Újra itt van, újra itt van!

Akit letepert a tavaszi fáradtság és a buli helyett inkább a KCsSK előadóit választotta a Kultúr7-en, idén is remek előadásokon és programokon vehetett részt.

Agytorna és laza izmok

A népszerű dallal ellentétben nem a nagy csapat van itt, hanem a szokásos féléves Kultúr7 érkezett meg a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumba a múlt héten. A kezdés nem is lehetne stílszerűbb, mint egy élénkítő szellemi vetélkedő földrajzos köntösbe burkolva. A feladványok nehézsége még a dörzsöltebb természettudósokat is meglepte, például a képfelismerésnél a szőnyegen lévő mintázat vagy a templom tetején lévő ábra rejtette magában a megoldást. A győzelem eléréséhez a több területen való jártasság elengedhetetlennek bizonyult, egy-egy film borítójáról kellett országokra asszociálni, vagy épp idegen nyelvek szavainak megtalálni a magyar párját. A végén minden csapat örülhetett, hiszen Földgömb magazinnal jutalmazták a próbálkozókat, a dobogót elérők pedig értékes könyvutalványokkal gazdagodtak.

A megfáradt résztvevők egész héten a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány által szervezett masszázson pihenhették ki az egyetem fáradalmait. Az önkéntes segítők az egészség és a harmónia megőrzésére irányuló pozitív gondolkodási módszerekkel, egészségmegőrző tevékenységekkel és beszélgetésekkel nyújtanak támaszt a hozzájuk fordulóknak mindezt ingyen és bérmentve. A kollégiumba az érkezőknek hát-,kéz- és talpmasszázzsal készültek, amiknek a technikái nem fizikai erőre épülnek, alkalmazásukkal az izmok elernyednek, így enyhül a fájdalom.

Magányos testi örömök…

A kultúra legnagyobb diadalát Hevesi Krisztina szexológus előadása aratta, a nagy előadó terem zsúfolásig megtelt.
Egy érdekes, és mindennapjainkban is jelenlévő problémakörről beszélt, ami nem más, mint az internetes pornográfia hatása. Valószínűleg mindenki számára ismert a téma, hiszen manapság már a tizenévesek is könnyen ráakadhatnak a virtuális örömszerzésre. Vegyük alapul a legnépszerűbb keresőprogram használatát például házi feladat készítésekor. A keresett szóra nagy valószínűséggel kidob egy videót, képgalériát vagy gyanús linket, rákattintva pedig egy másik világba csöppenhet bele az ember.

És hogy milyen hatást gyakorolhat ránk? Egészen elborzasztó példákat sorakoztatott fel Hevesi Krisztina. Elsősorban a társas kapcsolatokra hat negatívan, elhatárolódunk, nem tudunk megnyílni, az őszinteség háttérbe szorul, és irreális elvárásokat támasztunk a másik féllel szemben. Aki a pornó világát előbb ismeri meg, mint a saját szexualitását, sajnos gyakran hiszi azt, hogy minden úgy van és úgy a jó, ahogyan a videókban látja. Természetesen ez korántsem igaz és később emiatt sok párkapcsolat kerül mély gödörbe. A gyengébbik nemnél eltérő reakciók ismertek abban az esetben, ha kiderül, hogy a párjuk, férjük esetleg gyermekük apja gyakran keresi az internetes örömszerzést. Akad, akiket nem zavar, de a többség magát hibáztatja. Persze itt is megemlíthető a mértékletesség, mert heti vagy havi egy-két alkalom még nem mondható kényszeresnek. Mint mindennek, ennek a problémakörnek is megvannak az extrém példái, melyeket a szexológus elmesélt nekünk.

Házasságkötés és gyermekvállalás után többeknél előfordult, hogy megszűnt a szexuális kapcsolat. A terápiák során kiderült, hogy ennek leggyakoribb oka a friss apuka rászokása a tizennyolcas karikás tartalomra, mivel ez kitölti minden vágyát. Sokaknál a kezelés megkezdése nem megy a legegyszerűbben, először ki kell őket mozdítani a tagadás fázisból, be kell hogy ismerjék függőségüket. Ezután indulhat a tisztulási folyamat, elhagyni a pornót, és helyette – hogy Hevesi szavaival éljek- jöhet a fapados maszturbáció. Ezek nem egyszerű lépések a függőknek, de a sikeres terápia mindig egy boldog párkapcsolattal ér véget, újra egymásra talál nő és férfi.

Egy másik gyakori probléma a szingli létből belecseppenni egy kapcsolatba. Sokan nem tudnak mit kezdeni az új helyzettel, hiszen fennáll a veszélye, hogy míg egyedül volt a pornó kielégítette minden vágyát és emiatt a fizikai valójában megjelenő partnerrel nem tud mit kezdeni.

A japánok extrémitása a legijesztőbb, náluk megfigyelhető a társaktól való teljes elhidegülés és elidegenülés. Nincs szükségük kapcsolatra vagy párra, rengeteg gépet fejlesztettek ki saját kényeztetésük céljából, melyekhez könnyen hozzá lehet szokni. Nyilván egy gép extrém erejével, lendületével, kifejlesztett tudásával nem tud versenyezni az ember. Mondhatni, hogy ők az elrettentő példa, mivé lesz az ember, ha a virtuális világba menekül. Azonban aki érezte és tapasztalta valaha a szerelem mélységét, az tudja, hogy egy gép soha nem pótolhatja a húsvér emberi testet és szeretetet.
A konklúzió természetesen nem az, hogy ne nézzünk pornót olykor-olykor, hanem hogy ne ezt tegyük állandóan, ugyanis az számos veszélyt rejteget magában.

… mégis párosan szép az élet

Szerdán este pedig egy igen családias kis előadáson vehettünk részt. Csupán egy órát töltöttünk el együtt a mesék varázslatos világában, mégis többel gazdagodtunk talán lélekben, mint a nap többi részében.

A program szerint a Könyvtárban feltüntetett előadás végül a Konferenciateremben lett megtartva. Amikor megérkeztem 8-kor a Könyvtár ajtajához, már kezdtem kicsit aggódni, hogy mennyire kevesen érdeklődnek – nagyjából tizedmagammal üldögéltem ott –, így meg is kérdeztem, jó helyen járok-e, s helyeseltek. Pár perccel később azonban mindenki örömére többen lettünk.

Az előadónő, Boldizsár Ildikó megérkeztével pedig még oldottabb lett a hangulat a 15-20 idegen arc között, ugyanis a kedves mesélőnk babzsákokkal és képzelt tábortűzzel készült nekünk, amit mi körbe is ültünk. Majd megkezdődött a történet, miután leszögeztük: a mesék valódi világa a felnőtteké!

Ez pedig nem másról szólt, mint rólunk fiatalokról és a kacifántos útvesztőről, amelyet párkapcsolati próbálkozásaink tesznek ki a mátkánk megtalálásához vezető úton. Nem egyszerű dolgok ezek soha: sem egy új kezdet, sem a bizalom felépítése és megtartása, sem a választás, sem pedig egy szakítás.

No de mit is csináljunk, hogy ne emésszen minket mindig a gondolat, hogy legyünk jó párunknak és hogyan érdemeljük ki azt, hogy ő is az legyen velünk? Egyáltalán hogyan találhatjuk meg a hozzánk illőt? Ezekre a kérdésekre válaszolt nekünk egy mese, amely az előadás lezárása is volt egyben. Előtte azonban végigjártuk azt is, miként válik egy legény és miként egy leány felnőtté a párválasztáshoz. A hét női erény és a fiúk sárkányküzdelmének végigjárása után meghallgattuk, hogyan találta meg egy király fia a boszorkány rusnya leányai között a szépséges királylányt. Aki ott volt, levonhatta a kellő tanulságot és kérdéseire a választ; aki pedig nem, az járjon utána!

Palkó Márton és Solymosi Emőke írása. A fotókat Vörös Tamás készítette.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]