezek is sokat nyomtak a latba.

Az Ányos Fesztivál változatos zenei programjaiba már betekintést engedtek a szervezők. Napi lebontásban megtaláljátok az esemény leírásában, most csak néhányat emelnék ki ízelítőnek. Szerdán színpadra áll a Soulwave. Az öttagú magyar alternatív rock zenekarnak a Dal című tévéműsor hozta meg az igazi sikert. A döntő után hirtelen tele lett a banda koncertnaptára, és tudja mindenki, hogy vessző helyett inkább már pontot kell tenni. Hát legyen. Az Ányos második napján a Lóci játszik és a Mary PopKids is a fellépők között lesz. Az indipoppot játszó zenekar egész komoly népszerűségre tett szert két rádiós slágerének (Mosoly és Nightdrive), illetve fergeteges koncertjeinek köszönhetően. A csütörtöki produkciók közül az egyik műsort továbbra is titokban tartják a rendezők, de a Kistehén és a Hiperkarma biztosan ott lesz a Lágymányosi kampuszon.

Mi vár rátok még az Ányos Feszten? Fröccs Akadémia-előadások minden nap 16:00-tól, borvidékek sétánya, panoráma VIP terasz, sportprogramok és foodtruckok akár napközben is!

A fröccs egyfajta szimbóluma a borban megtestesített művészet és kultúra és a szódavíz által képviselt tudomány találkozásának. Gyertek el ti is, és interpretáljuk közösen a bor és a szóda házasságát! Jegyek már kaphatóak, természetesen ELTE-s diákigazolvánnyal kedvezményesen, a Questura jegyirodában vagy online.

 

Forrás: az esemény Facebook-oldala

Kép forrás: facebook.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]