Emlékhelyek Napja 2016

A Nemzeti Örökség Intézete első alkalommal rendezi meg a nemzeti és a történelmi emlékhelyeket népszerűsítő „Emlékhelyek Napja” című egész napos, országos jelentőségű programot 2016. május 14-én. Az intézet a legnagyobb hangsúlyt a magyarországi emlékhelyek népszerűsítésére helyezi. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) azzal a céllal jött létre, hogy a nemzeti emlékezetet intézményes keretek között ápolja.

A nemzeti és történelmi emlékhelyeink legtöbbször fontos építészeti alkotások, ám jelentőségük nem csupán a műemléki voltukban nyilvánul meg, hiszen ezek egyszerre szimbolikus és valóságos helyei az emlékezetnek, ugyanakkor kiemelkedő történelmi szereppel rendelkeznek. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is. Jelenleg tizennégy nemzeti emlékhely található az országban és negyvenhat történelmi emlékhely, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. Ezek egységes megjelöléséről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodott. A felállított sztélék nem csupán egységesen és könnyen felismerhetővé tették az emlékhelyeket, de tömören azok jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket. Az emlékhelyek sztéléjén nemzeti lobogó van.

A Nemzeti Örökség Intézete 2016. május 14-én Emlékhelyek Napja 2016 néven országos rendezvényt indít, amelynek célja az emlékhelyek népszerűsítése, valamint hogy az egyes emlékhelyek programjain keresztül a köztudatba mindinkább beépüljön a magyarországi emlékhelyek létezése. Ezen a napon országszerte különleges programokkal, eseményekkel várják az érdeklődőket. Az esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke lesz, a megnyitó ünnepségen táncbemutatót tart a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Az ünnepi megnyitót május 14-én tartják tíz órától a Kossuth téri Tisza-szobornál, ahol fellép még a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár zenekara, illetve köszöntőt mond Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke. Hazánk tizennégy nemzeti és negyvenhat történelmi emlékhelye Magyarország legfontosabb és legszebb helyszínei közé tartozik, s így 2016. május 14-én, szombaton, több helyen ingyenes programokkal várják a látogatókat, és az eseményekről, információkról az adott honlapon lehet tájékozódni. Lehetőség nyílik helyszín vagy éppen emlékhely-típus szerint keresni, de egy Magyarország térkép segítségével is navigálhat a látogató. Az alapinformációk mellett részletes ismertetők is olvashatóak.

Forrás: emlekhelyeknapja.hu
Kép: panoramio.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]