A világháború ELTE-s áldozatairól

Emlékhely felállításával és konferenciával emlékszik meg az ELTE a második világháborúban erőszakos halált halt oktatóiról és hallgatóiról.

A BTK az egyetem kertjében állít emlékhelyet a második világháború ELTE-s áldozatainak. A háborúban erőszakos halált halt oktatók és hallgatók kilétéről közel egy éve zajlanak kutatások, melyhez bárki segítséget nyújthat az emlekhely@btk.elte.hu címre küldött információkkal.

Az emlékhely kialakításán az Építész Mester Egylet Mesteriskola hallgatói és oktatói dolgoznak. A terv szerint az egyetem egész épületét egy bronzcsík öleli majd körbe az áldozatok nevével, az ehhez tartozó emléktáblán pedig az alábbi szöveg lesz olvasható:

„Mi, az egyetem jelenlegi oktatói, hallgatói, dolgozói, emlékművet állítunk elődeinknek, a vészkorszak, illetve a második világháború idején életüket vesztett egykori egyetemi oktatóknak, hallgatóknak. Mindazoknak, akik a zsidótörvények következtében, munkaszolgálatosként, koncentrációs táborokban, üldöztetésben pusztultak el, s mindazoknak, akiket katonai szolgálatteljesítésük során ért a halál.”

Az emlékmű avatására novemberben kerül sor; ez alkalomból november 13-14-én az egyetem két világháború közötti történetéről tartanak konferenciát, melynek során az ELTE-s áldozatokról szóló kutatás eredményét is nyilvánosságra hozzák.

Az emlékműről készült tervek kiállítás keretében tekinthetők meg május 21. és 23. között a TTK-n, május 28. és 30. között a BTK-n és június 1-jén az ÁJK-n.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]