EFOTT 1. nap – Nagyszínpad és egy kis kultúra

Végre elérkezett az EFOTT hivatalos első napja, és ezzel együtt megkezdődtek a legjobb koncertek, bulik, előadások és egyéb programok! Természetesen ma is belevetettük magunkat a fesztiválozásba – ha kíváncsiak vagytok, mit tartogatott számunkra Velence, olvassatok bele az élménybeszámolónkba.

Az EFOTT első napját szerencsére az időjárás is támogatta, hiszen végre kisütött a várva várt nap és beköszöntött a strandidő. A Velencei-tóba tegnap még csak a legbátrabbak merészkedtek be, ma azonban számos fesztiválozó döntött úgy, hogy csobban egyet vagy kipróbálja a víz felszínén lebegő felfújható ugrálóvárakat.

cikk2-001

Az első kávé és a délelőtti chill után a napot az ELTE civil színpadán kezdjük el igazán: itt találkozhatunk a FÉLonline kulturális folyóirat szerzőivel, Braun Barnával, Endrész Alizzal, Tinkó Mátéval és Tóth Viviennel. Az előadók nemcsak saját szövegeiket olvassák fel nekünk, hanem a honlap fejlesztéséről is beszélnek – szóba kerül például, hogy sok olvasó szívesen támogatná a FÉLonline felületet; és hogy nemrégiben elindult az oldal slamrovata.

Ezt követően benézünk a Rauch sátorba, ahol a Szomszédnéni Produkciós Iroda nevű humorista duó szórakoztatja a nézőket. Kiderül például, hogy az étkezési tanácsadó feladata az, hogy megkérdezze a pácienst, mi a kedvenc étele – majd potom tízezer forintért megtiltsa a fogyasztását. Az egész sátor dől a nevetéstől, az előadók vastaps kíséretében hagyják el a színpadot.

cikk2-002

Ekkor jön azonban csak a java: a Nagyszínpad egész eddig üresen árválkodott, ám kora este megérkezik Szabó Balázs Bandája, és megtelik az egész nézőtér. A fesztiválozók nagy része idesereglik, hogy bulizhasson egy jót az Én már nem című számra, vagy lassúzhasson a Hétköznapira.

A színpad persze ezután sem marad üresen, hiszen a fesztivál egyik legjobban várt külföldi előadója, maga Dub FX pattan a mikrofon mögé és egy pillanat alatt megteremti a legnagyobb partihangulatot. A koncert nála valóságos performansz, hiszen egymaga építi fel a dalait itt helyben – közben pedig még arra is marad ideje, hogy folyamatosan megkérdezze közönségét: „Do you feel the vibration?” Ha azonban ez még nem lenne elég, kapunk egy kis pluszt is: a koncert egy pontján bevonja a közönséget a buliba és megkér, hogy guggoljunk a földre. Így éri el, hogy a szám tetőpontján egy emberként felugorva még jobban átérezzük azt a kirobbanó energiát, ami ebből a koncertből árad.

A Nagyszínpad ezek után a fesztivál egyik legnevesebb előadójának, Jessie J-nek ad helyet, ekkorra azonban mi inkább kiülünk a fűbe sörözni, hiszen elfáradtunk a több óráig tartó táncolásban. Ezen a rendezvényen azonban még üldögélni is izgalmas: a parton megpillantjuk a bungee jumping első bátor résztvevőit. Nagy Tibor, az ELTEvízió operatőre mellettem felordít: „Dorottya, mi itt meg fogunk halni!!!”. A toronyból ugrálók pedig valószínűleg mindenkinek azt üzenik: CSAK SZABADON!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]