Pesten hajózik Shantel

Balkáni őrület, némi elektronikával megtámogatva. A legendás Bucovina Clubja fergeteges autenikus turnékoncerttel tér vissza a Hajóra, hogy megmutassa a bolygó legőrültebb diszkó partizánok!

A frankfurti születésű Stefan Hantel jó pár évig tolta a techno szekerét Németországban, és hosszú ideig az égvilágon semmi sem emelte ki a szcéna középmezőnyéből. Készített pár tisztesen összerakott, átlagos, technót-funkot-soult-bossa-novát elegyítő lemezt, hétvégenként lenyomta tisztesen összerakott, átlagos szettjeit, és ez valószínűleg így ment volna a jól megérdemelt nyugdíjig, ha… 

…ha – talán bukovinai, Cernoviciből származó ősei jóvoltából – észre nem veszi, hogy a négynegyedekbe belefásult fiatalokra milyen elemi hatást gyakorol egy-két ellenpontos ritmusú, rezesbandával megtámogatott balkáni muzsika. Shantel érdeklődése egyre inkább a Fanfare Ciocarlia-, Boban Markovic- és Kocani Orkestar-féle zenék felé fordult, és ezeket játszva, ötvözve némi elektronikával, megbolondítva dubbal, house-zal, hamarosan Frankfurt egyik kultikus klubestjét, a Bucovina Clubot tudhatta magáénak. A DJ köré lassan élő zenekar került, az eddig megjelent két Bucovina Club-válogatás pedig felvonultatta a műfaj legnagyobbjait, és messzire vitte a kultikus frankfurti klub hírét. Léptek már fel a Terasz nyitó buliján, a VOLT fesztiválon és a Campus fesztiválon is.

[YOUTUBE URL=”http://www.youtube.com/embed/Zg7m9j4AkoM”]

A Bucovina Club maga a balkáni őrület. Eszetlen tempójú ritmusok, szerb, bolgár, román, roma és török muzsikák némi elektronikával, programozott alapokkal megtámogatva, bővérű menyecskék, ugrálás a DJ-pult tetején, a nekivadult közönség talán még bankjegyeket is dugdos a mixerbe… Shantelnek óriási szerepe van abban, hogy a balkáni zene meghódította a klubokat, de az Outkast és a Basement Jaxx hangmintái, a Gogol Bordello jóvoltából a stadionokat és a Borat révén a mozikat is. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy Shantel állította össze a Fallal szemben rendezője, Fatih Akin idei, Oscar-díjra nominált filmjének, az Auf der andern Seitének zenéjét. 

[DOBOZ SZOVEG=”DJ karrierjét Frankfurtban kezdte. A közönség lelkesedése, amellyel a cigány fúvószenekarok (például a Fanfare Ciocărlia) és a trombitás Boban Markovićzenéjét fogadta, arra ösztönözte Shantelt, hogy elektronikusan feldolgozott balkáni cigányzenét is játsszon. Népszerű DJ-estjének, a Bucovina Clubnak a zenéiből két lemezt is összeállított és kiadott saját Essay kiadója gondozásában, és ezzel 2006-ban a BBC Radio 3 egyik világzenei díját is elnyerte.
Egyike volt azoknak a DJ-knek, akik feldolgozták a Taraf de Haidouks és a Kočani Orkestar zenéit a belga Crammed Discs által kiadott Electric Gypsyland válogatáslemezeken. Shantel következő albumát is ez a kiadó adta ki. Törökországban azután vált népszerűvé, hogy a Disko Partizani klipjét Isztambulbanforgatta. Azonos nevű 2007-es albuma valamelyest eltér a Bucovina Club techno hangzásától, és inkább a zene balkáni gyökereire koncentrál.”]

És most itt a friss Shantel-nagylemez, a Planet Paprika, melynek sodró lendületű bemutató turnéján az A38-on is keresztülcsap a balkáni áradat.

Elővétel: 2500 Ft
A fellépés napján: 3000 Ft


ELTE Online 

 

[YOUTUBE URL=”http://www.youtube.com/embed/gViaOYgV8yI”]

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]