„Szeretnénk platformot teremteni, ahol kari hovatartozástól függetlenül tudnak találkozni az alumnusok a mostani hallgatókkal, oktatókkal is.”

Az ELTE Alumni Központ mára az egyetem szerves részévé vált: számos programot szerveznek, amelyekre egyre többen jönnek el. A Központ céljairól, jelenlegi programjairól és jövőbeli terveiről beszélgettünk annak vezetőjével, Pataky Csillával.

Hogy tudná definiálni az Alumni Központot, melyek a legfontosabb céljaik?

Ez elég jól megfogalmazható: tartalmat adni mottónknak, mi szerint „Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja”: mely folyamatban az aktívan fejlesztő, motorizáló, energizáló szerepet szeretnénk betölteni. Való igaz, hogy az igazán jó tanárok akkor is foglalkoznak a hallgatóik sorsával, ha kikerülnek az iskolából. Magam is ismerek olyanokat, akik összehozzák a végzetteket a hamarosan végzőkkel. Mi támogatjuk az ilyen törekvéseket,  a  jellemzően kari-szakági megmozdulásokat, melyek hosszabb távon érintik azokat, akik a szakmájukban maradtak, és visszajárnak az egyetemre, hogy értesüljenek a szakmai eseményekről.

Nekünk azokra is kell gondolnunk, akik nem maradtak a szakmájukban (elég sokan vannak ilyenek), és nincs igazán okuk visszajönni az egyetemre, hacsak nem találkoznak olyan programokkal, amilyeneket szervezünk számukra. Szeretnénk platformot teremteni, ahol kari hovatartozástól függetlenül tudnak találkozni az alumnusok egymással és esetenként a leendő alumnusokkal (mostani hallgatókkal), oktatókkal is.

Scheuer Gyula kancellár, Borhy László rektor, Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója, Pataky Csilla, az Alumni Központ vezetője és Hudecz Ferenc volt rektor az ELTE Sikereken

Scheuer Gyula kancellár, Borhy László rektor, Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója, Pataky Csilla, az Alumni Központ vezetője és Hudecz Ferenc volt rektor az ELTE Sikereken

Milyen sorozatokat indítottak?

Valamennyi sorozatot úgy alakítottuk ki, hogy illeszkedjenek az egyetem szellemiségéhez, illetve a téma multidiszciplináris, érdekes, színes legyen, más-más megközelítésben. Az öt sorozatból az első az ELTE Sikerek, amelyre az Egyetem falai közül kikerült hírneves alumnusokat hívunk meg. Olyanokat, akiknek a személye és a mondanivalója több kar végzettjei számára is érdekesek. Második sorozatunk az Egyetem megnyitja kapuit: ezen az egyetem tucatnyi olyan részét azonosítottuk, mely hírneve, szépsége vagy régisége miatt figyelmet érdemel. A Nemzetek estjei programunk szintén az egyetem egyik erősségére épít, az itt tanított hatvannégy nyelvre. Ebből egyet-egyet választunk ki félévenként, és kulturális estet építünk rá. Ez a két sorozat az érintett területek aktív együttműködésével valósul meg, melyet ezúton is köszönünk. A Múltidéző sorozatunk szintén független a kari hovatartozástól: egy-egy korosztályt hívunk össze pódiumbeszélgetésre. Ebből a korosztályból választjuk a pódiumra moderátort és beszélgetőpartnereket is. Célja, hogy volt hallgatóink visszaemlékezzenek az egyetemen töltött évekre és az ekkor zajló kulturális-tudományos-társadalmi folyamatokra, jeles oktatóikra, egyszóval zsenge ifjú éveikre, amit az ELTE-n tölthettek.

Végül ötödik sorozatként a kari-szakági alumni rendezvények támogatását említem. Nyilvánvaló, hogy remek kari/szakági programokat tudnak szervezni az Alumni Tagozatok, ám szűkölködnek a forrásokban – ezen próbálunk segíteni. Első nekifutásra az előző tanévben hat Alumni Tagozat számára tudtunk forrást biztosítani, most már valamennyit tudjuk támogatni! Esetenként ez a megvalósulás záloga, máshol meglévő alumni rendezvény fényét tudtuk emelni a támogatással. Szeptember óta már nyolc alumni rendezvény valósult így meg, kettő áll előkészítés alatt. Jó részükre a hallgatókat is meghívják.

 Talán elmondhatjuk, hogy az ELTE Sikerek c. sorozat vonzotta a legtöbb érdeklődőt. Kik voltak eddig az előadók, milyenek voltak a visszajelzések?

Igen, ez a sorozat a „zászlóshajónk”. Mindegyik sorozat egy kicsit másként próbál hatni a számunkra se teljesen ismert alumnus tömegre, hiszen több százezer ELTE diplomás él környezetünkben. Egyértelmű volt számunkra, hogy Lovász László matematikus, az MTA elnöke nyissa meg ezt a sorozatot, ő a TTK diplomása. Őt követte az ÁJK-n végzett Tölgyessy Péter alkotmányjogász, majd Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója jött el hozzánk. Ezután Nagy Tímea kétszeres olimpikon párbajtőrvívó, a Bárczi alumnusa volt a vendégünk. Pár hete pedig a bölcsészkar egykori hallgatója, Lackfi János költő-író került sorra. A visszajelzések pozitívak, átlagosan 100 főt mozgatunk meg – valamennyi karról és korosztályból – de például az utolsóra 250-en regisztráltak.

Kikkel folytatódik az ELTE Sikerek?

Nemsokára ismét a TTK alumnusára kerül sor Béres József okleveles vegyész, a Béres Gyógyszergyár elnöke személyében, aki egyben az ELTE Alumni Alapítvány egyik kurátora is. A tanévet pedig Barabási Albert László hálózatkutató zárja, TTK-n végzett fizikus, hálózatkutató, akinek tevékenysége a társadalomtudományok területére is kiterjed.

 

Pataky Csilla, az Alumni Központ vezetője

Pataky Csilla, az Alumni Központ vezetője

Gondolom, hogy ezt a szép sorozatot a következő években is szeretnék folytatni.

Igen, mindenképpen. Olyan nagy az ELTE merítése, hogy terveink szerint végtelen lesz a sorozat. Közben folyamatosan bukkannak fel az újabb tehetségek, szóval a meghívhatók sora nem fog elfogyni.

Mennyire nehéz megfogni a mostani hallgatókat, a jövő potenciális alumnusait?

Nagyon örülök ennek a kérdésnek, hiszen az a célunk, hogy bizonyos sorozatokba őket is bevonjuk. Célunk az is, hogy segítsük az életben való elindulásukat. De közismert, hogy kevés az idejük, sokan dolgoznak tanulás mellett.

Ha már a sorozatokról beszéltünk, kettő van, amit kifejezetten nekik is szánunk: ez egyik az említett ELTE Sikerek sorozat, hiszen nemcsak hallanak a hírneves meghívottjaink munkásságáról, hanem hallhatják az ő gondolataikat a sikerről, karrierépítésről és az értékekről, tehát egyfajta minta is lehet számukra. Hogy mennyire jutott el hozzájuk ennek a sorozatnak az üzenete, azt Lackfi János előadása bizonyítja, ahová nagyon sok hallgató is eljött. Ebben az előadó személye mellett valószínűleg az információs csatornáink bejáratódásának is nagy szerepe volt. A másik, hallgatóknak is ajánlott sorozat az Egyetem megnyitja kapuit, ahol mindig fel is bukkannak egyetemisták. De a világra nyitottakat a Nemzetek Estjei is várja.

Hallgatóinkhoz a Karrier Magazinon keresztül juttatunk el olyan információkat, amelyek már átvezetnek az alumni életbe – olyan rendezvényekre, előadásokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek  számukra is érdekesek lehetnek. A friss diplomásoknak szóló ELTE Alumni Junior Magazin és a hallgatói Karrier Magazin között van együttműködés és átfedés, így több hírünk jut el a hallgatókhoz és végzettekhez egyaránt a különböző (pl. pályázatíró, sajtós, CV-író, autóvezető) tanfolyamok, álláshirdetések stb. mellett a végzősök időben értesülhetnek az Alumni Kártyával járó kedvezményekről, lehetőségekről is.

Szeretnénk, ha minél több hallgatót tudnánk bevonni az alumni életbe, még többen nyitottak lennének az ilyen jellegű programok felé. Mindamellett diákönkénteseket is örömmel fogadunk. Meg kell még említenem mini vándorkiállításunkat: a végzettektől üzeneteket gyűjtöttünk be a hallgatóink számára. Ez egy igazán szép anyag lett, mely következő rendezvényünkön is megtekinthető. Jó példája a generációk közötti együttműködésnek, akárcsak az alumnusok adományai. Tavaly öt rászoruló tehetséges hallgatót tudtunk az alapítványunkból támogatni. Az idei első kiíráshoz eleddig 2 fő számára van fedezet.

Mióta vezeti az Alumni Központot? Hányan dolgoznak itt?

Két éve jöttem vissza az Alma Materembe. Egyetemünk alumni életének indítása körül bábáskodó, illetve abban leginkább érintett, aziránt érdeklődő több tucatnyi személlyel folytatott, általános orientációs tárgyalássorozatot követően sikerült egy olyan hosszútávú fejlesztési tervet összeállítani, amellyel az Alumni Tagozatok egyetértettek, az Alumni Bizottság pedig egyöntetűen megszavazta a benne foglaltakat. Ezzel párhuzamosan megfogalmazásra került az ELTE Alumni Koncepciója, és megújult az Alumni Szabályzat is. Az ebben foglaltak tették lehetővé az Alumni Központ megnyitását.

Közel másfél éve működünk kvázi-önálló szervezeti részegységként. Közben folyamatosan bővültünk: immár három állandó munkatárssal dolgozunk. Csapatunk végzettség szempontjából is sokszínű: én térképész, szakfordító, és közgazdász vagyok, a többiek pedig a bölcsészoldalt erősítik: Sánta Sára latinos, Vágási Tünde ókortörténész doktorandusz. Kiss Katalin TÓK-hallgató pedig az iskolaszövetkezeten keresztül segíti a regisztrációs folyamatot. Mindamellett egyre több önkéntes segíti munkánkat, továbbra is várjuk őket és köszönjük nélkülözhetetlen közreműködésüket!

Az Alumni Központ csapata Lackfi János költővel és Borhy László rektorral

Az Alumni Központ csapata Lackfi János költővel és Borhy László rektorral

2008-ban kezdte meg tevékenyégét az Alumni Szervezet az ELTE-n. Megünneplik az évfordulót?

Valóban, hamarosan tízéves lesz az Alumni Szervezet, ezt mindenképpen szeretnénk megünnepelni, de ennek a részleteiről majd később fogunk beszámolni.

Képek: Alumni Központ

Tovbbi információk az Alumni Központról itt és ezeken a helyeken: Alumni honlap,  Alumni Facebook,  Alumni Instagram,  ELTE LinkedIn

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]