Milyen programok várnak ránk a magyar költészet napján?

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek, és gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

Ezen a jeles napon szinte a főváros minden kerületében tartanak kisebb vagy nagyobb megemlékezéseket, ünnepségeket, de természetesen a vidéki programok sem maradhatnak el.

A IX. kerületi Polgármesteri Hivatal közleménye szerint másodjára rendezik meg a József Attila mindenkiNET című videó pályázatot, amellyel elsősorban a középiskolásokat szeretnék megszólítani. Az érdeklődők a verseny internetes oldalán hétfőig tölthetik fel legfeljebb hétperces videóikat, amelyekben a pályázati kiírás szerint szóbeli vagy megzenésített formában el kell hangoznia egy József Attila-versrészletnek. A már feltöltött alkotások legjobbjait április 11-én levetítik a Gát utcai József Attila Emlékhelyen, amely egész nap ingyenesen látogatható, és délután 14 és 16 órakor tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket.

A Kálvin téri aluljáró nyomasztó hangulatát megzenésített versekkel tervezik feldobni, ugyanis egész nap költemények hangzanak majd el, illetve a Költészet Vására című rendezvény részeként több könyvkiadó bemutatkozik, valamint az olvasók kortárs költőkkel is találkozhatnak. A nap folyamán verskoncertek várják az érdeklődőket a Ráday utca szórakozóhelyein. A Pinceszínpadban délután egy érdekes beszélgetést tartanak József Attila haláláról, ahol a meghívott vendégek között lesz Garamvölgyi László kriminálpszichológus, Tarján Tamás irodalomtörténész és Németh Attila pszichiáter. Ferencváros kitesz magáért, hiszen még a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben is tárlatot nyitnak meg a költészet napi versillusztrációs pályázat alkotásaiból, a József Attila lakótelepen pedig koszorúzással emlékeznek a költő szobránál. Mindezek mellett a költészet napja alkalmából ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött gálaműsort tartanak a Patrona Hungariae Iskolában, ahol a József Attila Vers-Dal Fesztivál, a Ferencvárosi József Attila Versfesztivál és a HangHordozók énekmondó pályázat legjobbjai mellett a Misztrál Együttes ad koncertet. A költészetnapi programokat Ferencvárosban a Szavalj velünk a Bakáts téren! című rendezvény zárja – olvasható a közleményben.

Az első kerületi Budavári Művelődési Házban koncertezik a Misztrál együttes, aki repertoárját a magyar költészet kincsestárából meríti. Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. Előszeretettel zenésítik meg Balassi Bálint, Babits Mihály és Dsida Jenő verseit. A Klebelsberg Kultúrkúria intézményében két neves művész ad estet, mégpedig Varró Dániel és Eperjes Károly. Békásmegyeren Józsa Judit kiállítása lesz látható Múzsák kertje címmel, míg a negyedik kerületi Újpesti Polgár Centrumban Szatmári Tóny Ady, Babits, Kosztolányi és József Attila megzenésített verseit adja elő. A K11 Művészeti és Kulturális Központban Réti Árpád színművész szórakoztatja a közönséget, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban léggömbökbe zárt versek szállnak az égbe. A Budapesti Művelődési Központ irodalmi délutánt tart a Sebő együttessel. Zenés szórakoztató műsort szervez a TEMI Fővárosi Művelődési Háza a költészet ünnepére, ahol slammerek, valamint Bakos-Kiss Gábor, Galkó Balázs, Huzella Péter, Kiss László, Lutter Imre, Pankotay Péter, Turczi István lépnek fel, illetve az ország legjobb versmondóinak közreműködésével invitálja a közönséget a Magyar Versmondók Egyesülete egy fergeteges szórakoztató műsorra, a költészet napja apropóján. A MOM-ban két jelentős esemény zajlik majd: Bob és Bobék Orchestra Kortárs Verskoncert, valamint Kuncz László verses vallomása József Attiláról.

Az Ismerős Arcok zenekar zenés irodalmi estet tart a Kondor Béla Közösségi Házban. A Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház interaktív lehetőséget kínál, ahol bárki elszavalhatja kedvenc versét, majd találkozhat Juhász Magda kispesti költőnővel, a napot pedig egy irodalmi est zárja környék színművészeivel. Jelentős esemény lehet még Hobo fellépése a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban, ugyanis a Kossuth-díjas énekes, dalszerző, szövegíró, színész előadást tart mesterei – József Attila, Jim Morrison és Vlagyimir Viszockij – tiszteletére.

Mindezen rengeteg és érdekfeszítő program mellett azonban egy dologról nem szabad megfeledkeznünk: a magyar költészet igenis jelen van a mindennapjainkban, értékes, és épp ezért érdemes róla megemlékeznünk.

Forrás: wikipedia.hu, bmknet.hu, meglepetesvers.hu
Kép: life.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]