Egy ELTE-s se maradjon le az idei EFOTT-ról!

Idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem az EFOTT hivatalos szervezője. Amellett, hogy nagyon kedvezményes árakon juthatunk be idén a Velencei-tó partján szervezett fesztiválra, az utóbbi évek egyik legerősebb fellépőgárdáját sikerült meghívni idén, így különleges külföldi és hazai produkciókra bulizhatunk július 10 és 15 között. Pénteken a nyár nyitányaként az EFOTT sajtótájékoztatójára kaptunk meghívást, ahol rengeteg részlet kiderült a fesztiválról.

Garami Gábor rádiós műsorvezető vezényelte le az eseményt, mely a Hard Rock Cafféban kapott helyet. Az esemény – és az EFOTT – egyik külföldi sztárja, az ausztrál utcazenész Dub FX nyitotta a rendezvényt egy gitárral és egy dallal, stílusos Tisza-cipőben. Az előadó kötődése Magyarországhoz nem csak a cipőmárkában nyilvánult meg: bevallása szerint Budapest a kedvenc európai városa, az emberi kapcsolatokat tüzesnek, városunkat pedig temperamentumosnak látja. Már többször adott koncertet az EFOTT-on, sőt, múlt héten a Random Trip nagykoncertjén is feltűnt, mint meglepetésfellépő, ugyanis a zenekar dobosa-alapítója, Delov Jávor jóbarátja.  Dub FX továbbra is komolyan gondolja kapcsolatát Magyarországgal: az EFOTT-on kívül egy utcazenelést is tervez Budapesten a korábbi nagy sikerekre való tekintettel. Ehhez kapcsolódva elárulta még, hogy 12-13 éve kezdte zenei karrierjét egy szál gitárral az utcán, akusztikusan, majd egyre több technikát tanulva érte el az ismertséget.

DUB FX már harmadik EFOTT-os koncertjére készül

DUB FX már harmadik EFOTT-os koncertjére készül

A következő felvonásban színpadra került Maszlavér Gábor, az EFOTT fesztiváligazgatója, Murai László, az ELTE EHÖK elnöke, L Simon László, a Velencei-Tavi Kistérségért Alapítvány alapítója, valamint Beneda Attila, család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Maszlavér Gábortól megtudtuk, a 2018-as nyáron már a negyvenharmadik EFOTT-on bulizhatunk, 1976 óta szervezik meg a fesztivált. Sok területét bejárta az országnak, de utóbbi években gyökeret vert Velencei-tó mellett, idén is biztos helye lesz a tó körül. Sőt, a fesztivál területe tovább bővül, a hivatalos helye már Velence-Sukoró, hiszen Sukoró felé is bővítve van már a kempingterület.

Idén több, mint százan lépnek fel az EFOTT-on. Azt is elmondta Maszlavér Gábor fesztiváligazgató, hogy tavaly az év ezen szakaszában még 30%-kal kevesebb volt jegyeladás, idén látogatói rekordokat dönthet a fesztivál. A fő produkciókat két részre bonthatjuk, a külföldiek közül fontos a már említett Dub FX vagy John Newman. Vasárnap extra rock produkciókon tombolhatunk, ezt a Volbeat, a Tankcsapda, a Leander Kills vagy a Depresszió biztosítja. A popdíva, Jessie J először Magyarországon az EFOTT-on lép fel, ez azért is nagy siker, mert ekkora kaliberű előadót még nem fogadott a fesztivál. A hazai fellépők közül a legnépszerűbbek, például a Wellhello, a Halott Pénz, a Margaret Island mind-mind jelen lesz. A DJ-vonal is erősödik, a HÖOK Party Aréna és a MIG21 Energy Disco is DJ-k széles sorát vonultatja fel, ilyen például a Stereo Palma. A „Merjünk kicsik lenni” mottója alapján, a fesztiválok történetének legkisebb zenei helyszíne is az EFOTT területén vár ránk: ez egy különleges 3×3-as aréna, ahol mindenki saját szupersztárja lehet.

Murai László, az ELTE EHÖK elnöke elárulta, hogy novemberben történt a szervezésről való megállapodás az Eötvös Loránd Tudományegyetem és EFOTT között, az operatív munka január-februárban kezdődött. 30-40 hallgatói képviselő dolgozik a projekten, az egyetemvezetés maximális támogatása mellett, plusz 15-20 kolléga egyetem részéről. A közös munka azért is megy gördülékenyen, mert már 3-4 éve szerveznek hallgatói rendezvényeket az EFOTT stábjának segítségével. Az idei az egyik, ha nem a legsportosabb EFOTT fesztivál lesz: a sportprogramokat két részre oszthatjuk, az első a hagyományos egyetemi bajnokságok, standkézilabda és strandröplabda, plusz az ELTE 120 éves sportegyesülete, BEAC is készül meglepetésekkel. Fontos helyszín a fesztivál területén található strand, mely további sportlehetőségeket nyit meg.

L Simon László, a Velencei-Tavi Kistérségért Alapítvány alapítója a helyszín okán volt jelen a sajtótájékoztatón. Elmondta, még hosszú évtizedekig szeretné, ha az EFOTT a Velencei-tó partján lenne megrendezve, mert Magyarországon az igazán nagy és sikeres fesztiválok helyhez kötöttek, ez egy bevált formula, ráadásul ez az együttműködés a környékbelieknek is fontos. Arra motiválja a helyi vezetést és kormányt, hogy dinamikus infrastrukturális fejlődés menjen végbe a tó partján, melyek a fesztivál minőségére is pozitív hatással vannak.

Ennek kapcsán Maszlavér Gábor elárulta: még utcazene is helyet kap a fesztiválon idén. A biztonsági intézkedések ugyanis úgy alakultak, a nagyszínpad mögött menekülési útvonal lesz, de sétányként is funkcionál majd, lampionokkal, fénytechnikával és pincészetekkel. Közben utcazenei produkciókba is bele lehet botlani itt, akár csatlakozni is. Egy igazi nyugis, „chilles” sétányt képzeltek el a szervezők a koncertek mellett. Fontos újítás még az újfajta fizetései eljárás: egy dizájnos karkötő, amelyről a fesztivál végeztével nem szükséges hosszú sorokban várva visszaváltani a pénzt, mert paypass funkcióval működik, így egy regisztráció után világszerte le tudjuk vásárolni a rajta maradt összeget. Az újdonságok itt még nem érnek véget: három, a fesztiválon rendszeres résztvevő egyetemista fejlesztett egy applikációt, amely június 11 után debütál. Az igények teljes kielégítésére törekszik az új app: lesz az alkalmazásban étkezőkereső, ki merre jár értesítések, intelligens chatbot, információk a koncertekről.

Beneda Attila, család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, 2018 a családok éve, az EFOTT is társult rendezvényként a programsorozathoz. A fesztivál segíti a családra való figyelemfelhívást, például a korábbi évekhez hasonlóan idén is ingyenes a belépés 12 éves kor alatt. Idén újítás még az animátorok foglalkoztatása, sőt, 3 év alatti gyerekeket babysitterek felügyeletére bízhatják a szülők egy időre. Az egyetemista korosztályt szeretnék a családosoknak járó kedvezményekkel is megismertetni, sőt, az EFOTT ismerkedési, családalapítási lehetőség is lehet.

Beneda Attila, L Simon László, Maszlavér Gábor és Murai László a szervezés részleteibe avatott be minket

Beneda Attila, L Simon László, Maszlavér Gábor és Murai László a szervezés részleteibe avatott be minket

Maszlavér Gábor hozzátette, idén a diákkedvezmény mellett családi jegyet is válthatunk, hiszen a fesztivál igyekszik olyan családbarát környezetet biztosítani, ahol a kicsik és nagyok együtt tudnak biztonságosan szórakozni.

A következő körben Náksi Attila és gyerekei, Jimmy és Sóder a Kowalsky meg a Vega zenekarból, illetve Horváth Boldi Kelemen Kabátban együttesből foglalták el a színpadot.

Náksi Attila bevallotta, családapaként és zenészként a legjobb, hogy 12 és 14 éves fiai is végigfesztiválozzák a szezonokat. Ebben a korban már ők is kíváncsiak néhány fellépőre, persze még nem éjszaka, hanem kora esténként élvezhetik a fesztiválhangulatot. Sőt, Náksi Noel már youtube-os karriert épít, az EFOTT-ról is vlogolni fog. Jimmy és Sóder, a Kowalsky meg a Vega tagjai elmondták, mennyire fontos az EFOTT a zenekar életében, bár ők jobban kedvelték, mikor mindig más országrészen kapott helyet. Bár azt elismerték, Velencén is egyre profibb a szervezés. A zenekar kardinális pontja a fesztivál, és mivel a 15. születésnapi koncertjükre nem jutott el minden rajongójuk, augusztus 31-én még egyet szerveznek Budapestre. Az EFOTT-on pedig a jubileumi koncert leszűkített repertoárját hallhatják a fesztiválozók.

Náksi Attila, valamint a Kowalsky meg a Vega és a Kelemen Kabátban számára is fontos esemény az EFOTT

Náksi Attila, valamint a Kowalsky meg a Vega és a Kelemen Kabátban számára is fontos esemény az EFOTT

Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban énekes-zeneszerzője nagyon régóta, körülbelül 10-15 éve lép fel az EFOTT-on, az első években még a korábbi bandájával zenélt itt. Ebből kifolyólag nagyon jó a kapcsolata a szervezőséggel, az EFOTT-ot egy technikailag is profin szervezett fesztiválnak tartja, ez pedig az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik egy zenésznek, ráadásul mindig népszerű időpontban és fontos színpadon zenélhetnek a bandájával. Az is kiemelte, ezen a fesztiválon mindig izgalmasak a délutáni programok is, például tavaly meghívták őket főzni, a vízpart és a strandolási lehetőség pedig nagyon sokat hozzátesz az élményhez.

Fokozott médiaérdeklődés kíséri a fesztivált

Fokozott médiaérdeklődés kíséri a fesztivált

Hallgatóként rendkívül kedvezményes áron bulizhatunk az EFOTT-on, keresd az egyetemed hivatalos promótereit, és szerezd be tőlük bérleted! Promóterek listája: http://efott.hu/diakkedvezmeny/promoterek-listaja/

Részletes program: http://efott.hu/programok/

Fotó: Poósz Patrik

További fotók a sajtótájékoztatóról: https://www.facebook.com/200157305828/photos/?tab=album&album_id=10155659948760829

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]