Hárman részesültek Déry-díjban

Az elismerést évenként adják át a kimagasló eredményeket elért irodalmároknak. 2016-ban Selyem Zsuzsa, Takáts József és Zoltán Gábor kapta a kitüntetést.

Déry Tibor özvegye az irodalmi életet és művelőit akarta támogatni, a díjat a végakaratába foglalt rendelkezéssel hozta létre. A pénzjutalommal járó díjat – aminek forrása az államra hagyott Déry-hagyaték – 1984 óta több vehették át, többek között Ottlik Géza, Spiró György, és a nemrégiben elhunyt Esterházy Péter is.

A kuratórium tagjai elismert irodalmárok, főtitkára az Artisjus mindenkori főigazgatója. A zsűrit sokáig Réz Pál vezette, de halála után Ilia Mihály, Keresztesi József, Lator László és Závada Pál maradtak a döntéshozók.

Selyem Zsuzsa marosvásárhelyi születésű irodalomtörténész, esszéista, író.  Jelenleg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem kortárs irodalom tanára. Tanulmányait Kolozsváron, majd az ELTE-n végezte. 1993 óta publikál, első esszé- és kritikakötete, a Valami helyzet 2001-ben jelent meg, majd 2004-ben következett az Esterházy Péter prózáját vizsgáló Szembe szét. Jelentős művei közé tartozik még a Fehérek közt című esszékötet, az Erdei politika című publicisztikakötet és a Mire vársz című novelláskönyv, legújabb műve a Moszkvában esik – Egy kitelepítés története cimű regény. Az írónő több díjban is részesült már, megkapta a Látó-nívódíjat és a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat is. Tiszteletbeli tagja a József Attila Körnek, a Szépírók Társaságának, illetve az MTA külső tagja.

Takáts József gyulai irodalomtörténész, kritikus. Pécsen él, egyetemista kora óta foglalkozik folyóirat-szerkesztéssel és irodalomszervezéssel. A Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen is oktatott. Tagja volt az NKA Folyóiratkiadási Kollégiumának és a Mészöly Miklós-díj kuratóriumának. Sokat tett azért, hogy Pécs Európa kulturális fővárosa lehessen. Az elmúlt években megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetését, a Palladium-díjat, és a Balassa Péter-díjat is. 2002-ben íródott neves munkája a Modern magyar politikai eszmetörténet címet viseli, majd nem sokkal ezután kiadta a Módszertani berek című, irodalomtörténet-írásról szóló művét is. Két éve megjelent, A megfelelő ötvözet című politikai tárgyú tanulmánykötetét idén Artisjus-díjjal jutalmazták.

A harmadik díjazott Zoltán Gábor, fővárosi író, szerkesztő, rendező, aki a Színház- és Színművészeti Főiskolán szerezte diplomáját. A Magyar Rádió, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a szolnoki Szigligeti Színház rendezőjeként is dolgozott. Később a Rádiószínház munkatársaként rendezett hangjátékokat. Prózaíró, főbb művei a Vásárlók könyve és az Erények könyve című novellagyűjtemények, előbbiért megkapta a legjobb elsőkötetes szerzőnek járó Bródy-díjat. A Szőlőt venni című regénye után több éves kutatás eredményeképp idén jelent meg az Orgia című írása, amiben a szerző a Városmajor nyilas vérengzéseit mutatja be.

A díjátadót Déry Tibor születésnapjához közeli időpontban, október 21-én tartották Budapesten.

 

Szöveg: Halasi Vivien

Forrás: litera.hu, vaskarika.hu

Kép: litera.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]