Középpontban a nő! – Itt az új Subscribe lemez

Operaénekesnő, magyar nyelvű dalszöveg és MÜPA…beszélgetés a Subscribe együttessel.

A kezemben tartom az új nagylemezeteket, amely a Bookmarks címet kapta – mit jelöl ez a választás?

Csongor Bálint: Könyvjelzőket jelent a cím… Rólunk szól ez a lemez. Az utóbbi két-három évünket öleli fel és egy-egy fejezetet dolgoz fel mindegyik dal az egyes tagok életéből. A nő áll a középpontban, ezt mondanom sem kell. Lehet ez szakítás, vagy valaki édesanyjának a halála, a lényeg, hogy a nő van a fókuszban, és nem éppen a szerelem.

Mennyi idő alatt készültetek el a stúdiómunkálatokkal?

Horváth Attila: Két hónapot ölelt fel az egész stúdiózás. Január legelső hete demózással telt, akkor hozzám költözött a zenekar, és az összes számot följátszottuk egy hallgatható formában. Január második hetében vonultunk stúdióba, onnantól számítva március második hetéig tartottak a munkálatok. A vége már nagyon feszített volt. Stresszelt minket, hogy a turnédátumok már megvoltak, és ehhez képest kellett a lemeznek is időre elkészülnie. Szerencsére sikerült.

Kértetek fel vendégzenészeket az új albumhoz?

H.A.: Zavaros Eszter operaénekesnő fölkerült a lemezünkre – ő az első dalban hallható. Alapvetően nem volt szándékunk operaénekesnőt meghívni a lemezre, de demózáskor Bálint viccből  a refrén mögé felénekelt egy áriát. Eszter ott dolgozott a stúdióban, és amikor meghallottuk, hogy egy operaénekesnő fent áriázik, akkor egyből jött az ötlet, hogy kérjük meg, ezt a részt énekelje fel. Szerencsére elég nyitott volt, fél óra alatt el is készült ez a rész. A PASO-ból a fúvósok szerepelnek még az utolsó dalban, mint vendégzenészek. Én már régóta szerettem volna ezt valamelyik számunkban elsütni, és most adta magát.

Cs.B.: Szerepel még egy harminctagú, 12-13 éves, főleg lányokból álló gyerekkórus is az albumon – ők a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola tanulói. Reggel 8 órára kellett odamenni – érettségi óta nem keltünk fel ilyen korán szerintem –, kivittük a berendezéseket az iskolába, és az első óra keretén belül fel is vettük az anyagot.

Mi volt a felvételek legemlékezetesebb momentuma?

H.A.: A legemlékezetesebb az volt, amikor Bálinttal és Cséri Zolival a Miles away című dalt vettük fel. Mi ugyan nem szerepeltünk benne, de lelkileg nagyon ott voltunk és segítettünk. Az volt a csodás, hogy úgy hangzott el ott, ahogyan azt a lemezen is hallani lehet.

Cs.B.:  A dal szövege Tamás anyukájáról szól – akit elveszítettünk. Ez különleges atmoszférát adott ennek a szerzeménynek; annak ellenére, hogy átvezető szám szerepe van, szerintem egy különleges momentuma a lemezfelvételnek és magának a lemeznek is.

Megszületett az első magyar nyelvű dalotok, az Álomtégla.

Cs.B.: Igen, megírtam életem első magyar szövegét. A refrén még hiányzott belőle, angolul megvolt, de nem tudtam átültetni magyarra. Végül az Óriás zenekar szövegírója, énekese segítségét kértem, ő írta meg a refrént. Ahhoz képest, hogy az első magyar dalunk, megállja a helyét. Amikor készült a dalt, és csak a verse volt meg, még nem voltunk benne biztosak, hogy magyarul lesz ez a szám. Azt mondtuk, hogy majd a refrén döntse el. Aztán olyannyira erős lett a refrén is, hogy magyarul hagytuk meg a nótát.

Melyik dalból fog készülni videoklip?

Cs.B.: Elég komoly költségei vannak egy videoklipnek és nem minden esetben térül meg. Inkább a lemezekre költöttünk pénzt, de nyilván lesz majd videoklip is. Még nem tudjuk melyik dalból.

H.A: Ezt Tamástól kell megkérdezni, ő az, aki videoklipeket készít. De nekünk még egyet sem kreált.

A tavaszi turnéra melyik zenekart viszitek magatokkal?

H.A.: The Southern Oracle deathcore, metalcore zenekart. Fiatalok és nagyon lelkesek, abszolút kirívó, amit csinálnak, és ami a legfontosabb, hogy őszintén tolják.

Cs.B.: Láttuk őket egy koncerten és egyből azt mondtuk, ők megérdemlik, hogy eljöjjenek velünk játszani – ha ez így nem hangzik túl nagyképűen…

A Művészetek Palotájában június 19-én Áthangolva címmel egy különleges koncertet fogtok adni. Ennek kapcsán mire számíthat a közönség és hogyan készültök a fellépésre?

H.A.: Annyira lekötött minket a lemezkészítés, hogy ezen nem is nagyon gondolkoztunk még. A dalokat Cséri Zoli a billentyűsünk hangszerelte át.

Ő már állandó tagja a zenekarnak?

Cs.B.: Egy állandó session zenész, amikor tud, ott van. Állandó segítő tagként tekintünk rá. A lemezünkön is kivette a részét a munkából, és ezt a MÜPA-s koncertet is abszolút ő viszi a vállán. Mindegyik dal más köntösbe lesz öltöztetve. Az egyik számunk szvinges, másik salsás, harmadik hip-hop-os átirat lesz, tehát más zenei stílusokba képzeljük bele, illetve állítjuk át a Subscribe világát.

Az új albummal a hazai vagy a külföldi rajongók számát próbáljátok növelni?

Cs.B.: Én nem növelni akarom, hanem szeretnénk egy olyan lemezt csinálni, ami őket örömmel és boldogsággal tölti el, ahogy minket is. Ha külföldi embereket is megérint, annak nyilván nagyon örülünk, és abba az irányba is próbálunk lépést tenni.

H.A.: Máshogyan látjuk már azt, hogy mire képes a zenekar. Most már nem vagyunk annyira elvakultak, hogy azt mondjuk, világsztárok leszünk, hanem belátjuk azt, hogy itthon ez egy működő zenekar, és ez boldoggá tesz minket. Ezért inkább a hazai piacra koncentrálunk, de természetesen nagyon szívesen megyünk külföldre is.

Cs.B.: Azt még hozzá kell tennünk, hogy itt, Magyarországon korlátok közé vagyunk szorítva, amit a Subscribe nem biztos, hogy át tud törni. De azért még bízunk benne.

A lemezetek megjelenése napján, az interneten is elérhetővé váltak a dalok a közönség számára, letölthető formában. Ennek ellenére is meg fogják venni az albumot?

Cs.B.: Az album megjelenése után úgy is elterjedne az interneten, de legalább így jobb minőségben, általunk kerül fel, és ha gondolják a rajongók, akkor úgyis megveszik a lemezt. Egyrészt elérhető áron kínáljuk a korongot, másrészt pedig olyan produktumot kapnak, amit érdemes megvenni, és még a zenekart is támogatják vele.

 

Lázár Anita
ELTE Online

Fotó: Szájer Fanni

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]