Tegyük élvezetessé az irodalmat a látássérültek számára is!

A Novus Művészeti Egyesület, amely egyaránt segíti a kezdő és a haladó művészek pályafutását, ezúttal egy egészen új és sokak számára nagy jelentőségű kezdeményezésbe vág bele. Hangoskönyv készítésére buzdítanak mindenkit, aki szeretné élvezhetőbbé tenni az irodalmat a látássérültek számára. Az Akadálymentesített G-Portálnak köszönhetően már ők is könnyebben tájékozódhatnak az interneten, de a mostani vállalkozás még inkább színesítheti világukat.

A kezdeményezés lényege, hogy most akárki készíthet hangoskönyvet saját otthonában, nem kell hozzá különleges hang vagy színészi tehetség. Minden lelkes felolvasót szeretettel fogadnak, akinek célja, hogy megismertesse a látássérültekkel az irodalom különböző ágait, és mindezt élvezhető formában nyújtsa át nekik. Fontos, hogy saját felvevő eszközzel kell rendelkeznie a készítőknek, ami lehet diktafon, mikrofon, vagy akár egy okostelefon jó minőségű hangfelvevője.Forrás: hrglobe.hu

Az ötlet Helle Maximiliantól származik, aki maga is látássérült, mégis egészen fiatalon tanult meg írni-olvasni, és már kisiskolásként hosszabb könyveket olvasott, mint például A Pál utcai fiúk és az Egri csillagok. A fiatalember évek óta ír novellákat, újságcikkeket, lírai alkotásokat. Ötéves kora óta zongorázik, de remekül ért a hangstúdiózáshoz és a keveréshez is. Maximilian aktívan szervez és vesz részt különböző projektekben, amelyekkel folyamatosan segítik a látássérülteket. Kitartása és elszántsága sokak számára példaértékű lehet.

Hangoskönyvek már jó néhány éve léteznek, és folyamatosan bővül belőlük a kínálat, akárcsak a látássérültek által használt Világhalló szoftver, amelyen körülbelül kilencszáz mű hallgatható meg géphangon. Ugyanakkor ez az élmény egyáltalán nem hasonlítható az emberi hangon felolvasott könyvekhez. A Magyarországon nemrég elindított kezdeményezés abból a szempontból is egyedi, hogy míg külföldön és hazánkban eddig inkább neves személyeket kértek fel olvasásra, most bárki készíthet hangoskönyvet, mely még közelebbivé hozza az olvasásélményt.

A „Légy te is hangoskönyv-felolvasó!” projekthez bármilyen mű felolvasásával hozzá lehet járulni, legyen szó regényről, novellagyűjteményről vagy verseskötetről. Elsősorban olyan könyveket várnak, amelyek 2005 után jelentek meg, mivel a legtöbb klasszikus már létezik hangoskönyv formájában, de a fő szempont az, hogy az általad kedvelt könyv eljusson a látássérültekhez is. Lényeges, hogy csak teljes kötetet tudnak elfogadni a szervezők, részletek közlésére nincs lehetőség, így egy adott könyvet ugyanannak a személynek kell felolvasnia az elejétől a végéig.

Miután felolvastad és elküldted a kiválasztott művet, a szervezők kiírják CD-re, amely kizárólag a látássérültekhez jut el. Nem kerül forgalomba, tehát mások nem fogják hallgatni és használni a lemezt. A kezdeményezés önkéntes alapon megy, nem jár fizetséggel, hiszen a projekt célja az, hogy örömet szerezzünk azoknak, akiknek nem adatik meg az olvasás egyedülálló élménye.

Helle Maximilian intézi a jelentkezéseket, illetve a „felvételit”, amely egy körülbelül másfél perces próbaolvasást jelent. További kérdésekkel szintén hozzá lehet fordulni e-mailen vagy Facebookon keresztül, és bizonyára szívesen ad bővebb információt a projekttel kapcsolatban. Ha kérdésed van, akkor erre az e-mail címre írj: hellemaxi@gmail.com

Forrás: novus.gportal.hu

Forrás: novus.gportal.hu

Külön Facebook-csoportot hoztak létre  Hangkölcsönző – Önkéntes Felolvasók néven azok számára, akik úgy döntenek, hogy szeretnének segíteni a látássérülteknek egy hangoskönyv elkészítésével. Ha te is szeretnél részt venni a kezdeményezésben, akkor csatlakozz! Ne felejtsd el, hogy ez sokaknak milyen nagy boldogságot jelenthet, akár hobbiként vagy kikapcsolódásként, de az is lehet, hogy néhányan így fedezik fel az irodalom iránti rajongásukat, és döntik el, hogy ezzel szeretnének később foglalkozni.

Forrás: novus.gportal.hulibrarius.husikerul.com

Kiemelt kép: facebook.com

Kép: hrglobe.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]