Piros Ildikó idei életműdíjas szerint „ez a fiatalság díja” – az Arany Medál-díj átadásán jártunk

Immár kilencedik alkalommal adták át a Mészáros Márton ELTE-s hallgató, kulturális újságíró által létrehozott Arany Medál-díjat. Piros Ildikó, Nádas Péter, Enyedi Ildikó, Schneider Zoltán, Huszárik Kata és ifj. Vidnyánszky Attila kapták meg a közönségdíjakat.
A díj hivatalos médiapartnere az ELTE Online is. 

A díjátadó helyszínéül a Bethlen Téri Színház szolgált, ahol családias hangulatban zajlott az ünnepség. Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, a néhai Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő leánya volt az átadó házigazdája. Mészáros Márton hallgatótársunk kamaszként alapította ezt a díjat, amelyet 2017. december 13-án kilencedszer adtak át. Rövid köszöntőjében elmondta, hogy a szavazás interneten történt ebben az évben is, és bárki szavazhatott. Megjegyezte, hogy eddig 42 művész vehette át ezt a díjat. Mészáros Márton röviden méltatta a kitüntetetteket, és hozzátette, bízik abban, hogy a díj is azt mutatja, hogy a „kultúrában nincsenek tulajdonképpen áthidalhatatlan akadályok”.

Mészáros Márton kulturális újságíró, az Arany Medál-díj alapítója

Mészáros Márton kulturális újságíró, az Arany Medál-díj alapítója

A díjat hat kategóriában szavazza meg a közönség: az év írója, az év színésze, az év színésznője, az év rendezője, a legígéretesebb fiatal tehetség díja és az életműdíj. Mindez nem jár pénzjutalommal, viszont a közönség elismerése sokat jelent a díjazottaknak, az életműdíjasoknak akár a pályájuk összegzését, a közönségnek nyújtott évtizedes tevékenységük megtérülését biztosítja, a fiatal színművészek mezőnyében pedig a jövő ígéretét hozza.

Az év írója kategóriában az Arany Medál-díjra Nádas Péter Kossuth-díjas írót jelölték, aki nem tudott részt venni az ünnepségen, helyette Sárközi Bence, a Jelenkor Kiadó vezetője vett át a díjat. Nádasról pályatársa, Németh Gábor író mondott néhány dicsérő szót, aki önmagát Nádas-rajongónak nevezte. Az év filmrendezője Enyedi Ildikó lett, akit Kelecsényi László filmtörténész méltatott, felidézve első találkozásaikat a ʻ70-es, ʻ80-as években. Schneider Zoltán lett az év színésze, akinek jó barátja, Pál András színművész adta át a díjat, aki elmondta, hogy pár órával azelőtt még kolbászt töltött Schneiderrel. Az év színésznőjének Huszárik Katát választották, akinek Trokán Nóra adta át az Arany Medál-díjat, és elmesélte, milyen régóta ismeri Huszárikot, akivel közös hobbijuk is van: a bútorfelújítás. A legígéretesebb fiatal tehetségnek a szavazóközönség ifj. Vidnyánszky Attilát tartotta, a színész-rendezőt pályatársa, Trill Zsolt méltatta, aki születése óta ismeri Vidnyánszkyt.

A 2017-es Arany Medál-díjasok

A 2017-es Arany Medál-díjasok

Az életműdíjra Piros Ildikó Kossuth-díjas színművésznőt szavazták meg a nézők. Piros Ildikót Szirtes Tamás Kossuth-díjas rendező méltatta, elmondta, hogy a Madách Színházban közösen eltöltött évtizedek maradandóak mindkettőjük számára. Az egyenes ívű pályával rendelkező, odaadóan és alázatosan játszó Piros Ildikóra azt mondta, hogy fiatalkorában őt tartották a legszebb színésznőnek, és ez szerinte máig sem változott. Piros Ildikó meghatottan szólalt meg: büszke arra, hogy ilyen emberekkel kapta meg az Arany Medál-díjat. A színésznő hálás azért, hogy kerek élete volt, és úgy érzi, hogy minden szerepe, minden magánéleti eseménye pont akkor jött az életében, amikor kellett.

Az idei életműdíjas Piros Ildikó Kossuth-díjas színművésznő

Az idei életműdíjas Piros Ildikó Kossuth-díjas színművésznő

Piros Ildikó lapunknak elmondta, hogy a sok szakmai és állami elismerés után azért örül ennek a közönségdíjnak, mert úgy látja, ezt a fiatalságtól kapta, ahogy mondta: „ez a fiatalság díja”. Szerencsésnek tartja magát, hogy van egy olyan film az életében, az Abigél, amelyen generációk nőttek fel, szerinte „ez ritkán adatik meg egy színész életében”, emellett pedig rengeteg nagy szerepet játszhatott el a színpadon.

Pár zeneszám is felcsendült a Blahalouisiana zenekar énekesnője, Schoblocher Barbara torkából, basszusgitárosa, Jancsó Gábor kíséretében.

Az Arany Medál-díjat az elmúlt években írók közül Vámos Miklós, Dragomán György, Háy János, Száraz Miklós György és Németh Gábor is megkapta. Életműdíjat többek között a nemzet színészei közül Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár PiroskaBánsági Ildikó, valamint Márton András vett át. Színészek közül mások mellett Halász Juditot, Martinovics Dorinát, Hámori Gabriellát, Földes Esztert, Básti Julit, Thuróczy Szabolcsot, László Zsoltot, Gálffi Lászlót és Kulka Jánost díjazta a közönség. A legígéretesebb fiatal tehetségnek korábban pl. Osváth Juditot, Hartai Petrát és Szabó Erikát találták, míg a filmrendezők közül többek között Szász János, Zomborácz Virág, Fekete Ibolya, valamint Till Attila vette át az elismerést.

Megjegyzés: az Arany Medál-díj médiapartnere volt idén az ELTE Online is. Lapunkat Blankó Miklós főszerkesztő-helyettes képviselte az eseményen.

Képek: Bujtás Barbara (ELTE Online)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]