Sokoldalú segítők

Az egyetem nem csak a bulizásról, haverokról és lazulásról szól: a vizsgák, az álláskeresés és a jövőkép bizonytalansága, a szülőkkel való súrlódások sokaknak okoznak komoly nehézségeket, szorongást. De nem kell egyedül maradnotok, ha úgy érzitek, összecsapnak a fejetek fölött a hullámok: ilyenkor tudnak segíteni az ELTE Kortárs Segítők.

Az ELTE Kortárs Segítő Csoport egy pszichológus hallgatókból álló önkéntes szerveződés, amely az egyetem életvezetési és diáktanácsadó partnerszervezeteként működik. Fő tevékenysége a segítő beszélgetés, amelyet a tagok teljes mértékben szakmai felügyelet mellett, diplomás pszichológus támogatásával végeznek. „Bárki, aki az ELTE-n tanul vagy dolgozik, eljöhet hozzánk egy ilyen beszélgetésre – mondta el Balázs Szabina, a Segítők sajtósa –, általában párkapcsolati problémákkal, tanulmányi gondokkal fordulnak hozzánk: mindennapos gond a szakítás, a közelgő szakdolgozat-leadás, a vizsgaszorongás, a szülőktől leválás, a függetlenedés – ezek a gondok pedig sokszor akár együtt is járhatnak.”
A beszélgetés egyéni keretek között zajlik, így nem kell attól tartanotok, hogy közönség előtt kell megnyílnotok. A Segítők közül ti magatok választhatjátok ki a nektek legszimpatikusabbat a csoport honlapjáról. Egy-egy alkalom 45-50 percig tart. Az első beszélgetésen tisztázzátok a helyzetet, a problémát, és kitűztök egy elérendő célt, majd 3-4 alkalomban megállapodtok. Ennek leteltével is lehet folytatni a beszélgetéseket, akár egy újabb célra, akár az előbbi probléma megoldására való koncentrálás mellett. A beszélgetésekre magyarul nem beszélő hallgatók is bejelentkezhetnek.

De a Kortárs Segítő Csoport nemcsak az egyéni beszélgetésekről, hanem a közösségi élményről is szól. „Részt veszünk különböző rendezvényeken, ahol a csoportot és magát a pszichológiát népszerűsítjük, emellett az Esély Csoport révén segítjük az egyetem akadályozott hallgatóit a közlekedésben, egyetemi feladatokban – tette hozzá Szabina –, a PPK és BTK látás-, hallás- és mozgássérült hallgatói rendszeresen igénybe is veszik ezt a lehetőséget. A segítség magában foglalja az épületbe bekísérést, de segítünk a buszhoz való eljutásban, vagy ebédelni megyünk velük.” Az Esély Csoport munkájához bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, szívesen megismerne új embereket, vagy segítené mások közlekedését, napi tevékenységeit, ezzel is fejlesztve saját empátiáját. (Jelentkezni az enkelenator@gmail.com címen, Mester Enikőnél lehet.)
Az Esély Csoport mellett a Kortárs Segítők hetente Filmklubot is rendeznek. Minden félév egy adott témát jár körül – az idei tavaszé az emberi jogok kérdésköre –, tea, rágcsálnivaló társaságában, a klub összejövetelei pedig a látottak megbeszélésével zárulnak.
Az Identity önismereti játékot is a Segítőknél próbálhatod ki. Legfeljebb hat ember játszhat – a játékhoz tartozó kártyacsomagból kell húzni, és a kártyákon lévő önismereti irányított kérdéseket, feladatokat megválaszolni, megoldani. Ha egy játékos válaszolt, mindenki más is felelhet rá. Egy alkalom két órát vesz igénybe – hivatalos nyertes nincsen, hiszen a cél önmagunk megismerése, személyiségünk építése.
A Tandem csoport célja, hogy segítse az idegen nyelvet tanulni akaró magyar hallgatókat összehozni az Erasmuson, ELUP-on lévő hallgatókkal, hogy így kölcsönösen megismerhessék egymás nyelvét, kultúráját.

„A weboldalunkon minden fontos információ megtalálható, de bátran keressen minket bárki az e-mail címünkön is (info@kortars.elte.hu), ha úgy érzi, valami bántja, nyomja, és szívesen megosztaná, hogy aztán egy segítővel közösen dolgozzanak rajta” – mondta el Szabina. A Filmklub és az Identity saját Facebook-oldalakkal is rendelkezik – itt mindig lehet tájékozódni az aktuális vetítésekről vagy játékalkalmakról. A Segítőknek ügyeleti időpontja is van, minden héten csütörtökön 10 és 16 óra között a BTK D épületének 119-es termében, keddenként pedig 10 és 13 óra között a TTK Déli épületének alagsorában, a HÖK irodában várják azokat, akik úgy érzik, elkelne az életükben egy segítő kéz, vagy éppen ők szeretnének mások segítőivé válni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]