Tanodát nyit a Cigány Írószövetség

A Cigány Írószövetség szombaton nyílt tanodája és akadémiája a tanulni vágyó gyermekek érdekeit szolgálja Dunavarsányban.

A Cigány Írószövetség és Nemzeti Művelődési Társaság 2008 decemberében alakult. A szervezet elnökévé Ruva Farkas Pál írót, szociológust, a Roma Magyar Polgári Mozgalom vezetőjét választották, de Rostás-Farkas György, Szakonyi Károly és Gyurkovics Tibor is az alapítók közt szerepel. A szövetség célja a cigányságon belüli közmegegyezés elősegítése, erre irányuló alkotások minél szélesebb körű közreadásával. A szervezet programjai között kiemelt helyen szerepel a cigányság hagyományos kulturális értékeinek ápolása, gyűjtése és az ehhez kapcsolódó ismeretterjesztő programok szervezése. Április 8-án Dunavarsányban 15. alkalommal szervezik meg az országos cigány vers- és prózamondó versenyt, amelyre az elmúlt másfél évtizedben felnőtt egykori 7-8 éves versmondók még most is eljárnak.

Ruva Farkas Pál saját ingatlanján építette fel az épületrészt, mely egy zeneszobából, egy képzőművészeti és egy előadóhelységből áll. A Cigány Írószövetség minden előítéletmentes érdeklődőt szeretettel vár a tanodájába, aki beszélgetés, közös elmélkedés során szeretné elsajátítani a tudást. A tanárok képzőművészek, szociológusok, filozófusok, esztéták, újságírók és zenészek, valamint olyan “egyszerű emberek” lesznek, akik saját bölcsességükkel segíthetik a fiatalokat – mondta el az alapító.

A cél az, hogy a jóságra és igazságra tanítsák a gyerekeket, meg szeretnék mutatni, hogy vannak még fiatalok, akik nem a kábítószerre, az okostelefonra fogékonyak, hanem a tudásra.

Forrás: Edulineciganyirodalom

Kép: Lakihegy Rádió

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]