Irány Brazília? A Neymar Jr’s 5 vs. 5 megnyerésével sikerülhet!

Nagy sikert ért el az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatóiból álló ötfős csapat a Neymar Jr’s Five-on: továbbjutottak a regionális döntőből, és így részt vehetnek a budapesti döntőn. A tét nem kicsi, hisz’ akik megnyerik a bajnokság utolsó mérkőzését, utazhatnak Brazíliába. De mi is az a Neymar Jr’s Five tournament?

„A koncepciót a street futball inspirálta, melyen maga Neymar is felnőtt” – olvasható a goal.com-on. “Sao Paulo utcáin minden alkalommal, amikor egy csapat gólt lő, az ellenféltől kiáll egy játékos. A bajnokságot 16-25 év közötti fiúknak és lányoknak hirdetik meg, 5 fős csapatok jelentkezését várják. Minden csapatban két csere lehet. Idén új szabály, hogy a válogatott két tagja 25 év feletti lehet. A világdöntőt idén is a brazíliai Praia Grande-ban, az Instituto Projeto Neymar Jr stadionban rendezik meg.”

Ahogy a fentiekben már olvashattátok a csapatok öt főből állnak, de nem a megszokott 4+1-es felállásban folyik a játék. A pálya minden esetben 30 méter hosszú és 18 méter széles, tehát kicsivel kisebb, mint az átlagos kispályás focihoz használt kézilabdapálya. A csapatok öt az öt ellen kezdik meg a maximum 10 percig tartó mérkőzést, ez az időkorlát biztosítja azt, hogy gyors és pörgő a játék, annak ellenére, hogy a kicsi a kapu. A kapu méretei miatt nem is lehet egyik csapatnak sem kapusa, sőt tilos az úgy nevezett „box”-ba belépni.

Általában a tízperces játékidőre nincs is szükség, mert minden egyes kapott gól után a csapatból egy játékosnak el kell hagynia a pályát, és nem térhet vissza. Előfordulhat emiatt az, hogy a mérkőzés végén 5 az 1 ellen fog támadni az egyik csapat, tehát a mérkőzések 5 rúgott gólig vagy 10 percig tartanak.

Amennyiben a rendes játékidő végén döntetlen az állás, akkor minden csapatból egy játékos marad fent a pályán, így dől el, ki lesz a győztes.

Ez a nagyon pörgős játék. Rövid múltra tekint vissza, sőt országunkban, ebben az évben rendezik meg először. „A tavalyi meccssorozaton 47 nemzet több mint 65 000 tehetséges amatőr focistája képviseltette magát, ám idén még nagyobb lesz a mezőny: összesen 53 ország, köztük Magyarország is rendez majd regionális selejtezőket májusban, hogy eljuttassák nemzetük legjobbjait a Brazíliában megrendezett döntőig” – tudtuk meg a goal.com-ról.

Idén jutott el először hozzánk a Neymar Jr's 5 vs. 5.

Idén jutott el először hozzánk a Neymar Jr’s 5 vs. 5.

Egyetemünk hallgatói is megmérették magukat ezen az eseményen, sőt mindkét érdekelt csapat továbbjutott a pesti fináléba. Földvárszki Dávid és Orbán Dániel néhány kulisszatitkot is elárult nekünk.

Először arról faggattuk őket, hogy állt össze a csapat?

“Hét játékost lehetett nevezni, úgy tudom, hogy a Balint 6 játékost nevezett, abból 1 játékos visszamondta sérülésre hivatkozva (keresztszalag), 1 játékos pedig nem jelent meg. Nem tudtunk róla semmit, telefonon sem értük el. Így a kezdés előtt 15 perccel hívtam fel Héra Csanádot, aki vonakodva, de igent mondott, de sajnos nem ért oda az első meccsünkre, így azt ember- és gólhátrányból kezdtük – válaszolta Földvárszki Dávid.”

Orbán Dánieléknek sem volt egyszerű a csapat megszervezése.

“Egyéb elfoglaltságok, illetve sérülések miatt nem a megszokott kispályás csapattal tudtunk jelentkezni, de Biegner Dániel csapatkapitányunknak sikerült minőségi focistákat elhívni, így könnyen összejött a 7 nevezhető ember. Igaz, a selejtezőn csak öten tudtunk részt venni, de ez is elégnek bizonyult. Nagy szükségünk volt Rácz Bencére és futsalos rutinjára, ugyanis hiba nélkül irányított hátulról.”

Az FC Biegner is bejutott a budapesti döntőbe. A csapat játékosai: Aizenpreisz Lázár, Biegner Dániel, Halmosi Szabolcs, Orbán Dániel, Rácz Barnabás

Az FC Biegner is bejutott a budapesti döntőbe
A csapat játékosai: Aizenpreisz Lázár, Biegner Dániel, Halmosi Szabolcs, Orbán Dániel, Rácz Barnabás

Földvárszki Dávid azt is elárulta kérdésünkre, hogy milyen volt a lebonyolítás.

“Tíz csapat jelentkezett a szombathelyi selejtezőre. A csapatokat két ötfős csoportba sorsolták, majd a körmérkőzéseket követően 4-4 csapat jutott tovább, tehát csoportonként 1-1 csapat esett ki. Ezt követően a csoportelsők a másik csoport negyedik helyezettjével, a csoport második a másik csoport harmadik helyezettjeivel játszottak, egy egyenes kieséses mérkőzést. Így maradt állva a legjobb négy, akik kvalifikálták magukat az országos döntőre.”

Földvárszki Dávidék nagyon várják az április 22.-i budapesti döntőt.

Földvárszki Dávidék nagyon várják az április 22.-i budapesti döntőt

Az FC Biegner játékosa kicsit a szombathelyi helyszínről is mesélt nekünk:

Szombathelyen a Király Sportlétesítmény műfüves pályáján alakították ki a szabvány pályaméretet, a speciális kapukat teherautókkal hozták. A megnyitón maga Király Gábor is részt vett, és szólt is pár szót. A játékot eleinte nehezítette a félig letolt, de még havas és csúszós pálya, de a mérkőzések előrehaladtával kizöldült a műfű.”

A hideg ellenére tíz csapat is kilátogatott az eseményre, és Orbán Dániel azt is elmondta, hogy a csapatot sem kellett sokáig bátorítani, hisz a cél megvan:

“A baráti társaságunkból többen is jelezték, hogy látták Facebookon a Red Bull hirdetését, valamint volt, aki már tavaly is végigkövette a bajnokság eseményeit. Mindnyájan nagypályán focizunk, de a kispályás labdarúgás sem áll tőlünk távol, ezért, gondoltuk, szerencsét próbálunk. Egy esetleges brazíliai utazás nem hangzik rosszul.”

A döntőt április 22-én Budapesten a West End tetőteraszán rendezik meg 24 csapattal, de csak egy győztes lehet. Sok sikert kívánunk csapatainknak. Hajrá ELTE SEK!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]