Elárverezik a világirodalom leghíresebb fegyverét

Eladásra kerül a pisztoly, mely 1873. június 10-én véget vetett Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatának. Az árverést a Christie’s aukciósház tartja november 30-án Párizsban. A fegyver leütési ára 50 ezer és 60 ezer euró között lesz.

Paul Verlaine és Arthur Rimbaud közötti kapcsolat az irodalomtörténet egyik legizgalmasabb részlete. A két költő először baráti, majd később szerelmi viszonya nem mondható éppen kiegyenlítettnek. Érzelmi hullámvölgyek, veszekedések, szakítások és kibékülések jellemzik a szakmai tekintetben mindkettejük számára motiváló időszakot. A viharos kapcsolatnak Verlaine vetett véget, amikor 1873. június 10-én 14 órakor Brüsszelben a Rue des Brasseurs-i szálloda egyik szobájában rálőtt a nála 11 évvel fiatalabb tanítványára, kedvesére és barátjára, Rimbaud-ra, akit az egyik golyó a csuklójánál sebesített meg.

A támadást kiváltó vita még 1873 májusában kezdődött a két férfi között, amikor Verlaine úgy döntött, vissza szeretne menni a feleségéhez, Mathildhoz, akivel a Rimbaud-val való megismerkedésük előtt egy évvel házasodott össze. Sok veszekedés után elhagyta a fiatal költőt, és Brüsszelbe utazott, ám Rimbaud utána ment. A vita itt is folytatódott, s addig fajult, hogy Verlaine öngyilkosságot tervezett, Rimbaud pedig katonának akart beállni, a vége pedig a két lövés lett. Az akkor 19 éves tanítvány feljelentette mesterét, akit bíróság elé állítottak, és két év börtönre ítéltek, fegyverét lefoglalták.

Az akkoriban nagyon divatos hét milliméteres hatlövetű revolvert 50 tölténnyel együtt Verlaine aznap reggel vásárolta egy brüsszeli fegyverkereskedőnél. Miután a költőt elfogták, a rendőrség a átadta a pisztolyt a Montigny fegyverkereskedésnek, ahonnan az üzlet bezárásakor 1981-ben került jelenlegi tulajdonosához, aki úgy döntött, áruba bocsátja azt. Az árverésre november 30-án kerül sor Párizsban, a Christie’s aukciósház szervezésében. A fegyver leütési ára a várakozások szerint 50 ezer és 60 ezer euró között lesz, mely körülbelül 15-18 millió forintnak felel meg.

Forrás: Múlt-korMagyar Nemzet Online
Kép: schirn.de

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]