Történelmi látogatás

Abe Sindzó az első Japán miniszterelnök, aki ellátogatott Pearl Harborba, miután barack Obama volt az első amerikai elnök, aki ellátogatott Hirosimába, abba a városba, amelyre a második világháború során az amerikaik ledobták az első fegyverként bevetett atombombát.

Barack Obama szerint a közös látogatás a megbékélés erejéről tanúskodik. A meglepetésszerű japán támadásba mintegy 2300 amerikai katona vesztette életét, és az Egyesült Államok a támadás hatására lépett be a világháborúba, megnyitva ezzel a véres csendes-óceáni frontot.

A japán–amerikai viszony a háború óta fokozatosan javul, ma már a két ország szövetsége arról szólgáltat példát, hogy “a békével többet lehet nyerni, mint a háborúval” tette hozzá az amerikai elnök.

Ugyanakkor, ahogyan Barack Obama sem kért bocsánatot a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atom bombákért, úgy Abe Sindzó sem kért bocsánatot Pearl Habor megtámadásáért. Látogatása céljaként a részvét nyilvánítást jelölte meg és kijelentette, hogy “soha többé nem szabad megengednünk, hogy megismétlődjenek a háború szörnyűségei.”

Forrás: MTI, Index

Kép: Hugh Gentry (Reuters) / Index

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]