A föld urainak Disneyland-je

A Jurassic Worldben vagyunk, Disneyland dinoszauruszos verziójában. Ebben az egyedi, fiktív és egyben mégis reális világban játszódik Colin Trevorrow filmje, a rosszfiú Chris Pratt, a bociszemű Omar Sy, és a vörös démon, Bryce Dallas Howard főszereplésével. A producer pedig Steven Spielberg…

A lényeg, hogy folyton kell valami újítás, ami odavonzza a látogatókat. A kutatók idáig csak kihalt fajokat klónoztak, viszont most egy génmódosított hibrid állatot is életre keltettek. Különböző gének összekutyulásával előállították az Indominus Rexet, egy olyan dínót, aki amilyen hatalmas, olyannyira intelligens is. Sőt, még kutyák módjára idomítható Velociraptorokat is láthatunk.
1

A rendezők sikeresen elhozták a dínók világát, valóban mi is a parkban érezzük magunkat. Azonban nagyon „amerikaias”, látványorinetnált, sikerhajhászra sikerült. És én több dínót vártam volna… inkább az emberi szereplőkön van a hangsúly.
Nem vártam túl sokat a filmtől, ehhez képest még tetszett is, de számomra „egyszeri film”, szerethető karakterekkel, fantasztikus látványvilággal. A filmzenét nagyon eltalálták és technikailag is lenyűgöző. A szintén idei legújabb Halálos iram legújabb részéhez hasonlítanám. Jól összehozott film, élvezhető, de ennél többet nem mozgat meg… Nagyjából egyetértek az Imdb pontozásával is, ahol 7.5-öt kapott.
2

Viszont, nagyon tetszett, hogy a szemünkön kívül, megpróbáltak az érzelmeinkre is hatni az alkotók. Többféle módon, így nem tudtam eldönteni, hogy egy családi drámát látunk-e, melyben a nagynéni nem fordít kellő figyelmet a rokonaira, vagy egy személyi tragédiát, a munkamániás szexi nőideálét. Természetesen ott van az elengedhetetlen szerelmi szál is, melyről már a film első öt percében könnyen megállapíthatjuk, hogy happy enddel fog zárulni.

55

Én mindig a film filozófiáját szoktam keresni, hogy milyen mélyebb üzenetet közvetít. Ebben az esetben, (ha egyáltalán lehet beszélni ilyesmiről), talán annyi, hogy mi, emberek folyton elégedetlenek vagyunk, állandóan többre vágyunk, átgondoltság, és a következmények átgondolása nélkül. Tudomány ide, technikai fejlődés oda, nem tudunk mindent befolyásolni.

Tehát egy sikeres filmről van szó, melyben vizuális ingerekkel bombáznak minket. Abszolút szórakoztató, és ennél többet ne várjunk tőle: nem fogunk megválaszolatlan kérdésekkel távozni a moziból.

8743577_e713d379e23e7bb68e9c60c3175dbf8d_wm

Forrás: Kép: mozitekercs.blog.hu, index.hu, www.savariamozi.hu, mozima.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]