Volt egyszer egy Lady Gaga

A 19 éves Stefani Germanotta, azaz Lady Gaga eddig nem látott fotósorozata.

Lady Gagaként ismerjük, de a hírnév, a világkörüli turnék és nyers húsból készült ruhája előtt Malgorzata Saniewska számára ő csak Stefani Germanotta volt, egy pincérnő, munkatárs. 2005 nyarán a két nő ugyanis együtt dolgozott egy West Village-i étteremben. Az akkor 24 éves Saniewska két évvel korábban azért költözött Lengyelországból az Egyesült Államokba, hogy fotós legyen, de mivel valamiből élnie kellett, könyvelői tanulmányai mellett csaposként kezdett dolgozni és a fényképezést egy időre meghagyta hobbinak.

Gaga már akkor zongorázott és énekelt, és Saniewska elmondása szerint igazán tehetséges volt. Amikor felajánlotta neki, hogy készít róla néhány képet, Gaga egyből igent mondott. Helyszínül az énekesnő szüleinek Upper East Side-i lakását választották. „Csak mi ketten voltunk az üres házban. Mivel tudtam, hogy zenél, a képeken első zongorája is központi szerepet kapott.” – mondta Saniewska.  „Nem volt tervünk. Besétáltunk, ő rendbe hozta a haját, kisminkelte magát, felkapta a ruhákat és belekezdtünk.” Csak természetes megvilágítással dolgoztak. Saniewska, aki sosem tanult fotózni, körülbelül 200 képet lőtt el aznap. Később kiválasztotta a legjobbakat, és azokat egy CD-n Gagának ajándékozta, aki egy részüket fel is használta akkori promo anyagaihoz.

Saniewska ekkor még nem tudhatta, hogy a 19 éves lány napjainkra nemzetközileg ismert sztár lesz. Amikor először látta Lady Gagaként, nem is ismerte fel. Annak ellenére, hogy Gaga hírneve egyre nőtt, Saniewska megtartotta magának a képeket, egészen addig, míg 2010-ben véletlenül össze nem futottak. „Egymásba botlottunk East Villageben. Ő akkor már Lady Gaga volt. Beszélgettünk egy kicsit, majd odahajolt hozzám és megkérdezte, hogy tudom-e, hogy az volt az első fotósorozata. Nem tudtam. Arra gondoltam, hogy akkor talán kezdhetnék valamit a képekkel. És ez neki sem volt ellenére.” Saniewska reméli, hogy akik megnézik a képeit, Gaga egy új oldalát ismerik meg, azt, hogy milyen is volt, mielőtt az egész világ ismerte volna a nevét.

Mindenféle hírnév ellenére Saniewska számára Gaga ugyanolyan maradt. „Amikor összefutottunk, beszélgettünk legalább negyed órát, nem pedig csak odaköszönt és továbbment. Emlékezett a nevemre, arra, hogy ki vagyok és annyi mindent mondott. Nekem ő még mindig ugyanaz a lány.” – mondta a fotós a CNN-nek.

[nggallery id=30 template=article]

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]