Karinthy Frigyes ma népszerű valóságshow kiesője lehetne, annyira közismert volt

Karinthy Márton író, rendező szerint nagyapja, Karinthy Frigyes imádta a népszerűséget: „primadonna volt, minden pillanatát rögzítették”. Mindez a PIM által tartott és kiadott Minden másképp van – Karinthy Frigyes összes fényképe című képes album bemutatóján hangzott el. A Kovács Ida szerkesztésében megjelent ikonográfia 278 különböző felvételt tartalmaz, melyből 50 az elmúlt három évtized során került elő.

Arról, hogy vajon milyennek látta Karinthy Frigyest az ő közvetlen környezete, illetve ő saját magát, Karinthy Mártonon kívül, Fráter Zoltán irodalomtörténész és Dragomán György író beszélgetett Kovács Idával. A bemutatót Szilágyi Tibor színművész színesítette Karinthy-részletek felolvasásával.
Karinthy nem tartozott a szépfiúk közé, valami miatt mégis mindig körberajongták. Nem fordult elő olyan, hogy úgy ült volna be egy kávézóba, hogy egyből ne lett volna társasága. „Karinthy megtestesített valamifajta őserőt”, s ez a kisugárzás mindenkire hatott, aki körülötte volt.

Fotózás

A népszerű Karinthy szinte minden pillanatát rögzítették, ebben az élményben is szívesen fürdőzött, amikor észrevette a kamerázót, grimaszolt egyet, sokat hülyéskedett. Azonban e viccelődés mögött mindig ott lapult a magány, ő maga sosem volt igazán jelen, csupán a szelleme. Valójában megfejthetetlen az életútja, hiszen mindig különféle szerepekben volt a világ előtt, talán sosem értették meg őt. Ezért mondhatjuk, hogy „mindenkinek van egy saját Karinthyja”, sokak számára mást és mást jelent az író.

Dragomán György egy Karinthy-képleírásából kiderült, hogy ő maga hogyan áll a fotózáshoz, ahhoz, ha fényképezik őt: „általában bosszúból le szoktam fényképezni mindenkit, aki engem lefényképez”. Ez a bizonyos fotó Karinthyt ábrázolja, mikor épp jön ki a Balatonból. Dragomán még Karinthy hátsó felét sem röstellte elemezni, hiszen „az író legfontosabb alkatrésze a fenék, hiszen az író mindig ír, közben pedig azon ül”.

Nők

Karinthy Frigyes életében a legmeghatározóbb szerepet betöltő nő (édesanyja mellett) Böhm Aranka volt. A Lágymányoson élés, a Hadikba járás, és ők ketten Arankával jelentették magát a „karinthyságot”. Aranka egyébként majd’ ugyanolyan népszerűségnek örvendezett, mint Karinthy. Egyszer egy közértben nem ismerték fel az írót, ő persze szinte felháborodottan bemutatkozott, majd a boltos felszaladt a feleségéhez, hogy „itt az Aranka férje”.
Karinthy Frigyes és Böhm Aranka, Siófok, 1932. június
Karinthy Frigyes és Böhm Aranka, Siófok, 1932. június

Filmezés és egyéb

Karinthy Frigyes összesen 9 filmben szerepelt, ebből 5 fennmaradt, előkerült film(részlet)ről tudunk. Egyik film egy zeppelin leszállását rögzíti, melyen Karinthy maga is utazott. Egyébként ő volt az első magyar író, aki fel mert ülni rá. Egy másik filmjelenetben pedig kártyázás közben láthatjuk írónkat. Nagyon szeretett kártyázni, jól sakkozott, minden érdekelte, még találmánya is volt: a felfújható gumiléggömb. Továbbá imádott piacra járni, ehhez kapcsolódva pedig Szilágyi Tibor felolvasta a Nemzetközi vásár című Pesti Napló-részletét.
„Mert igenis, nekem mind tetszik, én mind meg akarom venni, a repülőgépre rögtön felülök, és cipőmadzagon húzom magam után a nyaralómat és a burgonyabél-zsigerelőt, és a gép ablakát kirakom Jerikói rózsával, hogy kedélyes hangulatban tömhessem gépecskémmel jóízű libámat, amit percek alatt főz meg derék gyorsforralóm, az egy nyomásra beállítható hálózati rádió hangjainál.
Isten áldjon meg mindenkit, aki az egészet kitalálta, és főként a “Borpalotát”, ahol az ember, mielőtt körülnéz, öt-hat pohárkával, á 36 fillér, felhajt a legremekebb ürmösből, amitől, mint ahogy látni méltóztatik, tárgyilagos világosság gyúl a tompa emberi értelemben.”

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]