#programajánló különkiadás – Halloween

Mivel a Halloween egyre népszerűbb hazánkban is, így sokan előszeretettel öltöznek jelmezbe és vesznek részt a különleges szórakoztató programokon október utolsó napján. Persze, minden évben elmaradhatatlanok a hangulatos töklámpások, a trick-or-treat és a rémisztő finomságok, de lássuk, milyen események közül válogathatunk a budapesti és vidéki kínálatban!

Elsőként a pesthajnal nevében a koránkelőkhöz szólnék, ugyanis mi lehet jobb annál, mint fél hétkor összegyűlni és jó hangulatban tököt faragni? Október 28-án reggel az Ötkert és a pesthajnal közösen biztosítja majd a friss hangulatot azoknak, akik jelmezbe öltözve reggeliznének vagy tornáznának egy jót. Persze, akinek nincs semmi különleges a tarsolyában, az fél tízig összedobhatja a legkreatívabb maskarát Budapest belvárosában.

halloween-pumpkin

Összekötve a kellemeset a hasznossal, következő programunk nemcsak a vidámságra, de a jótékonykodásra is törekszik. A Budapest Töklámpás Fesztiválra már nem első alkalommal látogathatnak el az érdeklődők. Évekre nyúlik vissza a hagyomány, amelynek keretében idén október 31-én a Hősök terét lakják be a szebbnél szebb faragott lámpások. A részvétel ingyenes, ugyanakkor a Fesztivál szlogenje – „Ez nem csak egy töklámpás fesztivál” – felhívja a résztvevők figyelmét, hogy mindenki vigyen magával néhány konzervet, vagy bármilyen tartós élelmiszert, amelyet a Gyermekétkeztetési Alapítvány eljuttathat a rászorulóknak. Így szombat este hét és kilenc óra között minden halloweeni jótett léleknek a Hősökön a helye, ne szalasszátok el ezt a remek alkalmat a segítségnyújtásra!

Mi lehetne annál érdekesebb, mint Halloween az állatkertben? Nemcsak a Budapest Zoo, de a győri állatkert, a Szegedi Vadaspark és a Pusztai Állatpark is tartogat némi meglepetést október 31-e alkalmából a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A győri állatgondozók nemcsak éjszakai kalandtúrával, de sok-sok izgalmas feladattal várnak mindenkit, aki kedvet kap a rejtelmesen, fáklyákkal és töklámpásokkal megvilágított állatkerti kedvencek társaságában szórakozni. A legállatibb Halloween tehát biztosan a Xantus János Állatkertben lesz Győrben, készüljetek a borzongásra!

cats

De hogy egy kicsit a bűvészet terepére evezzünk, a Bűvész Színház nem mindennapi showval készül 30-án és 31-én egyaránt, amelyet kifejezetten csak 16 éven felüliek tekinthetnek meg. A Harry Houdiniről szóló esten a világhírű bűvésszel próbálják majd felvenni a túlvilágon keresztül a nézők a kapcsolatot egy spiritiszta műsor keretében. Mivel a Halloween eredetileg a kísértetek – na meg boszorkányok és démonok – ünnepe is a kelta hagyományban, így „Houdini szellemének megidézésével” az esemény témájában szorosan kapcsolódik az ősi halotti kultúrához.

A sport kedvelői természetesen ünnepek alatt sem lustálkodhatnak, így idén is lesz halloweeni futás számos nagyvárosban. Budapesten november 7-én a BBU Halloween Run keretében egy igazán egyedi útvonalon bizonyíthatják a nevezők kitartásukat és rátermettségüket, ugyanis a kőbányai pincerendszer tartogat majd némi vérfagyasztó pillanatot a futók számára. De néhány vidéki lehetőség is adott a sportolóknak: Debrecenben, Gyulán és Szolnokon is biztosan lesz futóverseny, jelmez és zseblámpa mindenkinek kötelező!

Trick or treat, smell my feet, give me something good to eat.

Végül pedig nem maradhat ki a csokit vagy csalunk, így aki édesszájú és szeretne Halloweenkor egy múzeumban kísérteni, annak irány a Csokoládé Múzeum, ahova ezúttal nemcsak az édesebbnél édesebb finomságok miatt érdemes betérni!

Trick or treat, jó szórakozást kívánok!

képek forrása: i4.walesonline.co.uk, lintvwavy.files.wordpress.com, blog.libero.it

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]