Elfogadja de nem veszi át – Csak köszönőbeszédet küld Bob Dylan a Nobel-gálára

Az idei év irodalmi Nobel-díjas dal- és zeneszerzője, Bob Dylan nem jelenik meg személyes a szombaton tartandó Nobel-gálán.

A Svéd Akadémia novemberben hozta nyilvánosságra, hogy az idei irodalmi Nobel-díjat Bob Dylan kapja. Az indoklás szerint Dylan “új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.” A döntés hatalmas vitát gerjesztett a kulturális, főként irodalmi körökben. Nem csak Magyarországon, hanem az egész világon a mai napig megosztó téma az idei díjazott.

Nem csitította a Dylan elleni támadásokat az sem, hogy majdnem két héten keresztül nem reagált a díjra, így azt sem lehetett tudni, hogy elfogadja-e azt. Végül egy november 16-ai levélben Dylan arról tájékoztatta a Svéd Akadémiát, hogy nem vesz részt a december 10-ei díjátadón, amelyet hagyományosan Alfred Nobel halálának évfordulóján tartanak.

Most kiderült, hogy Bob Dylan nevében a Svéd Akadémia egy tagja olvas majd fel egy rövid köszönőbeszédet, majd Patti Smith énekli el a zenész egyik híres dalát. A díjazottaknak egyébként a díj átadásától számított féléven belül meg kell tartaniuk Nobel-beszédüket, de ezeket általában a díjátadó előtti héten mondják el. Egyelőre nem tisztázott, hogy Dylan milyen módon tesz eleget a díj ezen feltételének.

Forrás: MNO

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]