Design is everyday kiállítás – Design Hét Budapest 2019

A Design Hét Budapest 2019 keretén belül október 9-én az Emilia-Romagna tartomány együttműködésével a Xenia Galériaában (Olasz Kultúrintézet) kiállítás nyílt Design IS Everyday néven. A kiállítás célja, hogy bemutassa, a kultúra és a hozzáértés mennyivel jobbá tudja tenni az életet. A Design Hét rendezvénysorozat ugyan 13-án véget ért, ez a kiállítás egész októberben látogatható.

A projekt a design szerepét emelte ki egy termék létrejöttének különböző fázisaiban (az ötlet megszületésétől kezdődően a termékfejlesztésig), és bemutatta, hogyan lesz az ötletből megvalósítás, hogyan hoznak létre ezek a folyamatok új és innovatív együttműködési formákat. Mindez persze az egyik legnagyobb alkotó- és termelőerővel rendelkező olasz régió, Emilia-Romagna különböző területeinek képviselői között. A kiállítás középpontjában a mindennapi élet és annak az emberi egészséghez fűződő viszonya állt.

2019_10_09_budapest_design_week_foto_prinicipale

Fotó: Istituto Italiano di Cultura Budapest

A kiállított tárgyak összeválogatása során a közös pont az volt, hogy a vállalkozások képesek legyenek különböző ismeretek, kompetenciák és gyártási folyamatok összefonódásával komplex termékeket alkotni. A kiállítás középpontjában a mindennapi élet és az egészség állt, hiszen az új például 3D-s nyomtatás technológiájának köszönhetően az ortopédia és a biotechnológia számára rengeteg eszköz fejleszthető.

A kiállított tárgyak között található egy légtisztító, mely a belső légtereket tisztítja meg a szennyeződésektől, és párásítja is a levegőt. A levegő felhasználására növényi hulladékból kinyert különleges fertőtlenítőszert használnak.

Orvosi szerkezetek között elsőként egy olyan eszközt láthattunk, mely a koponya csontszövetének rekonstrukciójához és regenerálódásához járul hozzá. A hagyományos protézisekhez képest sokkal környezetbarátabb, emellett követi a növekedési folyamatokat is. Egy másik ehhez hasonló környezetkímélő projekt, egy olyan csonthelyettesítő anyag, melyhez rattanpálmát használnak. Ez azért is előnye a az innovatív megoldásnak, mivel sokkal olcsóbb, mint a jelenlegi eszközök.

Aki látta a Bosszúállók részeit, egy ott használt ismerős eszközzel is találkozhat, amikor a külső robotvázhoz ér, mely segíti a mozgási folyamatok rehabilitációjában a betegeket.

A kiállítás végén bemutattak négy, még folyamatban lévő projektet, mely szintén főleg mozgásukban akadályozott betegek életét fogja majd nagyban segíteni.

Fejléckép: funzine.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]