„A magyarok egyre inkább nyitnak a designer-ékszerek felé”

Posztapokaliptikus és elegáns keveredése a Ráday utca szívében. Designer-ékszerkiállítás a Sterling Galériában.

Január 5-ig tekinthető meg a ’fény’ ihlette gyűrűkből, kitűzőkből, nyakláncokból álló kiállítás, melynek darabjai első pillantásra meghökkentőnek tűnhetnek, és tulajdonképpen ez is a céljuk. Ahogy a kifutóra tervezett haute couture ruhák sem alkalmasak a mindennapokra, ugyanúgy elképzelhetetlen egy átlagos hétköznap Nora Rochel gyűrűjét vagy Lisa Juen kitűzőjét viselve. Az egyszerűbb virágmintáktól kezdve, a klaviatúra különböző jelein át a konnektorba való villásdugókig mindenféle motívum megjelenik az ékszereken, melyek közül néhány mesésen elegáns, néhány pedig leginkább egy cyberpunk ruhatárában képzelhető el.

A magyar kiállítók Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai közül kerültek ki. A teljesség igénye nélkül képviseltette magát Király Fanni, Kecskés Orsolya, Stomfai Krisztina, Gaál Gyöngyvér, Dávid Attila Norbert, Gera Noémi és Lőrincz Réka, akivel a helyszínen egy miniinterjút is készítettünk:

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel?

Lőrincz Réka: Hú, nem tudnám pontosan megmondani, úgy 15 éve.

Hogy látod, hogyan viszonyul a magyar közönség a desinger ékszerekhez?

Lőrincz Réka: Úgy látom, hogy egyre nyitottabbak. Ez persze történelmi kérdés, hogy milyen iramban változik Magyarország, nyilvánvalóan nem úgy, mint a nyugat. Ez szerintem teljesen normális, sőt, arról is meg vagyok győződve, hogy nem biztos, hogy baj, ha lassan, mert annál könnyebben emésztjük meg.

A kiállításról ki tudnád emelni a kedvenc darabodat?

Lőrincz Réka: Lisa Juen darabjai nagyon tetszenek, őt kifejezetten én hívtam meg erre a kiállításra, mert nagyon szeretem a tárgyait.

A külföldi vonal képviseletében Lisa Juen posztapokaliptikus hangulatot idéző ékszerei mellett Alexander Blank, Nora Rochel, Li-Chu Wu és Chao-Hsien Kuo műalkotásai tekinthetőek meg a Sterling Galériában.

Időpont: 2011. december 8. és 2012. január  5. között

Helyszín:

STERLING Ékszergaléria
H-1092 BP. Ráday utca 31.
Nyitva: Hétfő-Péntek 12-20h
Szombat: 10-14h
www.sterling-galeria.hu


[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]