Programajánló március 15-re

Az idei március 15-e is számos programot tartogat mindenki számára. A szokásos állami rendezvények mellett családi programok is lesznek a Várban és a Várkert Bazárban. Több múzeum állandó vagy időszakos kiállítása is ingyenesen látogatható ezen a napon, lesz szabadtéri kiállítás és elrappelt klasszikus költészet is.

Íme néhány fővárosi program a nemzeti ünnepre azoknak, akik olyan szerencsések, hogy nem tanulással kell tölteniük a hosszú hétvégét:

– A nemzeti ünnep előtti napon, március 14-én 10 és 17 óra között lehetőség nyílik megtekinteni a Szent Koronát az Országházban, ezen kívül a díszlépcsőház és a kupolacsarnok is ingyenesen látogatható. Az épületet az Alkotmány utca felől, tehát a felvont lobogó felőli oldalról lehet megközelíteni. A korábbi évek tapasztalatai alapján hosszabb sorbaállás várható!
– Ugyanezen a napon Országház-látogató csoportok is indulnak 9 és 16 óra között a Látogatóközpontból.
– Március 15-én szünetel az Országház-látogatás, viszont mindkét nap, hétfőn és kedden is 9 és 16 óra között megtekinthető az Országgyűlési Múzeum – A magyar törvényhozás ezer éve és Az Országház története című tárlatok ingyenesen látogathatók.

– Március 15-én reggel 9 órakor vonják fel ünnepélyes keretek között Magyarország lobogóját a Kossuth téren. Az ünnepi zászlófelvonáson részt vesz Áder János köztársasági elnök, valamint közreműködik a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, a MH Központi Zenekar, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység. A zászlófelvonást követően ünnepi menet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz a Lovas Díszegység, a Központi Zenekar és a Hagyományőrző Huszárok Egyesületének vezetésével.
– Fél 11-kor kezdődik a díszünnepség a Nemzeti Múzeumnál, ahol az egybegyűlteket köszönti Tarlós István főpolgármester, majd ünnepi beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. A Múzeumkertben fellép Varga Miklós, Gubik Petra, Paár Julianna, a Magyar Állami Népi Együttes, a Honvéd Férfikar és a Budapest Helyőrség Zenekar. Az ünnepséget követően díszmenet indul a Budai Várba a Nemzeti Lovas Díszegység, a MH BHD Budapest Helyőrség Zenekar és a Hagyományőrző Huszárok Egyesületének vezetésével.

– Délelőtt 10 órától egészen este 6-ig családi programok lesznek a Budai Várban: szabadtéri színpadot állítanak fel a Halászbástyánál, fellép a Fabula bábszínház, Gryllus Vilmos, a Kolompos Együttes, a Mystery Gang és a Hősök; részt vehettek a forradalmi forgatagban és a huszártáborban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségével; valamint végigkóstolhatjátok a Magyar Ízek Utcáján.
– Nem csak a Várban, de a felújított Várkert Bazárban is rengeteg program várja a közönséget, bár ezek a programok inkább családosoknak szólnak.
– A Petőfi Irodalmi Múzeum is gazdag kínálattal várja a látogatókat: ki lehet próbálni „azt a bizonyos nyomtatót”, szalagos hajfonatot lehet készíteni, valamint tárlatvezetés és Petőfi vers-koncert is lesz.
– Ha valakinek nem felel meg az Irodalmi Múzeum nyomdagépe, úgy a Kiscelli Múzeumban is nyomtathat „eredeti” Nemzeti dalt.

– Ezen kívül március 11 és 21 között tekinthető meg a Nyugati téren egy szabadtéri kiállítás ’48-as veteránok és mai bátrak portréival. „A jelenlegi portrésorozaton egymás mellé kerültek a szabadságharc veteránjai és kortársaink: bátraink egykor és ma.” – írja a nemzeti ünnep hivatalos honlapja.
A nemzeti ünnepen – a hagyománynak megfelelően – több múzeum ingyen látogatható, ezek között találjuk a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Budapesti Történeti Múzeumot. Aki pedig ki szeretne szabadulni a városból, annak irány a Szentendrei Skanzen!

– Aki másfajta ünneplésre vágyik, annak tudom ajánlani az immár negyedik évadot megélt Red Bull Pilvakert, ahol ifjú és tehetséges művészek alkotnak valami egészen rendkívülit. A versenyként induló esemény az évek során átalakult színházi előadássá, közben pedig olyan klasszikus művek feldolgozásai születtek meg, mint a János vitéz Petőfitől, vagy A Reményhez Csokonai Vitéz Mihálytól. Mivel a jegyek már elfogytak, az előadás a Petőfi TV-n lesz megtekinthető március 15-én este 9 órától.

Fotó: owl.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]