Képzelt per egy amerikai popfesztiválról – A Perjátszó Kör előadásában

„Ó, azok a fergeteges hatvanas évek!” – mondják gyakran az előző generáció emberei, és valóban, olyan időszak volt ez, aminek történeteit hallgatva a fiatalabbak is elmosolyodnak, hiszen nagyszüleink, szüleink ekkor kezdtek el igazán ismerkedni a szabadsággal, a béke és a szeretet jegyeivel, amivel párhuzamosan megjelent a hedonizmus és olyan együttesek, akiknek dalszövegei már mertek őszintén beszélni! Egy legendás popfesztiválon azonban olyan esemény történt, amit évtizedekkel később is emlegetnek.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Perjátszó Köre az egyetem egykori és jelenlegi tanulóiból alkotja több éves múltra visszatekintő színtársulatát. A jogi kar személyiségének megfelelően ötvözik a perszimulációt a színjátszással, ezzel pedig Magyarországon teljesen egyedülálló produkciókat hoznak létre. Korábbi években olyan híres történelmi eseteket dolgoztak fel, mint a Sissi-merénylet, a salemi boszorkányperek, az Anasztázia-rejtély, Báthory Erzsébet legendája, Marie Antoinette és Stuart Mária pere, és a sort még hosszan folytathatnám. Legújabb előadásukban pedig a Képzelt per egy amerikai popfesztiválról című darabbal próbálják meg a nézőket elrepíteni a hippi korszakba.

A ismerős csengés nem véletlen, ugyanis a Perjátszó Kör a jól ismert „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” kisregényt dolgozza fel, melyből korábban musical is készült, Presser Gábor zenéivel.

A történet megtörtént eseményeken alapszik; a címadó popfesztivál az 1969-es eseményekre utal. Erre az évre tehető a legendás woodstocki fesztivál, amely a rock történet egyik legnagyobb hatású eseménye volt. A Woodstock lényegében mai napig eggyé olvadt a hippivilággal és mind azzal, amit képviselt. A szabadságot, a fesztelen, kábítószer fűtötte eufóriát és az őrült hedonizmust. Hatalmas sikerén felbuzdulva, 4 hónappal később ennek mintájára rendezték meg az Altamonti Rockfesztivált, ahol a rockzene legnagyobb képviselői léptek fel, köztük a The Rolling Stones is.

Mandatory Credit: Photo by Anonymous/AP/Shutterstock (6650142a) Mick Jagger Mick Jagger sings at the Altamont Rock Festival at Livermore, Calif. on while Hells Angels cross stage during melee to help fellow motorcyclists. The Rolling Stone hired the Hells Angels to police the concert for $500 worth of beer Stones Altamont, LIVERMORE, USA

The Rolling Stones – Altamonti Rockfesztivál (1969) Forrás: rollingstone.com

 

 

 

Perjátszó Kör célja, hogy elkalauzolja nézőit a hippikorszak magával ragadó kultúrájába, a „nyugat Woodstockjára”, ahol dübörög a The Rolling Stones koncertje, a fiatalok szállnak a drog hatására, élvezik a zenét, ez azonban egy kés előkerülésekor tragédiába torkollik; a nézőkön végigfut az agresszivitás, és tömegverekedés alakul ki. Az extra csavar, hogy ezúttal a történet lényege a perre koncentrálódik, és ezáltal az érdeklődők közelebbről megismerhetik, hogyan is működik az amerikai esküdtszéken alapuló igazságszolgáltatás, mialatt a színjátszás okozta élményekkel is gazdagodhatnak.

Hogy mi is történt azon az éjszakán pontosan, és azt követően, azt bemutatja a Perjátszó Kör 2019. október 15-én, este 19 órától az ELTE ÁJK Aula Magna gyönyörű termében!

A részvétel ingyenes, ugyanakkor a helyek korlátozott számára való tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, melyhez a linket az esemény hivatalos facebook oldalán érhetitek el, itt!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]