A feltörekvő elte.hu

ELTE-hallgatóként nem is feltűnő, hogy hányszor keresünk valamit az egyetemi oldalon. Híreket, újdonságokat nézünk meg – legtöbbször „kényszerből”. De mire elég mindez a nézettség szempontjából? Vagy elképzelhető, hogy egyéb földi halandók is bepötyögik az elte.hu-t?

Bár részletes keresési eredménnyel nem tudunk szolgálni, az biztos, hogy az ite.hu SEO portál jóvoltából idén újra összeállt a 100 legnézettebb magyar weboldalak sorrendje. A számok alapján három hírportálra igaz, hogy 1 milliónál többen nyitják meg naponta. Az Index, az Origo és a Startlap büszkélkedhet ezzel a címmel. Kiemelendő, hogy a HVG a 14., a 444.hu pedig a 16. helyet érte el, ami szintén kimagasló eredmény.

De mi a helyzet az egyetemekkel? Talán nem meglepő, hogy az oktatáshoz kötődő oldalak közt a Sulinet vezeti a sort (59.). Ezt egyébként könnyű belátni, hiszen átfogó ismereteket nyújt minden tanuló számára. Az elte.hu pontosan 10 helyezéssel hátrébb, a 69. helyen található. A napi megtekintők száma 130 667. Érdekesség, hogy egy, a „korosodó listán” is nagyon szépen szereplő oldalról van szó, hiszen az alapítási éve 1997. Persze ez az „idősödési folyamat” általánosságban igaz a portálokra. Az elte.hu mellett a top 100-ban szereplő egyetemi honlap még a bme.hu vagy az unideb.hu is.

Természetesen az oktatási oldalak mellett rengeteg egyéb fórum is bekerült a legnézettebbek közé. A hírdetőoldalak közül továbbra is a jofogas.hu a legnépszerűbb (12.), a meteorológiai jellegűek közül az Időkép (13.), míg a receptoldalak esetén a Nosalty a nyertes (26.).

Részlet a listából

További izgalmak: Több torrentoldal és online filmezésre szolgáló portál is bekerült az élmezőnybe. Természetesen legelőkelőbb helyen az ncore.hu szerepel, ami nemcsak a top 100-ba, de a top 10-be is bekerült (7.). Jó hír, hogy a különböző like-blogok száma csökkent az előző felméréshez képest. Ezek veszélye főleg az álhírek terjesztésében rejlik, ami a Facebook-látogatókon keresztül nagy tömegekhez jut el.

Végül pedig egy kicsit más jellegű adat: a felmérés során a hivatkozási számokat is figyelték. Ezek alapján kimagaslik a 9. helyen szereplő blog.hu, amelynek esetében a hivatkozó domainek száma közel 51 000-re tehető. Ezt a számot megközelítik egyébként a (budapesti) egyetemi oldalak adatai is: az elte.hu például majdnem 49 300, a bme.hu pedig 48 500 ilyennel büszkélkedhet.

Vagyis igen, az első kérdésekre adott válasz mindenképp az, hogy az elte.hu egy kifejezetten látogatott, meghatározó oldal, amit minden bizonnyal az egyetemistákon kívül más is rendszeresen felkeres.

Forrás: http://ite.hu/legnezettebb-hazai-weboldalak-rangsora/

Kép forrása: https://pxhere.com/en/photo/1434193

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]