Fenntartható energia mellébeszélés nélkül

Sokan sokszor sokat mondtak már a fenntarthatóságról. Most azonban a Cambridge Egyetem fizika professzora vázolja a helyzetet adatokkal, mellébeszélés nélkül.

Nem véletlen, hogy a könyv megírása után MacKay-t felkérték a brit energiaügyi minisztérium tanácsadójának, hiszen a könyv, amit ti is a kezetekben tarthattok tömör, szakszerű áttekintést nyújt arról, hogy mi is a fenntarthatóság. Nem csupán kutatásokat és eredményeket tálal, illetve hasonlít össze olyan arányokat, amelyeknek a valóságban semmi köze egymáshoz, hanem számokból építkezik és így az egész könyv egy egységes rendszert épít fel, amelyben az összes jelenlegi és jövőbeni fenntarthatósággal kapcsolatos megoldás helyet kap.

Mondhatnák sokan és mondják is, hogy ha 25 millió telefon töltőjét kihúzzuk (ami egy watt energiát fogyaszt, amikor nem használjuk), azzal egy évig egy 66 ezer fős város (Kaposvár vagy Érd lakossága) teljes energiaszükségletét tudjuk fedezni. Ám arról sohasem esik szó, hogy ez a 66 ezer a 25 milliónak csupán 0,26%-a. Így ez elenyészően kicsi azokhoz a megoldásokhoz képest, amelyekre a könyv felhívja a figyelmet – pusztán azzal, hogy az efféle alibi és a média által generált, hangzatos sallangoktól megszabadítja a megoldáshoz vezető utat.

MacKay a kreatív kampányszövegek helyett új szempontból, a gyakorlatiasság oldaláról közelíti meg a problémát, és kilép a csorda szellem által vezérelt hangzatos, sok kicsi sokra megy mondatok mögül. Egyszersmind leszögezi, hogy a globális felmelegedés és az energiaválság megoldásához sokkal nagyobb áldozatokat kell hozni, mint lekapcsolni a lámpát, ha kimegyünk a szobából – ettől függetlenül persze ezt is megtehetnénk.

MacKay a saját hozzáállását kívánja nagyobb területen elterjeszteni, miszerint ne pusztán érzelmi alapon hozzunk döntést és ne elégedjünk meg azzal, hogy ha szelektíven gyűjtjük otthonunkba a hulladékot, azzal kipipálhatjuk a „mai jó cselekedetet”. Arra szeretne rávezetni minket, hogy igenis a számok mögött vannak a valós eredmények, csak a számok mutathatják meg, mit is tettünk és mit kellene még tennünk „ma” a környezetvédelemért és a fenntarthatóságért. Hiszen ha a szelektíven gyűjtött hulladékot ugyan az a kukásautó viszi el, mint a kommunális hulladékot, és a szelektíven gyűjtötteket összeömleszti, akkor már korántsem szabadna nyugodtan lefeküdnünk aludni.

A szerző könyvében bevezet egy külön mértékegységet, melyre az összes, a könyvben taglalt megoldást rávetíti: ez nem más, mint a kWh\nap. Szerinte így könnyedén összehasonlíthatóvá válik a felhasznált és megtermelt energia, illetve ezek megtakarításai.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]