Ennyi pénz kell, hogy soha többé ne kelljen dolgoznod – 1. rész

Ha érdekel, hogyan lehetsz „korai nyugdíjas” megtakarításaid segítségével, akkor az ELTE Karrierközpont pénzügyi tudatosság című előadás sorozatának következő részei neked valók! Takács Szabolcs „Ennyi pénz kell, hogy soha többé ne kelljen dolgoznod” című kétrészes sorozatának első részének beszámolóját olvashatjátok.

Takács Szabolcs nevéhez fűződik a 30-as nyugdíjas nevű blog, amelyben arról számol be, hogy milyen módszerrel érte el 34 éves korára azt, hogy pusztán megtakarításainak hozamaiból képes megélni. Lényegében még dolgoznia sem kell, ha nem akar.

Véleménye szerint a „nyugdíjas szó talán nem is a legmegfelelőbb kifejezés, mert a tartalma nem feltétlenül egyezik meg azzal a fogalommal, amely Magyarországon használatos, így ez pusztán figyelemfelkeltő. Takács szívesebben használ mozaikszót – a F.I.R.E.-t –, amelynek jelentése: Financially Independent Retired Early, azaz Pénzügyileg Független Korán Nyugdíjazott. Ez a kifejezés több helyen is megtalálható a világhálón, hiszen mostanra mint filozófia létezik. A korai nyugdíjazásról alkotott elképzelés tehát nem új keletű, és nem is Takács Szabolcs találta ki, hanem ő maga is egyike azoknak, akik sikerrel alkalmazzák ezt az életformát.

Egy okinavi tanulmányban arra keresték a választ, hogy mi lehet az oka annak, hogy átlagon felüli életkor jellemzi az ott élőket. A vizsgálat során arra jutottak, hogy náluk nincs kifejezés arra, hogy valaki nyugdíjas. Ehelyett egy számunkra nehezen lefordítható fogalom alapján élnek, amelynek neve ikigai. Ez olyan dolog, amit szeretsz csinálni, amiben jó vagy, amire a világnak is szüksége van, amiért mások fizetni hajlandóak.

Habár hazánkban a legtöbb ember azért várja a nyugdíjas éveit, mert azonosítja azzal, hogy  végre boldogan élheti majd a semmittevés éveit, Takács szerint mégsem ezt jelenti a nyugdíjazás, hanem sokkal inkább olyan időszak kezdetét, amikor végre mindenki azt csinálhatja, amit igazán szeretne. Gyakorlatilag tehát megtalálhatja a saját „ikigai”-ját. Ő maga is ebben a szellemben kezdett el az életét.

Screenshot_20200523-101224_YouTube

Forrás: ELTE hivatalos Youtube-csatornája

A korai nyugdíjazásnak véleménye szerint négy alappillére van, amelyeket követni kell annak érdekében, hogy megvalósulhasson. Tapasztalatai szerint először mindenki a jó befektetésekre koncentrál, de valójában ez a legkevésbé fontos tényező, hiszen a megfelelő önismeret-fejlesztés a legalapvetőbb feladat. Azt is kiemelte, hogy építsünk be az életünkbe olyan jellegű sportokat, amelyek alkalmasak annak megtanítására, hogy a szellemünkkel is dolgozunk közben, nem csak a testünkkel. Fontos a rengeteg olvasás, a pszichoterápiás foglalkozások, valamint a koncentrációs és meditációs gyakorlatok.

Lényeges, hogy minél alacsonyabb legyen a megélhetési költségünk, melynek mértékét kiadási napló vezetésével tudjuk megfelelően monitorozni. Minél többet vagyunk képesek könnyíteni a saját költségeinken, annál kevesebb időre van szükség a korai nyugdíjazásunkhoz. A pontos mérése ezeknek a költségnek azért fontos, hogy képesek legyünk befolyásolni annak megfelelően, hogy mely költéseinek voltak feleslegesek, és melyek azok, amelyek hiánya rossz érzést kelt bennünk. Azokat a költségeket, amelyek valójában nem okoznak hiányérzetet, könnyebben ki tudjuk vonni a mindennapi életünkből, ha vissza tudjuk követni őket.

A minél magasabb jövedelem megléte ugyancsak segíti a hamarabbi nyugdíjazást, de ez korántsem jelenti azt, hogy alacsonyabb jövedelem mellett ne lehetne ugyanezt megtenni, viszont kétségtelenül nagyobb lemondásokkal jár. Ha egyáltalán nem takarékoskodsz, és nem teszel félre sosem, lehetsz korai nyugdíjas, de ugyanakkor az ellenkezője is igaz, ha a teljes bevételed megtakarítod, akkor azonnal azzá válsz, függetlenül a bevételeid nagyságától. Más kérdés ugyanakkor, hogy „nomád” körülmények között nehezen lehet élni, vannak fizetési kötelezettségek is, tehát azt mondhatjuk, hogy érdemes az arany középútban gondolkodni. Ennek megfelelően ha az éves megélhetési költségeink felét megtakarítjuk, akkor átlagosan 18-20 év alatt el is érhetjük a korai nyugdíjazási pontot. Takács a 60%-val mindössze 12,5 év alatt érte el ezt a pontot, amely kétségtelenül a sikerként könyvelhető el.

Azon olvasók kedvéért, akiknek felkeltette az érdeklődését az, milyen megtakarításra lenne szükség ahhoz, hogy ezt a példát követhessék, lényeges megemlíteni a számításokat is. Ahhoz, hogy valaki elérhesse a fentebb vázolt számokat, az éves megélhetési költségeinek nagyjából 30-szorosát kell megtakarítani ahhoz, hogy 30 évig megélhessen. A karrier elején minden ember a munkajövedelméből él, a megfelelő takarékoskodás pedig később hozzásegít a passzív jövedelemhez, amely egyébként fokozatosan növelhető a költségek csökkentésével.

A korai nyugdíjazással kapcsolatban további információk találhatóak a 30-as nyugdíjas hivatalos weboldalán, valamint Facebook-oldalán!

Az előadás első része megtekinthető az ELTE hivatalos Youtube-csatornáján!

Fejléckép: budapestbank.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]